Jazz/World

Reloaded: a Fonó 15 éves

2010.10.30. 10:00
Ajánlom
Intenzív évaddal ünnepli 15 éves fennállását a Fonó Budai Zeneház. Összeállításunk a jubileumi koncertsorozat egyik kiemelkedő rendezvényén készült október 22-én, amikor Szakcsi Lakatos Béla, a Fonó zenekar és a Kerekes Band adott koncertet.

Ilyen névsor láttán az ember elsőre nehezen tudná elképzelni, hogy ugyanazon este és ugyanazon helyszín fellépőiről van szó. Amilyen változatos volt műfaji szempontból az est előadói felhozatala, nagy meglepetésemre olyannyira képviselte magát a legtöbb korosztály a közönség soraiban. Az intézmény jubileuma alkalmából először a Fonó zenekar két tagját, Pál István „Szalonnát" és Agócs Gergelyt kérdeztük. A '97-ban alakult együttes a Fonó Budai Zeneház gyakori vendége, több lemezük is a Fonó Recordsnál jelent meg. Megszólaltattuk továbbá a zenekar vendégművészét, a világhírű Balogh Kálmán cimbalmost és a Fonó Budai Zeneház marketingesét, sajtóreferensét, Török Ferencet arról, hogy mit is jelent számukra, illetve mit jelenthet Budapest számára a Fonó.

Pál István „Szalonna": Szerintem a város nagy részének fogalma sincs, hogy milyen jó hely a Fonó. A neve is egy olyan közösségi alkalmat, egy olyan helyszínt takar, ami a hagyományban nagyon fontos volt a falusiak számára. Összejöttek az emberek, mulattak, jól érezték magukat és közben értékes, értelmes dolgokat csináltak. Különösen jó, hogy itt, a Fonó Budai Zeneházban senki nem zavarja a másikat, függetlenül attól, hogy ki honnan jött, akár külföldről, akár Magyarországról. Bárki bármikor bejöhet és jól érezheti magát a magyar zene bűvkörében.

Agócs Gergely: Sajnos egyet kell értenem „Szalonnával": ez a város nem tudja, hogy mit jelent számára a Fonó. Nagyon kevés olyan helyet ismerek Európában vagy akár a világon, ahol ilyen tudatos értékőrzés és érték-éltetés zajlana. Sokat köszönhetek a Fonónak azért is, hogy összehozza a stílusokat, lehetőséget teremtett nekünk találkozni Szakcsi Lakatos Bélával, Nagy Feróval, Gerendás Péterrel, Szőke Andrással vagy Bubik Istvánnal. Itt mindannyian megmutathatjuk, hogy nem ciki a magyar népdal. Szerintem ez az, amit ez a város nem tud a Fonóról, és nagyon remélem, hogy az elkövetkező időkben alkalma nyílik megtudni. Reméljük, hogy végre rádöbben ez az ország, hogy igazából semmije nincs, csak az az örökség, amit még az ilyen helyek, mint amilyen a Fonó is, gyönyörűen őrizget, ápolgat. Azokat az értékeket mutatja fel, amelyeket ez az ország kitermelt az idők során. Jó, hogy vannak ilyen emberek, mint Szakcsi Lakatos Béla, a Kerekes Band tagjai, Dresch Misi vagy Lajkó Félix, akik továbbgondolva bár, egy másik nyelven, de ugyanazokat a rejtett dimenziókat keresik és mondják el rólunk a világnak, amiket Bartók is megtalált.

Balogh Kálmán: Talán mert eldugott helyen van, a Fonót még mindig nem becsülik eléggé. Az utóbbi néhány évben a fiatalabb generációnak a gazdasági helyzet miatt is nehéz azt megoldani, hogy kulturális eseményekért fizessen, a Fonóból való hazajutás nehézségeiről pedig ne is beszéljünk. Egy központi helyen lévő táncházban vagy egy kisebb koncertteremben rengeteg ember megfordul, ide viszont inkább kifejezetten fesztiválokra, rangosabb eseményekre, előadókra jönnek el többen. Én már itt voltam a kezdetektől, amikor a Fonó indult, és nagyon jól éreztük magunkat. Azt gondolom, hogy végre egy olyan hely lett, ahol ténylegesen felkarolták a népi kultúrát, illetve azokat a zenéket is, amelyek nem tartanak akkora érdeklődésre számot, bizonyos jazz-irányzatokra gondolok például, ráadásul végre most már a büfé is jó. Az is előfordult többször, amikor a kialakult ismeretségnek köszönhetően meg tudtam kérni a fonósokat, hogy adjanak helyet egy-egy kurzusnak vagy próbának. Számomra a Fonó mindig egyfajta menedék is. Jó lenne, ha ez a hely kaphatna valamilyen támogatást, ha nem kellene aggódniuk a költségvetés miatt. Valószínűleg a jubileumi év sem fog sokat változtatni az intézmény sorsán, mert sajnos a kultúrához pénz kell, amiből se a Fonónak, se az embereknek nincs elég.

