Jazz/World

Rhoda Scott és Varnus Xavér országos turnéra indul

2011.03.31. 11:30
Ajánlom
Miután egy csapásra elkelt minden jegy Rhoda Scott és Varnus Xaver első hangversenyére, „Az orgonák csatájából” országos turné kerekedett.

Miskolcon, Debrecenben, Szombathelyen, majd április 10-én a Papp László Budapest Sportarénában zajlik a két híres orgonista duóturnéja, amelynek első állomására a Dohány utcai Zsinagógában már minden jegy elkelt. Az orgonák csatája elnevezés onnan ered, hogy eredetileg a londoni Temple Church-ben 1684-ben a kor két legnevesebb orgonaépítője, Renatus Harris és Bernhard Smith egyidőben építettek két orgonát a templom két végébe, majd leszerződtették a leghíresebb orgonistákat a négy esztendeig tartó művészi párbajhoz, amelynek végén az egyik hangszert lebontották és elszállították, míg a másik ottmaradt. (A történeti hűség kedvéért: a mérkőzést Smith nyerte.)

„Természetesen nem valódi csatára hívtam ki Rhoda Scott-ot, hiszen saját műfajában, a Hammond-orgona világában ez a csodálatos művésznő verhetetlen, mint ahogy Bach orgonazenéje - amelyet én szólaltatok majd meg - pedig vitathatatlanul Isten hangja. Nem egymás ellen játszunk tehát, hanem két nagy korszak legnemesebb hagyományaival fogunk össze, hogy megmutassuk a világnak mindazt a gazdagságot, amely az orgonazenében rejtezik" - nyilatkozta a világhírű magyar muzsikus.

Rhoda Scott egy metodista tiszteletes lányaként New Jersey-ben született 1938-ban, 1967 óta Párizsban él. Hétéves korában ült először a Hammond orgonához, és ösztönös tisztelettel levetette a cipőjét, mielőtt a hangszer pedál-billentyűihez hozzáért. Azóta hívják őt a „mezítlábas orgonistának". Varnus Xaver hét esztendős  volt, amikor először hallotta Rhoda Scott-ot. Az orgonista akkoriban olyan népszerű volt, hogy még Hofi Géza is parodizálta. Scott és Varnus két évtizeddel később egy televíziós műsor felvételén barátkozott össze. Miután Varnus Xavér 2007-ben elkészítette From Ravel to Vangelis című albumát, amely platina-lemez lett, a nyilvánosság előtt is meghívta Scottot duózni.

A turnén Bach d-moll toccata és fúgájától kezdődően Beethoven Holdfény-szonátáján át Ravel Bolerójáig válogatnak a zenetörténet gyöngyszemeiből, és felcsendülnek olyan újabb keletű örökzöldek is, mint az Operaház fantomja és Vangelis 1492 című műve is.

Az orgonák csatája

Rhoda Scott és Varnus Xavér

Április 5. 19:00
Budapest, Dohány utcai Zsinagóga

Április 6, 18:00
Miskolc, Evangélikus Nagytemplom

Április 7, 18:00
Debrecen, Református Nagytemplom

Április 9, 18:00
Szombathely, Aréna Savaria

Április 10, 16:00
Budapest, Papp László Sportaréna

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.
Jazz/World ajánló

Nem csak szerelmeseknek: Barbra Streisand örök

A Pannon Filharmonikusok nagysikerű ABBA-estjeik után most Király Linda, Király Viktor és Veres Mónika Nika fellépésével a 80 éves Barbra Streisand dalait szólaltatják meg a pécsi Kodály Központban. A február 14-15-re tervezett koncertek a járvány miatt elmaradtak, a belépők a június 1-2-i estekre érvényesek, jegyek csak korlátozottan elérhetők.
Jazz/World ajánló

Júniusban irány Szentendre! – Jazz esték a Barcsay udvarban

Szentendre évszaktól függetlenül mindig kínál valami varázslatosat, június elején a jazzkedvelőket kényezteti majd. Nemzetközi és hazai sztárokkal indul a Ferenczy Múzeumi Centrum új programsorozata, a Jazz Estek Szentendrén, melynek eseményeit a hangulatos Barcsay udvarban kísérhetik figyelemmel 2022. június 3. és 5. között.