Jazz/World

Presszóban szól a dzsessz

2002.10.05. 00:00
Ajánlom
A Dózsa Művelődési Ház (XVII., Pesti út 113.) auláját kéthetente hétvégén neves dzsesszzenekarok és törzsközönségük tölti meg egy-egy koncert erejéig. Újra megszólal a muzsika a fővárosban jól ismert dzsesszklubjukban, a Jazzpresszóban. Vendégül látják a legnevesebb magyar együtteseket – többek között a Muck Triót, a Gerendás Társaságot, a Pege Quartetet, az Eqinoxot –, és a feltörekvő utánpótlásnak is nyújtanak bemutatkozási lehetőséget.

A dzsessz műfaj a dobos Martonosi György szerint sajnos még ma is mostohagyerek a magyar zenei életben. Művelői hiába nyerik sorra a külföldi versenyeket, itthon – kis túlzással – szinte örülhetnek, ha felléphetnek valahol. A Jazzpresszót a dobos-dobtanár azért alapította a Dózsa Művelődési Házban, hogy legyen egy biztos pont a dzsessz-muzsikusok és -kedvelők számára. A fellépésért a zenészek valósággal versengenek, igaz, nem az itt kapott honorárium vonzza őket. A hangulat viszont igazán „jazzpubos”: kellemes atmoszféra, gyertyafényes asztalok, és persze két és fél órás szabad muzsikálás. A Jazzpresszóban nemcsak neves előadókat, hanem pályakezdő tehetségeket is hallhat a közönség. Márpedig erre a klubra csakugyan mondható, hogy itt megfordult mindenki, aki számít. Fellépett – többek között – a Kaltenecker Trió, a László Attila Band, Babos Gyula és csapata, valamint a straight ahead-vonal hazai képviselője: a Trió Midnight.

Ősztől újra indul a klubélet, amit a megközelítőleg száztagú törzsközönség és a muzsikusok egyaránt örömmel fogadnak. Martonosi György együttesével, a Muck Trióval vasárnap este nyolc órakor játssza saját nótáit. A szaxofon virtuóza, Muck Ferenc Horváth György bőgőssel szórakoztatja a közönséget. A csapat házigazdaként is gyakran jelen van a klubban. Ott lesznek a Martonosi által szervezett, immár hagyományossá vált Drum Arton – a Trónkövetelő Dobosok Fesztiválján – november 16-án, ahol az Alapi Band és a fiatal dobostehetség Borlai Gergő lesz a sztárvendég.

A latin zenét játszó Gerendás Társaság rendhagyó estre készül szintén a Jazzpresszóban. Október 20-án este nyolc órától tőlük szokatlan módon a dzsesszmuzsikának szentelik műsorukat.

November 3-án este a nagybőgős Pege Aladár kvartettje klasszikus dzsessz dallamokat szólaltat meg. Schramkó János dobol, Kollman Gábor szaxofonozik, Pintér Zoltán zongorázik. Természetesen decemberben is lesz klubélet, 1-jén az Eqinox lép színpadra. Az ünnep előtt pedig stílszerűen karácsonyi jamsessionra, azaz örömzenélésre gyűlik össze a Muck Trió, Fekete Kovács Kornél és vendégeik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Igazi francia dzsesszcsemege Thomas de Pourquery új lemeze

Korlátoktól mentes, felszabadult, improvizatív zene hallható a francia dzsessz aktuális színfoltja, Thomas de Pourquery új albumán. Az énekes, szaxofonos Droles de Dames című anyaga a magyar BMC gondozásában jelent meg.
Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.