Jazz/World

Ragtime citerára

2014.11.21. 16:50
Ajánlom
A Budapest Ragtime Bandtől megszokott örökzöldek, tradicionális jazz és klasszikus zenei dallamok feldolgozásai mellett november 28-án valami különlegeset is kínál az együttes az Óbudai Társaskörben.

Tíz éve egy fiatalember jelentkezett Gayer Ferencnél, a Budapest Ragtiem Band vezetőjénél, hogy van egy citerazenekaruk, amellyel a repertoár bővítése céljából szeretnének ragtime-okat is előadni. Hosszú idő elteltével végül idén nyáron jött el az alkalom, hogy a két zenekar újból találkozzon. Az e találkozásból született közös koncert sikere motiválta őket arra, hogy újra együtt lépjenek színpadra.

A balatonkenesei Pannónia Citerazenekar 1982-ben alakult Károlyi László vezetésével, jelenlegi művészeti vezetőjük Bódi György. Az együttes többszörös arany minősítés birtokosa. Számos népzenei versenyen, fesztiválon vettek részt, rádió- és televíziófelvétel is készült az együttessel az évek során. Sok külföldi meghívásnak tettek eddig eleget, jártak Erdélyben, Franciaországban, Spanyolországban, Németországban.

A Budapest Ragtime Band 1980-ban alakult főiskolát végzett jazz- és klasszikus muzsikusokból, akik a hagyományos ragtime zongorajátékot merész ötletekkel és újszerű hangszereléssel ültették át egyedülálló zenei hangzássá. Később műsorukba jazz- és dixiland-örökzöldek, ötletes zenei paródiák, ismert slágerek és operák humoros feldolgozásai is kerültek.

Kérdésünk: Hány tagja van a Budapest Ragtime Bandnek?

A helyesen válaszolók közül két szerencsés a Fidelio vendégeként ellátogathat a november 28-án 19 órakor kezdődő koncertre az Óbudai Társaskörbe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.