Jazz/World

Randevú félúton a népzene felé

2011.04.07. 17:00
Ajánlom
Egyre több együttes merít itthon a népzenéből. Van, amelyik azzal a misszióval teszi, hogy valamely érdekes stílussal fuzionálva talán több, mai zenéhez szokott fül hallja meg a tradicionális dallamokat, és van, amelyiknek egyszerűen csak jól esik a hagyományos dalok feldolgozása. Az igazán érdekes az, amikor a nagyon különböző stílusokat elegyítő zenekarok egymással játszanak.

Ilyen lesz például Bognár Szilvia és új zenekarának közös koncertje Ferenczi György Rackajamjével. Bár az ismeretség a két zenekar tagjai között régi, színpadon eddig még keveset zenéltek együtt. Azok az alkalmak viszont mindkét félnek emlékezetesek. "Azon túl, hogy nagyon szeretem a Rackajam zenéjét, igazán az fog meg Gyuriékban, ahogyan ők a szó szoros értelmében együtt muzsikálnak, figyelnek egymásra. Nagyon szeretem azokat az energiákat, melyek belőlük áradnak a színpadon, noha ez a fajta stílus sok mindenben más, mint amit én képviselek, és sokkal férfiasabb"- mondja el Bognár Szilvia, aki az új formációval a Müpában debütál. A zenekarban nincsen klasszikus szólóhangszer, az elektromos gitár és a dob még messzebb viszi őt a tradicionális zenétől, az akusztikus gitár és az oud, vagyis az arab lant adja a bőgővel együtt a kontrasztot, melyhez Szilvia hangja az éneklés mellett sokszor pusztán hangeffektként társul.

Ehhez csatlakozik a 60-as és 70-es évek rock and rolljára épülő Rackajam, mely egyre több népzenei elemmel tölti ki sodró lendületű zenéjét. "Gond nélkül össze lehet ereszteni minket egy jam session-re, mert mindkét zenekarnál nagyon jó a belső lüktetés - mondja Ferenczi György. - Sokat improvizálunk, és közel van egymáshoz a két zene is, hiszen mindkettő a népzenéből építkezik, csak más úton. Mi a rock and roll és a modern muzsikák felől közelítünk, Szilvi pedig a népzene felől nyit a modern zenék felé, aztán valahol félúton találkozunk."

Az énekesnő szerint - aki pályája elején csatlakozott az elektronikus alapokra építő Anima Sound Systemhez - ez a nyitás csakis úgy történhet meg, ha a népzene idomul, asszimilálódik az új zenei környezethez. Ha egy az egyben akarnánk egy dallamot, vagy dalt elektronikus zenei világba helyezni, ott elvesztené a hitelességét, a funkcióját. Ő például máshogy énekel egy dalt, ha más hangszer kíséri. De ha kell, a népdalok szövegét is aktualizálja, ahogy annak idején is a saját mondanivalójukhoz igazították a népdalénekesek. "Én például kifejezetten olyan szövegeket keresek, amelyekben nem az ekeszarva van, hanem ma is érvényes mondanivalók. Az 'Ez a világ olyan világ, mint a mogyorófa virág, sokat ígér, keveset ád' sorok ma is ugyanúgy megérintik a hallgatót, mint akkor"- meséli Bognár Szilvia, aki nem tagadja, azért is énekel, és zenél, hogy minél több emberrel megismertesse ezt a páratlan kulturális hagyományt. "Van, akit csak egy szép dallam fog meg a zenénkből, mást pedig az egyszerű, letisztult előadásmód."

A Rackajamet hallgatva pedig könnyen megeshet, hogy valaki egy fergeteges koncert után hazamegy, és rákeres Petőfi Sándor egy versére, netán felüti a kötetet, vagy mondjuk a Tisza partján elaludtam című népdalunkra, hogy felidézze az aznap este hallott dalszövegeket. Akármelyik zenekarral is közelít a zeneszerető, egy biztos: a népzenéhez mindenképp eljut.

Bognár Szilvi és zenekara, Ferenczi György és a Rackajam

2011. április 11. 19:30

Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Km.: Bodnár Szilvi és zenekara (tagjai: Bede Péter, Gerzson János, Gyulai Csaba, Kovács Zoltán, Pál István "Szalonna", Rácz Krisztián, Thurnay Balázs), Ferenczi György és a Rackajam (tagjai: Ferenczi György/ének, szájharmonika, hegedű, Apáti Ádám/szájzongora, ének, Pintér Zsolt/mandolin, ének, Kormos Levente/gitár, ének, Jankó Miklós/cajon, ének, Bizják Gábor/kürt, ének)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A jazzért most Érdre érdemes utazni

Hajdu Klára és Fekete-Kovács Kornél, László Attila, Tzumo és Zolbert, valamint a Balázs Elemér Group is fellépnek az ingyenes IV. Érdi Jazz Fesztiválon.
Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.