Jazz/World

Portrék a szomszédból

2014.11.24. 16:33
Ajánlom
Virtuóz, mint egy jazz koncert, hatásos, mint egy színdarab, lehengerlő, mint egy rock koncert: december 2-án folytatódik a Qaartsiluni Ensemble Közép-európai Portrék sorozata a Trafóban.

Qaartsiluni Ensemble 2012-ben mutatkozott be a Trafóban, és ezt követően rövid idő alatt a magyar zenei élet egyik meghatározó együttesévé vált. Köszönheti ezt annak, hogy magyar és külföldi tagjai, vendégei többnyire markáns szólisták, akik képességeiket hajlandók közös munkák szolgálatába állítani, illetve hiánypótló zenei koncepciójának, amely a közép-európai tradíciót ma élő alkotók munkásságának fényében értelmezi újra. Repertoárjában így az élő és klasszikus mesterek egymással karöltve szerepelnek, s műveiket az együttes mai szemmel, füllel igyekszik koncertjein élővé varázsolni. A zenekar két évvel ezelőtt indította útnak Közép-európai Portrék című sorozatát, ami különböző alkotógenerációk képviselőit mutatja be. Ezúttal Sári József és a szlovák Marian Lejava munkáit dolgozza fel a zenekar.

Sári József sokak tanítómestere, életműve rendkívül gazdag, darabjainak megszólaltatása igazi kihívás a legfelkészültebb szólistáknak is - a Qaartsiluni Ensemble azonban ritkán riad vissza a kihívásoktól. 

Marian Lejavával indulásuk óta közösen dolgozik a zenekar. A fiatal szlovák zeneszerzőtől több, részben a Qaartsiluni Ensemble-nak dedikált mű ősbemutatója hangzott már el a sorozatban. Ez a hagyomány ezúttal is folytatódik, hiszen a három megszólaló darabból kettő először, egy pedig magyar bemutatóként hangzik el.

A Yo-Yo O.S. prágai képzőművészcsoport szintén a sorozat visszatérő vendége. Film és hanginstallációjuk, mint élő performansz, ezúttal nem egy kiállítási tér eseménye, hanem beleolvad a különleges produkcióba.

  

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet kiválóságai Szentendrén

Július 24-én különleges zenei csemegére számíthatnak a Szentendrére látogatók, hiszen a MűvészetMalom udvarán Borbély Mihály és zenésztársai mellett, László Attila is színpadra lép.