Jazz/World

Randevú félúton a népzene felé

2011.04.07. 17:00
Ajánlom
Egyre több együttes merít itthon a népzenéből. Van, amelyik azzal a misszióval teszi, hogy valamely érdekes stílussal fuzionálva talán több, mai zenéhez szokott fül hallja meg a tradicionális dallamokat, és van, amelyiknek egyszerűen csak jól esik a hagyományos dalok feldolgozása. Az igazán érdekes az, amikor a nagyon különböző stílusokat elegyítő zenekarok egymással játszanak.

Ilyen lesz például Bognár Szilvia és új zenekarának közös koncertje Ferenczi György Rackajamjével. Bár az ismeretség a két zenekar tagjai között régi, színpadon eddig még keveset zenéltek együtt. Azok az alkalmak viszont mindkét félnek emlékezetesek. "Azon túl, hogy nagyon szeretem a Rackajam zenéjét, igazán az fog meg Gyuriékban, ahogyan ők a szó szoros értelmében együtt muzsikálnak, figyelnek egymásra. Nagyon szeretem azokat az energiákat, melyek belőlük áradnak a színpadon, noha ez a fajta stílus sok mindenben más, mint amit én képviselek, és sokkal férfiasabb"- mondja el Bognár Szilvia, aki az új formációval a Müpában debütál. A zenekarban nincsen klasszikus szólóhangszer, az elektromos gitár és a dob még messzebb viszi őt a tradicionális zenétől, az akusztikus gitár és az oud, vagyis az arab lant adja a bőgővel együtt a kontrasztot, melyhez Szilvia hangja az éneklés mellett sokszor pusztán hangeffektként társul.

Ehhez csatlakozik a 60-as és 70-es évek rock and rolljára épülő Rackajam, mely egyre több népzenei elemmel tölti ki sodró lendületű zenéjét. "Gond nélkül össze lehet ereszteni minket egy jam session-re, mert mindkét zenekarnál nagyon jó a belső lüktetés - mondja Ferenczi György. - Sokat improvizálunk, és közel van egymáshoz a két zene is, hiszen mindkettő a népzenéből építkezik, csak más úton. Mi a rock and roll és a modern muzsikák felől közelítünk, Szilvi pedig a népzene felől nyit a modern zenék felé, aztán valahol félúton találkozunk."

Az énekesnő szerint - aki pályája elején csatlakozott az elektronikus alapokra építő Anima Sound Systemhez - ez a nyitás csakis úgy történhet meg, ha a népzene idomul, asszimilálódik az új zenei környezethez. Ha egy az egyben akarnánk egy dallamot, vagy dalt elektronikus zenei világba helyezni, ott elvesztené a hitelességét, a funkcióját. Ő például máshogy énekel egy dalt, ha más hangszer kíséri. De ha kell, a népdalok szövegét is aktualizálja, ahogy annak idején is a saját mondanivalójukhoz igazították a népdalénekesek. "Én például kifejezetten olyan szövegeket keresek, amelyekben nem az ekeszarva van, hanem ma is érvényes mondanivalók. Az 'Ez a világ olyan világ, mint a mogyorófa virág, sokat ígér, keveset ád' sorok ma is ugyanúgy megérintik a hallgatót, mint akkor"- meséli Bognár Szilvia, aki nem tagadja, azért is énekel, és zenél, hogy minél több emberrel megismertesse ezt a páratlan kulturális hagyományt. "Van, akit csak egy szép dallam fog meg a zenénkből, mást pedig az egyszerű, letisztult előadásmód."

A Rackajamet hallgatva pedig könnyen megeshet, hogy valaki egy fergeteges koncert után hazamegy, és rákeres Petőfi Sándor egy versére, netán felüti a kötetet, vagy mondjuk a Tisza partján elaludtam című népdalunkra, hogy felidézze az aznap este hallott dalszövegeket. Akármelyik zenekarral is közelít a zeneszerető, egy biztos: a népzenéhez mindenképp eljut.

