Jazz/World

Raiffeisen Jazz Klub – 2007

2007.01.30. 00:00
Ajánlom
Új időszámítás kezdődik a Raiffeisen JazzKlub történetében 2007-ben. Az öt éve indult sikeres koncertsorozat idén februártól új helyszínen, a Jövő Háza Fogadóban várja az improvizatív zene régi és jövőbeli híveit.

A szervezők célja, hogy még nagyobb számú közönség előtt újabb és újabb hazai jazzmuzsikusoknak adjanak rendszeresen lehetőséget a megszólalásra – egy különleges, tematikus koncertsorozat keretei között. A kihívás nem csekély, hiszen 2002 és 2006 között az IBS Színpadon negyven koncertet rendeztek, s ezeken olyan kiemelkedő előadóknak tapsolhattak az egybegyűltek, mint Pege Aladár, a Babos Project Special, a Trio Midnight, a Balázs Elemér Group (akik DVD-jük anyagát is a Raiffeisen Jazz Klubban rögzítették) vagy a világhírű klarinétművész, Joe Muranyi. A honi tehetségek egyik legígéretesebbike, Bolla Gábor szaxofonos is e klubban adta egyik első fontos koncertjét, akárcsak a Montreux-i versenygyőztes énekesnő, Szőke Nikoletta vagy az Egyesült Államokban diplomát szerzett zongoravirtuóz, Oláh Tzumo Árpád.

A Raiffeisen Jazz Klubban – amely mostantól valójában egy „jazzlánc” – estéről estére egy-egy fiatal, illetve a középgenerációhoz tartozó, már bizonyított és elismert magyar jazzformáció kap fellépési lehetőséget. Az itt megszülető produkciók azért különlegesek, mert az estéken megszólaló zenekarokhoz egy-egy vendégszólista csatlakozik, aki játékstílusában, zenei világát tekintve jól illeszkedik az alapcsapathoz, a velük való fellépése mégis új színeket, izgalmas együtt-játékot eredményez. A következő alkalommal a korábbi vendégmuzsikus saját zenekarával lép színpadra, a hozzájuk érkező újabb vendégművész pedig ismét előrevetíti a következő koncert alapfelállását. Így jönnek létre máshol nem hallható előadások, amelyek a tervek szerint a fellépőknek és a közönségnek is emlékezetes élményt nyújtanak.

A „jazzlánc” keretében az idei évadban fellép a Magyar Jazz Quartet (Szakcsi Lakatos Béla/zongora, Csepregi Gyula/szoprán- és tenorszaxofon, Vasvári Pál/ kontrabasszusgitár, Jávori Vilmos/dob); a Csepregi Hip-Bop (Csepregi Gyula/tenorszaxofon, Rátonyi Róbert/zongora, Tóth Gyula/gitár, Horváth Plútó József/bőgő, basszusgitár, Dörnyei Gábor/dob) Kaszás Péterrel (dob); a Nalanda (Kaszás Péter/dob, Zana Zoltán/tenorszaxofon, Bubenyák Zoltán/billentyűs hangszerek, Birta Miklós/gitár, Kolta Gergő/basszusgitár) Tóth Viktorral (altszaxofon); a Tóth Viktor Tercett (Tóth Viktor/altszaxofon, Szandai Mátyás/bőgő, Jeszenszky György/dob) Dresch Mihállyal (szoprán- és tenorszaxofon); a Dresch Quartet (Dresch Mihály/szoprán- és tenorszaxofon, furulya, Lukács Miklós/cimbalom, Szandai Mátyás/bőgő, Baló István/dob) Szakcsi Lakatos Bélával (zongora); a Szakcsi Trió (Szakcsi Lakatos Béla/zongora, Orbán György/bőgő, Lakatos Pecek András/dob) Bolla Gáborral (szoprán- és tenorszaxofon); a Bolla Quartet (Bolla Gábor/szoprán- és tenorszaxofon, Szakcsi Lakatos Róbert/zongora, Orbán György/bőgő, Mohay András/dob) a Lakatos Pecek Trió tagjaival; a Lakatos Pecek Trió (Pecek Lakatos András/dob, Pecek Lakatos Krisztián/bőgő, Pecek Lakatos Adorján/zongora) Oláh Szabolccsal (gitár); az Oláh Szabolcs Quartet (Oláh Szabolcs/gitár, Mester Dániel/szaxofon, Soós Márton/bőgő, Majtényi Bálint/dob) Fekete-Kovács Kornéllal (trombita, szárnykürt); valamint a Fekete-Kovács Kornél Quintet (Fekete-Kovács Kornél/trombita, szárnykürt, Oláh Szabolcs/gitár, Hárs Viktor/bőgő, Oláh Kálmán/zongora, Dés András/ütőhangszerek) Babos Gyulával (gitár).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.