Jazz/World

Pulitzer Díjat kapott Thelonius Monk

2006.04.24. 00:00
Ajánlom
Poszthumusz elismerést kapott zeneszerzői munkásságáért Thelonius Monk, a zseniális jazz zongorista. A Pulitzer-díjat elsősorban az amerikai újságírás kiemelkedő egyéniségeinek ítélik oda, azonban néhány évente különdíjat is osztanak, így korábban Duke Ellingtont és George Gershwint is kitüntették.

Monk négy évesen, 1921-ben került New Yorkba, ahol zenész kortársaitól eltérően nem Harlemben, hanem Manhattanben nőtt fel. Tehetségével hamar kitűnt, tizenévesen rendszeresen nyert zenei versenyeket, ünnepségeken és a helyi baptista templomban zongorázott és orgonált. A '40-es években már saját együttesével lépett fel, majd Dizzie Gillespie, Charlie Parker, Max Roach és Bud Powell társaságában a bebop irányzat egyik "főpapjává" vált. A swing nagyzenekari hangzását megújító, kisebb formációk által játszott energikus, improvizatív, új harmóniákkal és ritmusokkal dúsított bebop stílus a jazz megítélésén is változtatott. Míg korábban elsősorban szórakoztató tánczeneként volt ismert, a bebop műfaja egy tudatosan formált művészeti irányzatot eredményezett, a jazz az '50-es évekre eljutott a Carnegie Hallba.

Thelonius Monk 1957-ban alakított együttesével vált igazán ismertté, majd John Coltrane-nel, Sonny Rollinsszal és Art Blakey-vel közös munkája koncertek, turnék és lemezek sorát hozta. Az 1982-ben elhunyt zeneszerző és előadóművész máig a jazz meghatározó alakjának számít, a Dél-Kaliforniai Egyetem Jazz Intézete az ő nevét viseli. Sőt, Monkról, akinek családneve magyarul szerzetest jelent, egy új amerikai sörfajtát is elneveztek, amely a belga apátságok receptjei szerint készül. A "Brother Thelonius" sört a Jazz Intézet otthonában, Kaliforniában fogják először piacra dobni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.