Bognár Szilvi és zenekara, Ferenczi György és a Rackajam

2011. április 11. 19:30

Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Km.: Bodnár Szilvi és zenekara (tagjai: Bede Péter, Gerzson János, Gyulai Csaba, Kovács Zoltán, Pál István "Szalonna", Rácz Krisztián, Thurnay Balázs), Ferenczi György és a Rackajam (tagjai: Ferenczi György/ének, szájharmonika, hegedű, Apáti Ádám/szájzongora, ének, Pintér Zsolt/mandolin, ének, Kormos Levente/gitár, ének, Jankó Miklós/cajon, ének, Bizják Gábor/kürt, ének)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Lábnyomot kaptak a Halhatatlanok Társulatának új tagjai

Szombat délelőtt újabb lábnyomokkal gazdagodott a Pesti Broadway az Operettszínház előtt. Az 1996-ban alapított Halhatatlanok Társulata öt év kihagyás után választott új tagokat még májusban, most pedig ünnepélyes keretek között avatták fel a díj részeként fémbe öntött lábnyomokat.
Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Színház

Blokád alá került az SZFE Rákóczi úti épülete is

Miután Szarka Gábor pénteken előrehozott őszi szünetet rendelt el és hat órára ki akarta üríttetni a Vas és a Szentkirályi utcai épületet, a diákok sajtótájékoztatójával egy időben több hallgató átvonult az SZFE Rákóczi úti campusához, hogy ott védje a termeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Balkáni hév, magyar népdal és cigány hallgatók – Bemutatjuk az idei WOMEX fellépőit

Öt magyar együttest mutatunk be az idei WOMEX-ről, akiket élőben hallhat a Müpában. Ők a hazai világzene fűszerei: izgalmas és színes előadók, egyik lábukkal a tradícióban, másikkal a modernitásban.
Jazz/World magazin

John Zorn zenei víziói

John Zorn frivol módon bánik a zenei formákkal, épp csak addig használva őket, amíg kiszívja a velejüket. A végeredmény azonban nem csak egy életmű, több annál. Egy korszak lenyomata.
Jazz/World lemez

10 lemez Londonból, ami után mást fogsz gondolni a jazzről

Az Egyesült Királyságban reneszánszát éli a jazz. Ahogy az lenni szokott, a műfaj időről időre kidugja a fejét az ágyásból, felbukkan itt-ott, néhány éve pedig szárnyakat kapott az olyan könnyebb műfajoktól, mint a hiphop, a dub, a techno és a trance. Összeszedtem azokat az albumokat, amiket hallanod kell, ha London és a jazz új arcára vagy kíváncsi.
Jazz/World fonó

A Fonó a második helyen a legjobb világzenei kiadók között

A Fonó Budai Zeneház a második helyre került a legjobb világzenei kiadók között. A Womex (World Music Expo) által közzétett listán a Fonó, amelyet korábban soha nem rangsoroltak ilyen magasra, egyedüliként szerepel a teljes kelet-közép-európai lemezpiacról.
Jazz/World interjú

„Zenében lakozó vándorszínház versekből és dalokból”

A carPEDIGnem formációt 2014-ben hozta létre Karap Zoltán, a filozófia doktora, szerkesztő-újságíró és Dézsi Darinka színművész. A duó később kibővült új tagokkal, de az eredeti szándék – „zenében lakozó vándorszínház versekből és dalokból” – máig töretlen. Karap Zoltán és Dézsi Darinka a megismerkedésükről, a versek erejéről és a „kuntriról” is meséltek a Fideliónak. Aki pedig nem éri be az interjúval, meg is hallgathatja őket szombaton, október 17-én a Duna tévén, a 14.30-kor kezdődő Partitúrában, amely most Kisvárdán és a Nyírségben kalandozik.