Jazz/World

Príma koncert Szőke Nikolettával

2012.11.27. 16:10
Ajánlom
A friss Junior Prima-díjas énekesnő a Budapest Jazz Clubban lép fel kvartettjével november 30-án.

Szőke Nikoletta 1983-ban született Zalaegerszegen zenész családban. Zenei tanulmányait 2002-ben kezdte Winand Gábor növendékeként. Alig fél évvel az első énekóra után már a Magyar Rádió 6-os Stúdiójában koncertezett. 2005 januárjától klasszikus énekórákat vett Bikfalvy Júliától, júliusban megnyerte a többfordulós Shure Montreux Jazz Voice Competition első díját és a közönségdíjat, melyre az egész világról több száz harminc év alatti énekes nevezett. 2006 januárjában meghívást kapott New York-ba a 33. IAJE Konferenciára, itt két sikeres koncertet adott a Hilton New York-ban, valamint a Lincoln Center klubjában, a Dizzy's Clubban.

2006-ban Lakatos Ablakos Dezső jazzművészeti ösztöndíjban részesült. 2008-ban megjelent első lemeze, a Golden Earrings, 2009-től pedig már a japán Atelier Sawano művésze lett. A kiadó a debütáló lemez, az A Song for You nagy sikere után ötlemezes szerződést kötött a fiatal énekesnővel. Második lemezét, a My Songot már Tokió legpatinásabb klubjában, a Cotton Clubban mutatta be zenekarával 2010-ben, ahol hat koncertet adtak. 2010-ben a tízszeres Grammy-díjas Bobby McFerrin duettpartnere a művész magyarországi koncertjén. 2011-ben Aaron Hardin amerikai R'n'B/soul producer meghívására egyedüli európaiként a Rest Well, Gentlemen című dalt énekli a Coming Home for Christmas című albumon. 2012-től a Snétberger Tehetségközpont énektanára, ötödik szólólemeze idén tavasszal jelent meg Inner Blaze címmel (a korongról ebben a cikkünkben írtunk részletesen). Már-már utánozhatatlan fegyvertény, hogy Niki mind az öt albuma listavezető volt Japánban. Szakmai sikersorozata - melyet 2012 novemberében a Junior Prima Díj koronázott meg - mellett Szőke Nikoletta két gyermek boldog édesanyja.

Quartettjében a zongorista Szakcsi Lakatos Róbert 1995-től zenei versenyek során nyerte el a kategóriadíjakat, egyebek között a legjobb zongorista és a legjobb szólista díját Krakkóban, valamint a szóló-zongora vetélkedőben az első helyet a 2000-es Montreux-i Jazz Fesztiválon. Bőgőn Niki férje, a klasszikus zenéből jazzra átnyergelő Barcza Horváth József játszik - nem véletlen, hogy könnyeden és melodikusan kezeli hangszerét, kíséretben és szólistaként egyaránt. Az együttes dobosa Mohay András, aki tagja annak a Bolla Quartetnek is, amely 2005-ben megnyerte az Avignoni Nemzetközi Jazz Fesztivál nagydíját és közönségdíját is. Egyszóval: igazi szuperproduckió várható a Szőke Nikoletta Quartettől november utolsó napján!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.