Török Ferenc: El akarjuk kerülni, hogy a nosztalgiára építsünk, a 15 éves jubileumi koncertsorozatot is úgy építettük fel, hogy fellépjenek a Fonónak egykor és ma is nevet szerző művészek, de a színpadon ott láthasson a közönség mellettük egy-egy olyan fiatal zenekart is, akiket a befutottak ajánlanak, és akik számukra és számunkra is a jövő - figyelemre méltó, értéket rejtő. Hiszünk abban, hogy a rétegműfajoknak is van helye, mert nagyon tehetséges zenészekből áll a mezőny, akik izgalmas dolgokat csinálnak, és sokan érdeklődnek irántuk. Kiaknázzuk az internet adta lehetőségeket a Facebooktól a jó minőségű fotókkal és hasznos információkkal dokumentált saját oldalig terjedően. A közönség alapvetően tud a Fonóról, de újabb generációkat is meg akarunk szólítani, számukra is értéket akarunk közvetíteni. A visszajelzésekből, a folyamatosan növekvő közösség számából azt látjuk, hogy valami megmozdult. Természetesen keressük az együttműködés lehetőségét társintézményekkel, művészeti csoportokkal, zenészekkel stb. A fiataloknak amellett, hogy elhozzuk a számukra érdekes művészeket, további előnyöket nyújtunk: diákigazolvánnyal 200 Ft a belépő. Az egyetemekkel, kollégiumokkal közvetlen kapcsolatunk van, minden épületben közvetlenül elérik a havi és egyéb szóróanyagainkat. Májusban megcsináltuk a Budapest Folk Fest 2010-et, jövőre folytatjuk. Ezen 4-5 nap alatt bemutatjuk, hogy a fővárosban ránk lehet számítani, ha folkról vagy világzenéről van szó, minőségi színvonalon, önálló megjelenéssel. Ha érdekeset, izgalmasat, értékeset kínálunk és ezt jól kommunikáljuk, minőségi szolgáltatással kiegészítve, akkor a földrajzilag nem túl előnyös helyet is sokak számára vonzóvá lehet tenni.

A jubileumi koncertsorozatban október 30-án a Makám, a Kiende, ifj. Kathy Horváth Lajos Absalom és Peres Andrea lép fel, november hatodikán pedig Herczku Ágnes & Nikola Parov, az Azuma Clan, Balogh Dezső és zenekara, és ekkor tartják a Civil Rádió szülinapi partiját is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Budapest Bár és a 100 tagú Cigányzenekar augusztusban a Fertőrákosi Barlangszínházban

Elkezdődött a vakáció, beköszöntött a kánikula, ilyenkor pezseg igazán az élet Fertőrákoson, mindenki megtalálja a kedvére valót: lehet bringázni és távcsővel madarat lesni, a borospincékben kékfrankost kóstolni, szörfözni, hajókázni a Fertő-tavon, jókat kirándulni, felfedezni a Pannon-tenger lerakódásából keletkezett Fertőrákosi Kőfejtőt, hűsölni benne és ugyanitt este meghallgatni egy kellemes konceret.
Jazz/World Partitúra

Laposa Julcsi: „Az emberek közérzetére próbálok hatni: megmutatni nekik, hogy a zene az övék”

Hogyan lesz valakiből zenei mediátor? És egyáltalán, mi az? Laposa Julcsi Junior Príma Díjas népzenésszel, zenei mediátorral a Partitúra Zala megyei adásának forgatásán találkoztunk.
Jazz/World pink floyd

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Jazz/World beszámoló

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World ajánló

Bartók zenéjére is improvizálnak a 20. Lamantin Jazz Fesztiválon

A hazai és a nemzetközi jazzélet kiválóságait, hatvan fellépő tizenhat koncertjét hallhatja és láthatja a közönség június 23. és 29. között Szombathelyen.