Jazz/World

Radics Gábor Jazzhegedű Tehetségkutató Verseny

2006.03.09. 00:00
Ajánlom
Több hónapos előkészítés után múlt pénteken az I. elődöntővel útjára indult az a közel három hónapos folyamat, amelynek végén a Bartók Rádió Hangverseny-szerkesztősége kihirdetheti a Jazzhegedű Tehetségkutató versenyének végeredményét. Az elődöntők felvételeit rádión is követhetik március 12-én, április 2-án és április 30-án.

Tizenegy versenyző jutott be az elődöntőkbe, amelyek Maloschik Róbert, a verseny fő szervezője, lelke és atyja „Jazz-hangversenykülönlegességek” című műsorában lesznek hallhatók a Bartók Rádió késő esti megszokott jazz-műsorsávjában. A három nap, amikor a műsorokat meghallgathatják: 2006. március 12., április 2. és április 30. A műsor felvétele a Magyar Rádió Márványtermében péntek esténként, a méltán népszerű, tavaly tíz éves jubileumát ünneplő Jazz a Márványteremben sorozat keretein belül zajlik.

A döntőbe öt versenyző és a Közönség-díjas jut, akiknek szereplési sorrendjét a zsűri elnöke sorshúzással állapítja meg a döntő kezdete előtt fél órával. A döntőt élő adásban közvetíti a Bartók Rádió május 26-án. A döntőben fejenként maximum 15 perc áll a hat versenyző rendelkezésére, maelyben két témát kell előadniuk zongora, bőgő, dob kísérettel. Ebből egy a zsűri által kijelölt kötelező darab (Oh, Lady Be Good), a másik pedig szabadon választott. A versenyzőket Cseke Gábor, Sárkány Sándor és Berdisz Tamás kíséri. A zsűri tagjai: Szabó Sándor, Deseő Csaba, Kathy Horváth Lajos hegedűművészek, Borbély Mihály szaxofonművész és Csányi Attila jazztörténész.

Az adást figyelemmel kísérve a hallgatóknak is lehetőségük van arra, hogy a Közönség-díj odaítélésében a szervezők segítségére legyenek. Az RTV Részletes műsorújság 10. heti számában egy szavazócédulát találnak. Miután a vasárnap esti műsort végighallgatták, ne tétovázzanak, hanem még lefekvés előtt töltsék ki a szelvényt, majd hétfőn küldjék be címre:

1800 Budapest, Bródy Sándor utca 5-7.
Ne feledjék ráírni a borítékra: Jazzverseny – Bartók Rádió!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Jazz/World fonó

Adventi dalokkal készülnek az ünnepre – Elindult a Fonó online sorozata

November 29-én útjára indult a Fonó online sorozata, melybe hétről hétre bárki bekapcsolódhat. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként az érdeklődőknek, december 2-án pedig Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban.
Jazz/World hír

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Jazz/World videoklip

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?