Jazz/World

Presszóban szól a dzsessz

2002.10.05. 00:00
Ajánlom
A Dózsa Művelődési Ház (XVII., Pesti út 113.) auláját kéthetente hétvégén neves dzsesszzenekarok és törzsközönségük tölti meg egy-egy koncert erejéig. Újra megszólal a muzsika a fővárosban jól ismert dzsesszklubjukban, a Jazzpresszóban. Vendégül látják a legnevesebb magyar együtteseket – többek között a Muck Triót, a Gerendás Társaságot, a Pege Quartetet, az Eqinoxot –, és a feltörekvő utánpótlásnak is nyújtanak bemutatkozási lehetőséget.

A dzsessz műfaj a dobos Martonosi György szerint sajnos még ma is mostohagyerek a magyar zenei életben. Művelői hiába nyerik sorra a külföldi versenyeket, itthon – kis túlzással – szinte örülhetnek, ha felléphetnek valahol. A Jazzpresszót a dobos-dobtanár azért alapította a Dózsa Művelődési Házban, hogy legyen egy biztos pont a dzsessz-muzsikusok és -kedvelők számára. A fellépésért a zenészek valósággal versengenek, igaz, nem az itt kapott honorárium vonzza őket. A hangulat viszont igazán „jazzpubos”: kellemes atmoszféra, gyertyafényes asztalok, és persze két és fél órás szabad muzsikálás. A Jazzpresszóban nemcsak neves előadókat, hanem pályakezdő tehetségeket is hallhat a közönség. Márpedig erre a klubra csakugyan mondható, hogy itt megfordult mindenki, aki számít. Fellépett – többek között – a Kaltenecker Trió, a László Attila Band, Babos Gyula és csapata, valamint a straight ahead-vonal hazai képviselője: a Trió Midnight.

Ősztől újra indul a klubélet, amit a megközelítőleg száztagú törzsközönség és a muzsikusok egyaránt örömmel fogadnak. Martonosi György együttesével, a Muck Trióval vasárnap este nyolc órakor játssza saját nótáit. A szaxofon virtuóza, Muck Ferenc Horváth György bőgőssel szórakoztatja a közönséget. A csapat házigazdaként is gyakran jelen van a klubban. Ott lesznek a Martonosi által szervezett, immár hagyományossá vált Drum Arton – a Trónkövetelő Dobosok Fesztiválján – november 16-án, ahol az Alapi Band és a fiatal dobostehetség Borlai Gergő lesz a sztárvendég.

A latin zenét játszó Gerendás Társaság rendhagyó estre készül szintén a Jazzpresszóban. Október 20-án este nyolc órától tőlük szokatlan módon a dzsesszmuzsikának szentelik műsorukat.

November 3-án este a nagybőgős Pege Aladár kvartettje klasszikus dzsessz dallamokat szólaltat meg. Schramkó János dobol, Kollman Gábor szaxofonozik, Pintér Zoltán zongorázik. Természetesen decemberben is lesz klubélet, 1-jén az Eqinox lép színpadra. Az ünnep előtt pedig stílszerűen karácsonyi jamsessionra, azaz örömzenélésre gyűlik össze a Muck Trió, Fekete Kovács Kornél és vendégeik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.