Jazz/World

Rising Stars: két nap alatt kilenc koncert

2016.11.11. 13:05
Ajánlom
Két napba sűrítve találkozhat a közönség a komolyzenei élet jövőbeli krémjével, az Európa neves koncerttermeiben turnézó, legtehetségesebb fiatal művészekkel a Müpában. A Rising Stars sorozat keretében november 18-án és 19-én egymás után lépnek fel az Európai Hangversenytermek Szervezetének felfedezettjei, Villányi Dániel és Gyöngyösi Ivett, a Kruppa Vonósnégyes, a Duo SeRa és a Kállai Kvartet.

Csillagok érkeznek a Müpába november 18-19-én. Fiatalok, de már híresek, nemsokára világsztárokként tűnnek majd fel a világ legjelentősebb koncerthelyszínein. A Rising Stars sorozat keretében az Európai Hangversenytermek Szervezetének felfedezettjei, brit, portugál, francia, német zenészek, Villányi Dániel és Gyöngyösi Ivett, a Kruppa Vonósnégyes, a Duo SeRa és a Kállai Kvartet adnak kamarakoncerteket a Müpában két teljes napon át.

Tamsin Waley-Cohen

Tamsin Waley-Cohen (Fotó/Forrás: Patrick Allen)

Villányi Dániel Schumann kései zongoraciklusával, Gyöngyösi Ivett Chopin-darabokkal mutatkozik be. Tamsin Waley-Cohen Respighi h-moll hegedűszonátáját adja elő és egy, a Porgy és Bessből készült hegedű-zongora átiratot játszik. A grúz Mariam Batsashvili kíséri, aki első női előadóként nyerte meg pár éve az utrechti Liszt Zongoraversenyt. Őket másnap a klarinétművész Horácio Ferreira követi, aki 2014-ben hangszere legrangosabb versenyén, a párizsi Debussy Versenyen nyerte el a különdíjat Debussy Rapszódiájának legjobb előadásáért. A fiatal művész Bekker Dávid zongorakíséretével a Möpában is Debussy Első rapszódiáját szólaltatja meg, de a műsorukon a 20. század második felének egyik legnagyobb klarinétművésze, Kovács Béla szerzeménye is szerepel. A csellista Edgar Moreau, fiatal kora ellenére, már több sikeres megmérettetésen van túl.

Tizenöt évesen elnyerte a Nemzetközi Rosztropovics Verseny legígéretesebb fiatal szólistájának járó különdíjat, két évvel később a moszkvai Csajkovszkij Versenyen a második helyen végzett. Állandó zongorakísérőjével, Pierre-Yves Hodique-al közös koncertjén három korszak zenéjéből válogat, megmutatva, hogy minden stílusban egyformán otthonosan mozog. A német-koreai zongorista fenomén, Christopher Clark játékában – egy korábbi verseny zsűrijének meglátása szerint – egyesül a technikai felvértezettség és zenei meggyőzőerő. Ezúttal Brahms- és Sztravinszkij-zongoraműveket játszik és egy ünnepelt osztrák kortárs szerző, Olga Neuwirth darabjait. A sorozatban fellép a világ egyik legrangosabb versenyének, az ARD Nemzetközi Zenei Versenyének felfedezettje, az Armida Quartet is. Koncertjükön J. S. Bach és Mendelssohn klasszikusai mellett az 1980-ban született, izgalmas zenei világot teremtő, a spektrális zenét hagyományos hangszerekkel, poppal, technóval kombináló szerb zeneszerző, Marko Nikodijević kompozíciója is elhangzik.

A Kruppa Vonósnégyes Schubert, Bartók, Bach műveit, a szaxofon-hárfa különleges párosítására épülő Duo SeRa Debussyt és Bartókot, a Kállai Kvartett Schubert A halál és a lányka néven ismertté vált vonósnégyesét játssza. Ez a három koncert díjtalanul látogatható.

A Rising Stars koncertsorozat az Európai Koncerttermek Szervezete (European Concert Hall Organisation – ECHO) tagjainak közös programja. A Müpa 2010 óta tagja a szervezetnek, többek között olyan nagynevű intézményekkel együtt, mint a bécsi Musikvereinsaal és a Konzerthaus, az amszterdami Concertgebouw, a párizsi Cité de la Musique, a londoni Barbican, és egyetlen nem európai tagként a New York-i Carnegie Hall. A társaság az európai koncerttermek elitjének számít.

További információ ide kattintva

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Zenés színház

„A művészet szépsége, hogy korlátok között szabadok lehetünk”

Az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon felcsendülnek a Bánk bán című opera csodaszép, minden magyar számára ismerős dallamai. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében létrejövő produkció főbb szerepeiben Molnár Levente mellett Fischl Mónikát és Mester Viktóriát is láthatja majd a közönség. Az előadás karmesterével, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész Kesselyák Gergellyel a közelgő premier kapcsán beszélgettünk.
Színház

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.
Színház

Színházi összefogás a koronavírus terjedése ellen

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság részvételével egyeztettek a budapesti teátrumok a nézőket és a színházakat érintő ajánlásokról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Különleges eseménnyel készül a Modern Art Orchestra

Augusztus 22-én a zenekar a Nimród Rendezvényhajón áll színpadra a késő délutántól estig tartó Swingin’ On The Danube fesztivál programjával.
Jazz/World pályázat

Ismét elektronikus zenei pályázatot hirdetnek a Hangfoglaló Programban

A Hangfoglaló Program hetedik évadában két feltörekvő elektronikus zenei előadó és producer kaphat támogatást az induló előadói alprogram pályázatán. Idén alkotóközösségek is jelentkezhetnek a másfélmillió forintos támogatásra szeptember 10-ig.
Jazz/World koronavírus

Ezek a zenekarok adnak majd raktárkoncertet

A 13 hazai fesztivál idei tervezett fellépőlistája alapján választották ki azt a száz zenekart, akiknek lehetőségük lesz részt venni a raktárkoncerteken. A raktárkoncertek intézményét kifejezetten a koronavírus-járvány miatt lehetetlen helyzetbe került könnyűzenei szektor támogatására hozták létre.
Jazz/World interjú

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.
Jazz/World hír

5,3 milliárd forint a zenészeknek, kluboknak, fesztiváloknak és technikusoknak

Kezdjünk barátkozni a raktárkoncert fogalmával! A kormány a rendezvényszervezők, a klubok és a technikai személyzet támogatását tervezi a most bejelentett csomaggal. Gulyás Gergely az SZFE-t érintő kérdésekre is válaszolt.