Jazz/World

Rekontra: Mahala

2010.01.29. 12:19
Ajánlom
A hatodik kerületi Pótkulcsban hetente táncházat tartó Rekontra együttes maga is hagyományőrző, de nem egészen ugyanúgy, ahogy azt megszokhattuk a híres bandáktól.

A zenekar elődje Berkó néven működött, a tagok ott is az autentikus népi kultúrát akarták elsajátítani, mint minden más zenekar. A tízéves közös zenélés során kialakult együttes tagjai most 20 és 30 közöttiek. Tanáraik az első táncházi zenész nemzedék nagyjai: ifj. Csoóri Sándor, Lányi György, Havasréti Pál és Éri Péter. Az iskola mellett első kézből is bővítve tudásukat igyekeztek minél több falusi zenészt fölkeresni Magyarországon és a határon kívül, főleg Erdélyben.


Ott viszont azt voltak kénytelenek tapasztalni, hogy az elmúlt években már Erdély sem olyan, mint volt. „Én már az újabb generációhoz tartozom, és amikor kikerültem Erdélybe a kilencvenes évek végén, addigra már a rendszerváltás felborította a korábbi eredeti, hagyományos kultúrát, észrevehető volt, hogy az erdélyi emberek eltávolodtak a népi hagyományaiktól" - mondta el a zenekarból Éri Márton, a Rekontra brácsása. „Mi nem azt tanultuk meg, hogy hogyan kell autentikusan muzsikálni, mi már ahhoz a csoporthoz tartozunk, akik a zenélést sajátították el" - tette hozzá.


Tárkány-Kovács Bálint ezzel kapcsolatban a következőket mondta a Pótkulcs honlapján is idézett nyilatkozatában: „Egyszer Dumnezutól tanult Nyitra Tamás, és kérte, hogy mutassa már azt a cifrát lassan, lebontva is. Mire Dumnezu azt felelte, hogy nem mutatja meg, mert az az ő cifrája, és az ő cifráját ne játssza más, Tamás találja ki magának a sajátját. Mi is ezt próbáljuk megvalósítani. Az nem volna élő népzene, hogy egy felvételt úgy, ahogy van, lemásolunk. Helyette igyekszünk a magunk képére formálni, amit hallottunk."

 

A Rekontra zenekar tagjai: Hegedűs Máté - hegedű; Tárkány-Kovács Bálint - cimbalom;  Bobár Zoltán „Boby" - brácsák, tangóharmonika, tamburabrácsa; Éri Márton - brácsák; Bognár András - bőgő; Balogh Melinda - ének. A videón közreműködik: Balogh Guszti - ének.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.