Jazz/World

Reloaded: a Fonó 15 éves

2010.10.30. 10:00
Ajánlom
Intenzív évaddal ünnepli 15 éves fennállását a Fonó Budai Zeneház. Összeállításunk a jubileumi koncertsorozat egyik kiemelkedő rendezvényén készült október 22-én, amikor Szakcsi Lakatos Béla, a Fonó zenekar és a Kerekes Band adott koncertet.

Ilyen névsor láttán az ember elsőre nehezen tudná elképzelni, hogy ugyanazon este és ugyanazon helyszín fellépőiről van szó. Amilyen változatos volt műfaji szempontból az est előadói felhozatala, nagy meglepetésemre olyannyira képviselte magát a legtöbb korosztály a közönség soraiban. Az intézmény jubileuma alkalmából először a Fonó zenekar két tagját, Pál István „Szalonnát" és Agócs Gergelyt kérdeztük. A '97-ban alakult együttes a Fonó Budai Zeneház gyakori vendége, több lemezük is a Fonó Recordsnál jelent meg. Megszólaltattuk továbbá a zenekar vendégművészét, a világhírű Balogh Kálmán cimbalmost és a Fonó Budai Zeneház marketingesét, sajtóreferensét, Török Ferencet arról, hogy mit is jelent számukra, illetve mit jelenthet Budapest számára a Fonó.

Pál István „Szalonna": Szerintem a város nagy részének fogalma sincs, hogy milyen jó hely a Fonó. A neve is egy olyan közösségi alkalmat, egy olyan helyszínt takar, ami a hagyományban nagyon fontos volt a falusiak számára. Összejöttek az emberek, mulattak, jól érezték magukat és közben értékes, értelmes dolgokat csináltak. Különösen jó, hogy itt, a Fonó Budai Zeneházban senki nem zavarja a másikat, függetlenül attól, hogy ki honnan jött, akár külföldről, akár Magyarországról. Bárki bármikor bejöhet és jól érezheti magát a magyar zene bűvkörében.

Agócs Gergely: Sajnos egyet kell értenem „Szalonnával": ez a város nem tudja, hogy mit jelent számára a Fonó. Nagyon kevés olyan helyet ismerek Európában vagy akár a világon, ahol ilyen tudatos értékőrzés és érték-éltetés zajlana. Sokat köszönhetek a Fonónak azért is, hogy összehozza a stílusokat, lehetőséget teremtett nekünk találkozni Szakcsi Lakatos Bélával, Nagy Feróval, Gerendás Péterrel, Szőke Andrással vagy Bubik Istvánnal. Itt mindannyian megmutathatjuk, hogy nem ciki a magyar népdal. Szerintem ez az, amit ez a város nem tud a Fonóról, és nagyon remélem, hogy az elkövetkező időkben alkalma nyílik megtudni. Reméljük, hogy végre rádöbben ez az ország, hogy igazából semmije nincs, csak az az örökség, amit még az ilyen helyek, mint amilyen a Fonó is, gyönyörűen őrizget, ápolgat. Azokat az értékeket mutatja fel, amelyeket ez az ország kitermelt az idők során. Jó, hogy vannak ilyen emberek, mint Szakcsi Lakatos Béla, a Kerekes Band tagjai, Dresch Misi vagy Lajkó Félix, akik továbbgondolva bár, egy másik nyelven, de ugyanazokat a rejtett dimenziókat keresik és mondják el rólunk a világnak, amiket Bartók is megtalált.

Balogh Kálmán: Talán mert eldugott helyen van, a Fonót még mindig nem becsülik eléggé. Az utóbbi néhány évben a fiatalabb generációnak a gazdasági helyzet miatt is nehéz azt megoldani, hogy kulturális eseményekért fizessen, a Fonóból való hazajutás nehézségeiről pedig ne is beszéljünk. Egy központi helyen lévő táncházban vagy egy kisebb koncertteremben rengeteg ember megfordul, ide viszont inkább kifejezetten fesztiválokra, rangosabb eseményekre, előadókra jönnek el többen. Én már itt voltam a kezdetektől, amikor a Fonó indult, és nagyon jól éreztük magunkat. Azt gondolom, hogy végre egy olyan hely lett, ahol ténylegesen felkarolták a népi kultúrát, illetve azokat a zenéket is, amelyek nem tartanak akkora érdeklődésre számot, bizonyos jazz-irányzatokra gondolok például, ráadásul végre most már a büfé is jó. Az is előfordult többször, amikor a kialakult ismeretségnek köszönhetően meg tudtam kérni a fonósokat, hogy adjanak helyet egy-egy kurzusnak vagy próbának. Számomra a Fonó mindig egyfajta menedék is. Jó lenne, ha ez a hely kaphatna valamilyen támogatást, ha nem kellene aggódniuk a költségvetés miatt. Valószínűleg a jubileumi év sem fog sokat változtatni az intézmény sorsán, mert sajnos a kultúrához pénz kell, amiből se a Fonónak, se az embereknek nincs elég.

