Jazz/World

Robinzon Kruzó-premier a HH-ban

2010.02.22. 12:00
Ajánlom
A Hagyományok Háza „Dúdoltam én..." sorozatának következő vendége: Krulik Zoltán zeneszerző, szövegíró, a magyarországi etno-folk-világzene egyik legkiválóbb képviselője.

2010-ben is folytatódik a nagysikerű sorozat, melynek célja, hogy az elmúlt harminc év népdalénekeseinek pályáját tanítványaikkal, követőikkel egy-egy estébe tömörítve mutassa be. A sorozat első fellépője 2008 szeptemberében a táncházmozgalom nagy öregje, Kallós Zoltán volt, akit Kossuth-díjjal, Corvin-lánccal is kitüntetettek. Őt Fábián Éva, Berecz András, Sebő Ferenc, Kiss Ferenc és Szvorák Katalin követték. Február 26-án Krulik Zoltán zeneszerző, szövegíró, a magyarországi ethno-folk és világzene egyik legkiválóbb képviselője a Magyar Állami Népi Együttes zenekara és a Makám zenészeinek segítségével idézi fel pályafutása főbb állomásait.

Krulik Zoltán klasszikus gitárt tanult, majd tanulmányozta az észak-indiai klasszikus stílust és a Balkán zenéjét. Alapító tagja a magyar világzenei színpadok egyik legnépszerűbb zenekarának, a 2009-ben 25 éves fennállását jubileumi koncertsorozattal ünneplő Makámot, de ott volt a Creatív Stúdió Öt (CSÖ - 1975) és a Kolinda (1980) születésénél is. Munkatársunk, Matisz László jellemzése szerint: „...olyan alkotó, akinek a múlt, a jelen és a jövő nem horizontális síkon van, mint legtöbbünknek, hanem vertikális rétegződések szerint, vagyis szinte egységes formában. (...) Titkolt szívügye, szenvedélye, hogy zenéje által bebizonyítsa: amiről nyilvánvalóan tudhatjuk, hogy igaz volt régen, igaz kell, hogy legyen ma is és a jövőben is. A zenében pedig igaz, amely az emberi állandót: szépség iránti fogékonyságot, a szelíd közeledést, a másik lélek (kultúra, korszak) iránti alázatot, a türelmet és a figyelmet tükrözi." 

Corvin téri koncertjén a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának (Herczku Ágnes szólóénekessel) és a Makám zenészeinek (Hornai Zóra, Korzenszky Klára - ének, Horváth Olga - hegedű, Eredics Dávid - klarinét, szaxofon, kaval, Boros Attila - basszusgitár, Keönch László - ütőhangszerek) segítségével idézi fel pályafutása főbb állomásait. Erre az alkalomra egy új formáció is feláll, amely nevet is kapott, mégpedig a Robinzon Kruzót. Az elnevezést a művész neve ihlette, és ha már Kruzo, akkor miért ne Robinzon (sic!), az ifjúkori kedves olvasmányra és a Robinson-létre utalva. Az új formációval előadott dalok nagyon személyesek: családtörténet-töredékek, emlékvillanások, filmszerű jelenetek egészen a gyerekkorig, a szülők, nagyszülők sorsán át pedig egész a XX. század kataklizmáihoz visszanyúlva. 

  

Február 26, 19:00, Hagyományok Háza, színházterem

„Dúdoltam én..." - Krulik Zoltán

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.