Jazz/World

Rekontra: Mahala

2010.01.29. 12:19
Ajánlom
A hatodik kerületi Pótkulcsban hetente táncházat tartó Rekontra együttes maga is hagyományőrző, de nem egészen ugyanúgy, ahogy azt megszokhattuk a híres bandáktól.

A zenekar elődje Berkó néven működött, a tagok ott is az autentikus népi kultúrát akarták elsajátítani, mint minden más zenekar. A tízéves közös zenélés során kialakult együttes tagjai most 20 és 30 közöttiek. Tanáraik az első táncházi zenész nemzedék nagyjai: ifj. Csoóri Sándor, Lányi György, Havasréti Pál és Éri Péter. Az iskola mellett első kézből is bővítve tudásukat igyekeztek minél több falusi zenészt fölkeresni Magyarországon és a határon kívül, főleg Erdélyben.


Ott viszont azt voltak kénytelenek tapasztalni, hogy az elmúlt években már Erdély sem olyan, mint volt. „Én már az újabb generációhoz tartozom, és amikor kikerültem Erdélybe a kilencvenes évek végén, addigra már a rendszerváltás felborította a korábbi eredeti, hagyományos kultúrát, észrevehető volt, hogy az erdélyi emberek eltávolodtak a népi hagyományaiktól" - mondta el a zenekarból Éri Márton, a Rekontra brácsása. „Mi nem azt tanultuk meg, hogy hogyan kell autentikusan muzsikálni, mi már ahhoz a csoporthoz tartozunk, akik a zenélést sajátították el" - tette hozzá.


Tárkány-Kovács Bálint ezzel kapcsolatban a következőket mondta a Pótkulcs honlapján is idézett nyilatkozatában: „Egyszer Dumnezutól tanult Nyitra Tamás, és kérte, hogy mutassa már azt a cifrát lassan, lebontva is. Mire Dumnezu azt felelte, hogy nem mutatja meg, mert az az ő cifrája, és az ő cifráját ne játssza más, Tamás találja ki magának a sajátját. Mi is ezt próbáljuk megvalósítani. Az nem volna élő népzene, hogy egy felvételt úgy, ahogy van, lemásolunk. Helyette igyekszünk a magunk képére formálni, amit hallottunk."

 

A Rekontra zenekar tagjai: Hegedűs Máté - hegedű; Tárkány-Kovács Bálint - cimbalom;  Bobár Zoltán „Boby" - brácsák, tangóharmonika, tamburabrácsa; Éri Márton - brácsák; Bognár András - bőgő; Balogh Melinda - ének. A videón közreműködik: Balogh Guszti - ének.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World grammy-díj

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.
Jazz/World ajánló

A Pisztrángötös jazzköntösben – Maria João a BMC színpadán

Úszónak készült, de ma már a hangok hullámain evez hatalmas magabiztossággal Maria João, aki január 28-án az Ensemble Darcos kamarazenekarral közös, legújabb lemeze, az Agora muda tudo (Most minden megváltozik) anyagával, és Schubert Pisztrángötösével ünnepli a portugál kultúrát a BMC Koncerttermében.
Jazz/World hegedű

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.
Jazz/World hír

Világszínpad? – Zenei felkészítő magyar zenekaroknak 

A magyar zenészek, énekesek és zenekarok többnyire a műsorra helyezik a hangsúlyt, ez viszont már közel sem elég az ismertség eléréséhez. Ebben segít a Hangvető, a Halmos Béla Programiroda és a Hagyományok Háza ingyenes zenei felkészítő workshopja, amit a budapesti Womexhez kapcsolódóan szerveznek.
Jazz/World bmc

Francia barátaival közös koncerten játszik Ávéd János

Az elismert magyar jazzszaxofonos zenekara, az Ávéd János Balance két francia formációval, a D.U.O.-val és a REVERSE-zel mozdul ki a műfaji keretek közül: január 25-én az Opus Jazz Clubban kép és hang szenvedélyes, szoros házasságát kötik meg performatív estjükön.