Jazz/World

Pulitzer Díjat kapott Thelonius Monk

2006.04.24. 00:00
Ajánlom
Poszthumusz elismerést kapott zeneszerzői munkásságáért Thelonius Monk, a zseniális jazz zongorista. A Pulitzer-díjat elsősorban az amerikai újságírás kiemelkedő egyéniségeinek ítélik oda, azonban néhány évente különdíjat is osztanak, így korábban Duke Ellingtont és George Gershwint is kitüntették.

Monk négy évesen, 1921-ben került New Yorkba, ahol zenész kortársaitól eltérően nem Harlemben, hanem Manhattanben nőtt fel. Tehetségével hamar kitűnt, tizenévesen rendszeresen nyert zenei versenyeket, ünnepségeken és a helyi baptista templomban zongorázott és orgonált. A '40-es években már saját együttesével lépett fel, majd Dizzie Gillespie, Charlie Parker, Max Roach és Bud Powell társaságában a bebop irányzat egyik "főpapjává" vált. A swing nagyzenekari hangzását megújító, kisebb formációk által játszott energikus, improvizatív, új harmóniákkal és ritmusokkal dúsított bebop stílus a jazz megítélésén is változtatott. Míg korábban elsősorban szórakoztató tánczeneként volt ismert, a bebop műfaja egy tudatosan formált művészeti irányzatot eredményezett, a jazz az '50-es évekre eljutott a Carnegie Hallba.

Thelonius Monk 1957-ban alakított együttesével vált igazán ismertté, majd John Coltrane-nel, Sonny Rollinsszal és Art Blakey-vel közös munkája koncertek, turnék és lemezek sorát hozta. Az 1982-ben elhunyt zeneszerző és előadóművész máig a jazz meghatározó alakjának számít, a Dél-Kaliforniai Egyetem Jazz Intézete az ő nevét viseli. Sőt, Monkról, akinek családneve magyarul szerzetest jelent, egy új amerikai sörfajtát is elneveztek, amely a belga apátságok receptjei szerint készül. A "Brother Thelonius" sört a Jazz Intézet otthonában, Kaliforniában fogják először piacra dobni.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Színház

„…megmaradhatnak az alapértékek, így a szellemiséget intézményesítjük…” – interjú Dr. Kucsera Tamás Gergellyel

Dr. Kucsera Tamás Gergely filozófus, eszmetörténésszel a Magyar Művészeti Akadémia főtitkárával, az MMA levelező tagjával a filozófiáról, az Akadémia feladatairól, céljairól és a pandémia okozta helyzetről beszélgettünk őszi akadémiai székfoglalója apropójából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Jazz/World ajánló

A legendás underground zenekar ráadáskoncertje

A Kontroll Csoport megalakulása 40. évfordulója alkalmából idén augusztusban egy koncert erejéig újra összeállt, viszont engedve a közönség kérésének október 22-én az A38 Hajón még egyszer színpadra lépnek, különleges vendégek társaságában.
Jazz/World ajánló

5 + 1 kötelező cikk egy vadonatúj Liszt Ünnep magazinból

Hogyan boldogulnak a fiatal, ragyogóan egyedi hangú nők ma a zeneiparban? Mi a titok, ami Oscar-díjig repítette Antonio Gades és Carlos Saura flamecofilmjét? Mit hallgat egy óvodás kisfiú, akinek az anyukája és az apukája is kiváló zongoraművész, és vajon ő maga is csodálatos zongorista lesz-e?
Jazz/World hír

A világ legjobb kiadói között a Fonó

A napokban tették közzé hírlevélben és a Womex (World Music Expo) weboldalán a világ legjobb világzenei kiadóinak nemzetközi listáját. A WOMEX Top Label 2021 listán egyetlen magyar kiadóként szerepel a Fonó.
Jazz/World ajánló

Fantasztikus hatos – friss díjnyertes jazzkompozíciók, amiket hallani kell!

Eltérő zenei univerzumok, izgalmas művészi elképzelések és koncepciók széles skálája, változatos témák és formációk, feltörekvő fiatalok és a szakma elismert tagjai, improvizáció és kötött formák: igen, ez mind belefér a jazz kategóriájába, és nincs annál jobb, mint látni és hallani a műfaj legizgalmasabb alkotóinak friss ötleteit!