Jazz/World

Posztklezmer Fesztivál

2006.06.28. 00:00
Ajánlom
A hetvenes évek népzenei mozgalmának köszönhetően a jiddis muzsikáknak is reneszánsza támadt Amerikában, majd Európában. Ám míg a hetvenes-nyolcvanas években ennek a feledésbe merülő hagyománynak a megidézését szolgálta, a későbbiekben egyre több olyan kortárs produkció jött létre, amely a klezmer hagyományt inkább ihlető forrásként használta.

Ennek a törekvésnek három kiemelkedő képviselője lép fel a Művészetek Palotájában június 29. és július 1. között. Az első estén a The Klezmatics (USA) „Szimfonikus Klezmatics” elnevezésű programját hallhatjuk a Danubia Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Héja Domonkos vezényletével. Az esten fellép Lorin Sklamberg (ének, harmonika), Frank London (trombita, billentyűs hangszerek, vokál), Matt Darriau (klarinét, altszaxofon, vokál), Lisa Gutkin (hegedű, vokál), Paul Morrisett (nagybőgő, cimbalom, vokál) és David Licht (dob, vokál).

1986-ban, amikor a New York-i Hotzeplotz trióból megalakult a Klezmatics zenekar, Amerikában már lezajlott a klezmer-revival első hulláma. A tét immár nem az volt, hogy az egykori európai jiddis közösségek jobbára instrumentális lakodalmas muzsikája (vagyis a klezmer) feledésbe merül-e, vagy túléli-e a fasizmus pusztítását, az Amerikába menekült mesterek kihalását és az asszimilációt, hanem az, hogy miként aktualizálható ez a hagyomány. S bár kezdetben a Klezmatics repertoárját is az örökzöld tradicionálisok uralták, pillanatok alatt kiderült, hogy a Led Zeppelin és Miles Davis erőteljes hatását korántsem csak jópofa szlogenként emlegetik a tagjai. A klezmertechnikák anyanyelvi mélységű elsajátítása mellett a kortárs dzsesszben és rockban, valamint több kontinens népzenéjében való jártassága együtt tette a Klezmaticsot a világ legnépszerűbb klezmeregyüttesévé. Nem túlzás hát azt mondani: a Klezmatics ma már nem annyira klezmert játszik, mint inkább „játszik a klezmerrel”: univerzálissá tágítva a zsidó muzsikát. Szimfonikus Klezmatics című projectje keretében egy szimfonikus zenekar sorakozik fel mögötte: arra hangszerelve csendülnek fel a klezmer hagyomány örökzöldjei, illetve a Klezmatics eredeti kompozíciói. Ez a program még nem volt hallható hazánkban, így különleges nyitókoncertjéül szolgál a klezmeren „túlmutató” fesztiválnak.

„A lódzi gettó dalai” címmel ad koncertet június 30-án a Brave Old World (USA),amelynek tagja Michael Alpert (hegedű, harmonika, ének), Alan Bern (harmonika, zongora), Christian Dawid (klarinét) és Stuart Brotman (nagybőgő, cimbalom). Az 1989-ben alakult Brave Old World a világ első klezmer-szupergroupja: tagjai a színtér szinte valamennyi meghatározó zenekarában játszottak – és szinte valamennyi meghatározó intézetében tanítottak – már. Michael Alpert a Kapelyében és David Krakauer triójában, Alan Bern a Klezmer Conservatory Bandben és Andy Statman zenekarában, Stuart Brotman a Klezmorimban és a Klezmer Conservatory Bandben, Kurt Bjorling pedig a Chicago Klezmer Ensemble-ben és a Klezmaticsban. (Őt mostanában Christian Dawid helyettesíti a turnékon.) De nemcsak a klezmer reneszánszából vették ki a részüket, hanem a klezmer-tradíción alapuló, de új utakat kereső úgynevezett New Jewish Music megteremtéséből is, amelyben a klezmer mellett a kortárs kamarazenének és a dzsessznek egyaránt meghatározó szerepe van. A Brave Old World gyökere 1985-ig nyúlik vissza, mikor is először szervezett tábort a New York-i jiddis kulturális intézet, a YIVO. A klarinétos Joel Rubin alkalmi zenekarában együtt játszott ott Michael Alpert és Stuart Brotman, sőt egy lemezt is felvettek, amely a Brave Old World címet kapta. 1989-ben, amikor állandó zenekarrá váltak, már közéjük tartozott Alan Bern is; Rubin viszont három év múlva kiszállt (s a helyére Kurt Bjorling került). A Brave Old World albumai egy csapásra a „klezmerirodalom” alapműveivé váltak, de abban, hogy világszerte ismert lett a nevük, komoly szerepe volt az Itzhak Perlman hegedűművésszel (továbbá a Klezmaticsszal, az Andy Statman Orchestrával és a Klezmer Conservatory Banddel) közös tévéfilmnek és két lemeznek (In the Fiddler’s House I-II) is. Legutóbb a lódzi gettó dalait dolgozták fel. A Song of the Lodz Ghetto album hátterében a Brave Old World tizenöt éves kutatása áll: ezeket a korábban feldolgozatlan utca- és kabarédalokat Izraelben és az Egyesült Államokban gyűjtötték össze, a gettó egyik túlélőjének, Dr. Gila Flamnak a Singing for Survival című könyve nyomán.

A fesztivált a The Cracow Klezmer Band (Lengyelország) koncertje zárja július 1-jén. Tagjai: Jaroslaw Bester (harmonika), Jaroslaw Tyrala (hegedű), Oleg Dyyak (klarinét, ütőhangszerek) és Wojciech Front (nagybőgő). A Cracow Klezmer Bandet 1997-ben alapította Jaroslaw Bester Krakkóban. A tradicionális és az avantgárd zsidó zenék ötvözésével operáló kitűnő együttes nemzetközi tekintélyét mi sem jelzi jobban, mint hogy 2000 óta már öt albumot jelentetett meg tőlük John Zorn legendás kiadója, a New York-i Tzadik – a tavalyit Bruno Schulz előtt tisztelegve, Sanatorium under the Sign of the Hourglass címmel. „Szokatlan energia és lenyűgöző virtuozitás, szenvedélyes előadásmód és elbűvölő kifinomultság” – tartja róluk a szakma, és minden bizonnyal ezt fogják gondolni a Fesztivál Színház látogatói is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World videó

Imádjuk a mongol torokénekes és kislánya duettjét!

Nem pusztán bájos felvétel, hanem igazi, eredeti zenei élmény Batzorig Vaanchigot és kislányát hallgatni. Videó.