Jazz/World

Príma koncert Szőke Nikolettával

2012.11.27. 16:10
Ajánlom
A friss Junior Prima-díjas énekesnő a Budapest Jazz Clubban lép fel kvartettjével november 30-án.

Szőke Nikoletta 1983-ban született Zalaegerszegen zenész családban. Zenei tanulmányait 2002-ben kezdte Winand Gábor növendékeként. Alig fél évvel az első énekóra után már a Magyar Rádió 6-os Stúdiójában koncertezett. 2005 januárjától klasszikus énekórákat vett Bikfalvy Júliától, júliusban megnyerte a többfordulós Shure Montreux Jazz Voice Competition első díját és a közönségdíjat, melyre az egész világról több száz harminc év alatti énekes nevezett. 2006 januárjában meghívást kapott New York-ba a 33. IAJE Konferenciára, itt két sikeres koncertet adott a Hilton New York-ban, valamint a Lincoln Center klubjában, a Dizzy's Clubban.

2006-ban Lakatos Ablakos Dezső jazzművészeti ösztöndíjban részesült. 2008-ban megjelent első lemeze, a Golden Earrings, 2009-től pedig már a japán Atelier Sawano művésze lett. A kiadó a debütáló lemez, az A Song for You nagy sikere után ötlemezes szerződést kötött a fiatal énekesnővel. Második lemezét, a My Songot már Tokió legpatinásabb klubjában, a Cotton Clubban mutatta be zenekarával 2010-ben, ahol hat koncertet adtak. 2010-ben a tízszeres Grammy-díjas Bobby McFerrin duettpartnere a művész magyarországi koncertjén. 2011-ben Aaron Hardin amerikai R'n'B/soul producer meghívására egyedüli európaiként a Rest Well, Gentlemen című dalt énekli a Coming Home for Christmas című albumon. 2012-től a Snétberger Tehetségközpont énektanára, ötödik szólólemeze idén tavasszal jelent meg Inner Blaze címmel (a korongról ebben a cikkünkben írtunk részletesen). Már-már utánozhatatlan fegyvertény, hogy Niki mind az öt albuma listavezető volt Japánban. Szakmai sikersorozata - melyet 2012 novemberében a Junior Prima Díj koronázott meg - mellett Szőke Nikoletta két gyermek boldog édesanyja.

Quartettjében a zongorista Szakcsi Lakatos Róbert 1995-től zenei versenyek során nyerte el a kategóriadíjakat, egyebek között a legjobb zongorista és a legjobb szólista díját Krakkóban, valamint a szóló-zongora vetélkedőben az első helyet a 2000-es Montreux-i Jazz Fesztiválon. Bőgőn Niki férje, a klasszikus zenéből jazzra átnyergelő Barcza Horváth József játszik - nem véletlen, hogy könnyeden és melodikusan kezeli hangszerét, kíséretben és szólistaként egyaránt. Az együttes dobosa Mohay András, aki tagja annak a Bolla Quartetnek is, amely 2005-ben megnyerte az Avignoni Nemzetközi Jazz Fesztivál nagydíját és közönségdíját is. Egyszóval: igazi szuperproduckió várható a Szőke Nikoletta Quartettől november utolsó napján!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.