Jazz/World

Rising Stars: két nap alatt kilenc koncert

2016.11.11. 13:05
Ajánlom
Két napba sűrítve találkozhat a közönség a komolyzenei élet jövőbeli krémjével, az Európa neves koncerttermeiben turnézó, legtehetségesebb fiatal művészekkel a Müpában. A Rising Stars sorozat keretében november 18-án és 19-én egymás után lépnek fel az Európai Hangversenytermek Szervezetének felfedezettjei, Villányi Dániel és Gyöngyösi Ivett, a Kruppa Vonósnégyes, a Duo SeRa és a Kállai Kvartet.

Csillagok érkeznek a Müpába november 18-19-én. Fiatalok, de már híresek, nemsokára világsztárokként tűnnek majd fel a világ legjelentősebb koncerthelyszínein. A Rising Stars sorozat keretében az Európai Hangversenytermek Szervezetének felfedezettjei, brit, portugál, francia, német zenészek, Villányi Dániel és Gyöngyösi Ivett, a Kruppa Vonósnégyes, a Duo SeRa és a Kállai Kvartet adnak kamarakoncerteket a Müpában két teljes napon át.

Tamsin Waley-Cohen

Tamsin Waley-Cohen (Fotó/Forrás: Patrick Allen)

Villányi Dániel Schumann kései zongoraciklusával, Gyöngyösi Ivett Chopin-darabokkal mutatkozik be. Tamsin Waley-Cohen Respighi h-moll hegedűszonátáját adja elő és egy, a Porgy és Bessből készült hegedű-zongora átiratot játszik. A grúz Mariam Batsashvili kíséri, aki első női előadóként nyerte meg pár éve az utrechti Liszt Zongoraversenyt. Őket másnap a klarinétművész Horácio Ferreira követi, aki 2014-ben hangszere legrangosabb versenyén, a párizsi Debussy Versenyen nyerte el a különdíjat Debussy Rapszódiájának legjobb előadásáért. A fiatal művész Bekker Dávid zongorakíséretével a Möpában is Debussy Első rapszódiáját szólaltatja meg, de a műsorukon a 20. század második felének egyik legnagyobb klarinétművésze, Kovács Béla szerzeménye is szerepel. A csellista Edgar Moreau, fiatal kora ellenére, már több sikeres megmérettetésen van túl.

Tizenöt évesen elnyerte a Nemzetközi Rosztropovics Verseny legígéretesebb fiatal szólistájának járó különdíjat, két évvel később a moszkvai Csajkovszkij Versenyen a második helyen végzett. Állandó zongorakísérőjével, Pierre-Yves Hodique-al közös koncertjén három korszak zenéjéből válogat, megmutatva, hogy minden stílusban egyformán otthonosan mozog. A német-koreai zongorista fenomén, Christopher Clark játékában – egy korábbi verseny zsűrijének meglátása szerint – egyesül a technikai felvértezettség és zenei meggyőzőerő. Ezúttal Brahms- és Sztravinszkij-zongoraműveket játszik és egy ünnepelt osztrák kortárs szerző, Olga Neuwirth darabjait. A sorozatban fellép a világ egyik legrangosabb versenyének, az ARD Nemzetközi Zenei Versenyének felfedezettje, az Armida Quartet is. Koncertjükön J. S. Bach és Mendelssohn klasszikusai mellett az 1980-ban született, izgalmas zenei világot teremtő, a spektrális zenét hagyományos hangszerekkel, poppal, technóval kombináló szerb zeneszerző, Marko Nikodijević kompozíciója is elhangzik.

A Kruppa Vonósnégyes Schubert, Bartók, Bach műveit, a szaxofon-hárfa különleges párosítására épülő Duo SeRa Debussyt és Bartókot, a Kállai Kvartett Schubert A halál és a lányka néven ismertté vált vonósnégyesét játssza. Ez a három koncert díjtalanul látogatható.

A Rising Stars koncertsorozat az Európai Koncerttermek Szervezete (European Concert Hall Organisation – ECHO) tagjainak közös programja. A Müpa 2010 óta tagja a szervezetnek, többek között olyan nagynevű intézményekkel együtt, mint a bécsi Musikvereinsaal és a Konzerthaus, az amszterdami Concertgebouw, a párizsi Cité de la Musique, a londoni Barbican, és egyetlen nem európai tagként a New York-i Carnegie Hall. A társaság az európai koncerttermek elitjének számít.

További információ ide kattintva

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.