Jazz/World

Pro Urbe Újbuda díjat kapott Horváth László

2013.03.16. 14:43
Ajánlom
A Fonó ügyvezető igazgatója „a magyar folklórkincs megőrzéséért és népszerűsítéséért végzett értékes és eredményes munkájáért” vehette át az elismerést.

Horváth László (1971) a Vajdaságból 1997-ben jött fel Budapestre. Célja már akkor is az volt, hogy kulturális hidakat építsen. Még ebben az évben megalapította az X-Produkció kulturális vállalkozást, amelyet a mai napig sikeresen működtet. 2001 óta vezetője a vajdasági Kishegyesen zajló összművészeti fesztiválnak, az évente nyáron megrendezésre kerülő Dombos Festnek. 2010 óta a Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatója. Ugyanebben az évben hozta létre a főváros egyetlen nemzetközi folk fesztiválját, a Budapest Folk Festet, majd két évvel később a határokon átnyúló, Makovecz Imre épületeiben zajló Héttorony fesztivált álmodja meg és indítja újra Kiss Ferenccel együtt.

Ez idáig 80 lemez producere, melyek közül több elnyerte az év hazai jazz lemeze elismerést (Dresch Quartet: Élő nád, Dresch Quartet: Ritka madár, Juhász Gábor: 1978, Dresch Quartet: Fuhun). Több kiválóság hazai menedzsere, így a Boban & Marko Markovics Orkestarnak és Lajkó Félixnek is. Az értékteremtés és értékek mentén zajló kulturális élet elkötelezett híve, szervezője, a hazai nép-, jazz- és világzene kiváló ismerője. Építészeti érdeklődése, a vajdasági építészettel való foglalatosság is egyik fontos vállalása.


"Pro Urbe Újbuda díj adományozható a kerület érdekében, annak fejlődéséért, a kerületi polgárok életkörülményeinek javításáért, életének, vagyonának védelméért, a városrész szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű, megbecsülést kiváltó tevékenységért" - áll az önkormányzati rendeletben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Színház

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?
Jazz/World balatonfüred

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Ebben az évben a cigányprímásokon a sor, hiszen a 7. Prímásverseny nekik szól. A versenyre idén tíz prímás jelentkezett az ország több pontjáról.
Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.
Jazz/World hír

Keresik Erdély legszebb magyar dalát

A zenei pályázatra erdélyi zenészek és zenekarok, amatőr és hivatásos zenészek jelentkezését várják.