Jazz/World

Robinzon Kruzó-premier a HH-ban

2010.02.22. 12:00
Ajánlom
A Hagyományok Háza „Dúdoltam én..." sorozatának következő vendége: Krulik Zoltán zeneszerző, szövegíró, a magyarországi etno-folk-világzene egyik legkiválóbb képviselője.

2010-ben is folytatódik a nagysikerű sorozat, melynek célja, hogy az elmúlt harminc év népdalénekeseinek pályáját tanítványaikkal, követőikkel egy-egy estébe tömörítve mutassa be. A sorozat első fellépője 2008 szeptemberében a táncházmozgalom nagy öregje, Kallós Zoltán volt, akit Kossuth-díjjal, Corvin-lánccal is kitüntetettek. Őt Fábián Éva, Berecz András, Sebő Ferenc, Kiss Ferenc és Szvorák Katalin követték. Február 26-án Krulik Zoltán zeneszerző, szövegíró, a magyarországi ethno-folk és világzene egyik legkiválóbb képviselője a Magyar Állami Népi Együttes zenekara és a Makám zenészeinek segítségével idézi fel pályafutása főbb állomásait.

Krulik Zoltán klasszikus gitárt tanult, majd tanulmányozta az észak-indiai klasszikus stílust és a Balkán zenéjét. Alapító tagja a magyar világzenei színpadok egyik legnépszerűbb zenekarának, a 2009-ben 25 éves fennállását jubileumi koncertsorozattal ünneplő Makámot, de ott volt a Creatív Stúdió Öt (CSÖ - 1975) és a Kolinda (1980) születésénél is. Munkatársunk, Matisz László jellemzése szerint: „...olyan alkotó, akinek a múlt, a jelen és a jövő nem horizontális síkon van, mint legtöbbünknek, hanem vertikális rétegződések szerint, vagyis szinte egységes formában. (...) Titkolt szívügye, szenvedélye, hogy zenéje által bebizonyítsa: amiről nyilvánvalóan tudhatjuk, hogy igaz volt régen, igaz kell, hogy legyen ma is és a jövőben is. A zenében pedig igaz, amely az emberi állandót: szépség iránti fogékonyságot, a szelíd közeledést, a másik lélek (kultúra, korszak) iránti alázatot, a türelmet és a figyelmet tükrözi." 

Corvin téri koncertjén a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának (Herczku Ágnes szólóénekessel) és a Makám zenészeinek (Hornai Zóra, Korzenszky Klára - ének, Horváth Olga - hegedű, Eredics Dávid - klarinét, szaxofon, kaval, Boros Attila - basszusgitár, Keönch László - ütőhangszerek) segítségével idézi fel pályafutása főbb állomásait. Erre az alkalomra egy új formáció is feláll, amely nevet is kapott, mégpedig a Robinzon Kruzót. Az elnevezést a művész neve ihlette, és ha már Kruzo, akkor miért ne Robinzon (sic!), az ifjúkori kedves olvasmányra és a Robinson-létre utalva. Az új formációval előadott dalok nagyon személyesek: családtörténet-töredékek, emlékvillanások, filmszerű jelenetek egészen a gyerekkorig, a szülők, nagyszülők sorsán át pedig egész a XX. század kataklizmáihoz visszanyúlva. 

  

Február 26, 19:00, Hagyományok Háza, színházterem

„Dúdoltam én..." - Krulik Zoltán

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.
Jazz/World interjú

Dés László: „Építsük meg saját piramisainkat!"

Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeknek teszünk fel kérdéseket. Elsőként Dés Lászlót kérdeztük arról, hogy mivel tölti az idejét, hogy bírja a bezártságot, és mit tanácsol a következő hetekre.