Jazz/World

Psychévé változni

2008.04.21. 00:00
Ajánlom
Nincs miért köntörfalazni: bátran kijelenthetjük, hogy Weöres Sándor Psyché című verses regényének zenei adaptációja az új ezred-elő egyik legjelentősebb alkotása. Már rögtön a Hangzó Helikon-sorozat verseskötete olyan gyönyörű keretet ad a CD-nek, amely a könyvespolcunk örök ékességévé avatja a kiadványt. Ennél pedig még lényegesebb az a körülmény, hogy a megjelenés óta, lassan három esztendeje folyamatosan programon van mű.

Weöres Sándor korszakos zsenije a zenei formák költői megvalósításának irányba is jócskán kiterjesztette a magyar nyelv eszköztárát. 1933. február 8-án ezt írta Babits Mihálynak: "Mostanában kevés verset írok, de annál több vázlatot és mindenféle törmeléket. Zenei műfajokat próbálok behozni a költészetbe, a szvitet már meg is valósítottam gyakorlatilag, annyiban különbözik a ciklustól, hogy míg minden része önálló vers, másfelől mégis mindegyik része az előtte levőnek értelmi továbbfejlesztése." [Schein Gábor: Weöres Sándor camű könyvének felhasználásával]

Weöres ír még a szimfónia, a prelúdium, a fúga, az invenció és a szonáta poétikai párhuzamáról, sőt a dzsessz-ritmus is foglalkoztatta. Hogy a költészetről és zenéről szóló egyesítő elméletét sikerült-e megvalósítania, arról az utókornak kell nyilatkozni; és ez meg is történt. Weöres bizonyára még nem ismerte a világzene fogalmát, de felteszem, erősen bólogatna, mikor fiktív hősnő-alakját, a költő Psyché általa megteremtett életét és világát Palya Bea hangján hallja megénekelni. Lónyay Erzsébet (akinek Psyché a harmadik keresztneve volt) jellemének mélységei a vele való azonosulás során érthetők meg; pontosabban Weöres éppen azt a szabadságot hagyta meg az olvasónak, hogy egy lassan feledésbe merülő korszakot a fiktív személyiség szemszögéből, de mégis saját magunkon keresztül átszűrve ismerhessünk meg és élhessünk át újra. Döbbenetes, ahogyan az énekes Palya Bea Psychévé változott és ma a korabeli dialektus szerint, ám mindhárom érintett évszázad zenei hagyatékát megidézve női sorsról énekel. Weöres műve a XIX. században játszódik, a XX. században íródott és most, a XXI. században egy méltó társművészeti reinkarnáció formájában szól értékről, érzelmekről, férfi és nő viszonyáról, a világ változékonyságáról (miközben nem feledjük Bódy Gábor filmjét sem).

A színpadra állítás okai között szerepelhetett a Palya Bea Kvintett vendégzenészekkel kiegészített tavalyi koncertje is (akkor másik anyagot játszottak). Az elképesztő közönségsikert és teltházat most is sikerült megismételni, azonban a kritikus számára ez csak mellékkörülmény a mostanra tökéletesre érlelt anyag mindennemű erényeihez képest. A kronologikusan építkező dramaturgia (hegyaljai évek; bolyongás évei; asszony évek) mellé Gálffi László személyében elbeszélőt is választottak. Fotelban ülve mesélt, akadt ritmusosan felvezetett összekötőszöveg is – ezáltal a muzsikusokat beemelte Weöres világába, ami egy egykor nagyon is létező világ 100 esztendővel később rekonstruált korhű lenyomata. Kazinczyék nyelvújítási mozgalmát Weöres mintegy restaurálta, olyannyira, hogy valós személyek is megjelennek a történetben: például Toldy Ferenc kritikus, aki zengzetes irományokban ad tanácsokat Psychének, vagy Lavotta János, akin keresztül már el is érkeztünk a konkrét zenei fogódzóig.

Nem teljesen világos számomra, hogy a zene milyen metódus alapján készült, a papírforma szerint Gryllus Samu a zeneszerző. Interjúkban és a Hangzó Helikon CD fülszövegében azonban számos utalás olvasható arra vonatkozólag, hogy a dallamokhoz Palya Bea is rengeteget hozzáadott, ráadásul az említett tavalyi koncerten bemutatott szólóanyagának egyes dallamai is megjelentek már a Psychében. Tehát minden adalékot egybevetve valamiféle szellemi összezördülésre gyanakodhatunk, szerves munkával a háttérben, de az alkotófolyamat ez esetben majdnem mindegy; a muzsikán keresztül bemutatott teljes hasonulás ugyanis mindentől függetlenül lenyűgöző. A zenekar tagjai (Szokolay Dongó Balázs szopránszaxofonon és egyéb fúvós alkalmatosságokon, no meg egy ízben füstölt kolbászon; Novák Csaba bőgőn; Lukács Miklós cimbalmon; Dés András ütőhangszereken; Lantos Zoltán hegedűn) kiváló teljesítményt nyújtottak, Palya Bea pedig akkora hangon énekelt, hogy az erősítés mögül kihallatszott eredeti énekhangja. De a produkció ezen része egy az egyben meghallgatható lemezen, a Psyché koncertelőadására nem ezért kellett elmenni.

A verbunkosokat kedélyesen megidéző kompozíciók gondolkodás nélkül fordulnak modern, alteráló dallamokba, amelyeket Palya Bea hozománya, a roma és indiai folklór autentikus elegye keresztez. Persze a költőnő Psychének vajmi kevés köze lehetett az indiai muzsikához, de amikor a történetbe foglalt személyiség és annak előadója a szellem időtlen kozmoszából kézen fogva lép színpadra, máris könnyen eltekintünk a monarchia idejében nehezen áthidalható földrajzi távolságoktól. A mesteri alapanyag iránt mutatott művészi alázat és nem utolsó sorban a reformkor kezdetétől máig megrajzolt átfogó ív ugyanúgy szól személyes sorsokról, mint arról, hogy miképpen válik a magyar kultúra arra alkalmas kezek között emelkedett, vérbő és mindig örök forrássá.

(2008. április 9. Művészetek Palotája - Weöres Sándor: Psyché, egy hajdani költőnő versei Palya Bea előadásában, Gryllus Samu zenéjével)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.