Jazz/World

Rekontra: Mahala

2010.01.29. 12:19
Ajánlom
A hatodik kerületi Pótkulcsban hetente táncházat tartó Rekontra együttes maga is hagyományőrző, de nem egészen ugyanúgy, ahogy azt megszokhattuk a híres bandáktól.

A zenekar elődje Berkó néven működött, a tagok ott is az autentikus népi kultúrát akarták elsajátítani, mint minden más zenekar. A tízéves közös zenélés során kialakult együttes tagjai most 20 és 30 közöttiek. Tanáraik az első táncházi zenész nemzedék nagyjai: ifj. Csoóri Sándor, Lányi György, Havasréti Pál és Éri Péter. Az iskola mellett első kézből is bővítve tudásukat igyekeztek minél több falusi zenészt fölkeresni Magyarországon és a határon kívül, főleg Erdélyben.


Ott viszont azt voltak kénytelenek tapasztalni, hogy az elmúlt években már Erdély sem olyan, mint volt. „Én már az újabb generációhoz tartozom, és amikor kikerültem Erdélybe a kilencvenes évek végén, addigra már a rendszerváltás felborította a korábbi eredeti, hagyományos kultúrát, észrevehető volt, hogy az erdélyi emberek eltávolodtak a népi hagyományaiktól" - mondta el a zenekarból Éri Márton, a Rekontra brácsása. „Mi nem azt tanultuk meg, hogy hogyan kell autentikusan muzsikálni, mi már ahhoz a csoporthoz tartozunk, akik a zenélést sajátították el" - tette hozzá.


Tárkány-Kovács Bálint ezzel kapcsolatban a következőket mondta a Pótkulcs honlapján is idézett nyilatkozatában: „Egyszer Dumnezutól tanult Nyitra Tamás, és kérte, hogy mutassa már azt a cifrát lassan, lebontva is. Mire Dumnezu azt felelte, hogy nem mutatja meg, mert az az ő cifrája, és az ő cifráját ne játssza más, Tamás találja ki magának a sajátját. Mi is ezt próbáljuk megvalósítani. Az nem volna élő népzene, hogy egy felvételt úgy, ahogy van, lemásolunk. Helyette igyekszünk a magunk képére formálni, amit hallottunk."

 

A Rekontra zenekar tagjai: Hegedűs Máté - hegedű; Tárkány-Kovács Bálint - cimbalom;  Bobár Zoltán „Boby" - brácsák, tangóharmonika, tamburabrácsa; Éri Márton - brácsák; Bognár András - bőgő; Balogh Melinda - ének. A videón közreműködik: Balogh Guszti - ének.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.