Török Ferenc: El akarjuk kerülni, hogy a nosztalgiára építsünk, a 15 éves jubileumi koncertsorozatot is úgy építettük fel, hogy fellépjenek a Fonónak egykor és ma is nevet szerző művészek, de a színpadon ott láthasson a közönség mellettük egy-egy olyan fiatal zenekart is, akiket a befutottak ajánlanak, és akik számukra és számunkra is a jövő - figyelemre méltó, értéket rejtő. Hiszünk abban, hogy a rétegműfajoknak is van helye, mert nagyon tehetséges zenészekből áll a mezőny, akik izgalmas dolgokat csinálnak, és sokan érdeklődnek irántuk. Kiaknázzuk az internet adta lehetőségeket a Facebooktól a jó minőségű fotókkal és hasznos információkkal dokumentált saját oldalig terjedően. A közönség alapvetően tud a Fonóról, de újabb generációkat is meg akarunk szólítani, számukra is értéket akarunk közvetíteni. A visszajelzésekből, a folyamatosan növekvő közösség számából azt látjuk, hogy valami megmozdult. Természetesen keressük az együttműködés lehetőségét társintézményekkel, művészeti csoportokkal, zenészekkel stb. A fiataloknak amellett, hogy elhozzuk a számukra érdekes művészeket, további előnyöket nyújtunk: diákigazolvánnyal 200 Ft a belépő. Az egyetemekkel, kollégiumokkal közvetlen kapcsolatunk van, minden épületben közvetlenül elérik a havi és egyéb szóróanyagainkat. Májusban megcsináltuk a Budapest Folk Fest 2010-et, jövőre folytatjuk. Ezen 4-5 nap alatt bemutatjuk, hogy a fővárosban ránk lehet számítani, ha folkról vagy világzenéről van szó, minőségi színvonalon, önálló megjelenéssel. Ha érdekeset, izgalmasat, értékeset kínálunk és ezt jól kommunikáljuk, minőségi szolgáltatással kiegészítve, akkor a földrajzilag nem túl előnyös helyet is sokak számára vonzóvá lehet tenni.

A jubileumi koncertsorozatban október 30-án a Makám, a Kiende, ifj. Kathy Horváth Lajos Absalom és Peres Andrea lép fel, november hatodikán pedig Herczku Ágnes & Nikola Parov, az Azuma Clan, Balogh Dezső és zenekara, és ekkor tartják a Civil Rádió szülinapi partiját is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Trianon100

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Jazz/World hír

Kihirdették, mely jazz együttesek kapnak támogatást

A Budapest Music Center közzétette a Köszönjük, Magyarország! program keretében támogatott magyar jazz együttesek listáját.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lennie Niehaus amerikai szaxofonos

Az Emmy-díjas művész 90 éves korában múlt csütörtökön távozott. Az amerikai altszaxofonos, komponista számos híres film zenéjében működött közre, Clint Eastwooddal több mint két tucat moziban dolgozott együtt.
Jazz/World interjú

A Metro ötven éve vette fel az első magyar koncertlemezt

Az Egy este a Metro Klubban... című korongról a jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel emlékeit és nosztalgiázott a zenekar történetéről.
Jazz/World online közvetítés

Online jön a Müpa könnyűzenei fesztiválja, a Hey June!

Június 3. és 17. között a Müpa online közvetítéssorozata, a Müpa Home speciális Hey, June! kiadása az elmúlt évek legizgalmasabb magyar könnyűzenei koncertjeiből válogat, így hozva el a nyarat virtuálisan a Müpába és a rajongók otthonába is.