Jazz/World

Robinzon Kruzó-premier a HH-ban

2010.02.22. 12:00
Ajánlom
A Hagyományok Háza „Dúdoltam én..." sorozatának következő vendége: Krulik Zoltán zeneszerző, szövegíró, a magyarországi etno-folk-világzene egyik legkiválóbb képviselője.

2010-ben is folytatódik a nagysikerű sorozat, melynek célja, hogy az elmúlt harminc év népdalénekeseinek pályáját tanítványaikkal, követőikkel egy-egy estébe tömörítve mutassa be. A sorozat első fellépője 2008 szeptemberében a táncházmozgalom nagy öregje, Kallós Zoltán volt, akit Kossuth-díjjal, Corvin-lánccal is kitüntetettek. Őt Fábián Éva, Berecz András, Sebő Ferenc, Kiss Ferenc és Szvorák Katalin követték. Február 26-án Krulik Zoltán zeneszerző, szövegíró, a magyarországi ethno-folk és világzene egyik legkiválóbb képviselője a Magyar Állami Népi Együttes zenekara és a Makám zenészeinek segítségével idézi fel pályafutása főbb állomásait.

Krulik Zoltán klasszikus gitárt tanult, majd tanulmányozta az észak-indiai klasszikus stílust és a Balkán zenéjét. Alapító tagja a magyar világzenei színpadok egyik legnépszerűbb zenekarának, a 2009-ben 25 éves fennállását jubileumi koncertsorozattal ünneplő Makámot, de ott volt a Creatív Stúdió Öt (CSÖ - 1975) és a Kolinda (1980) születésénél is. Munkatársunk, Matisz László jellemzése szerint: „...olyan alkotó, akinek a múlt, a jelen és a jövő nem horizontális síkon van, mint legtöbbünknek, hanem vertikális rétegződések szerint, vagyis szinte egységes formában. (...) Titkolt szívügye, szenvedélye, hogy zenéje által bebizonyítsa: amiről nyilvánvalóan tudhatjuk, hogy igaz volt régen, igaz kell, hogy legyen ma is és a jövőben is. A zenében pedig igaz, amely az emberi állandót: szépség iránti fogékonyságot, a szelíd közeledést, a másik lélek (kultúra, korszak) iránti alázatot, a türelmet és a figyelmet tükrözi." 

Corvin téri koncertjén a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának (Herczku Ágnes szólóénekessel) és a Makám zenészeinek (Hornai Zóra, Korzenszky Klára - ének, Horváth Olga - hegedű, Eredics Dávid - klarinét, szaxofon, kaval, Boros Attila - basszusgitár, Keönch László - ütőhangszerek) segítségével idézi fel pályafutása főbb állomásait. Erre az alkalomra egy új formáció is feláll, amely nevet is kapott, mégpedig a Robinzon Kruzót. Az elnevezést a művész neve ihlette, és ha már Kruzo, akkor miért ne Robinzon (sic!), az ifjúkori kedves olvasmányra és a Robinson-létre utalva. Az új formációval előadott dalok nagyon személyesek: családtörténet-töredékek, emlékvillanások, filmszerű jelenetek egészen a gyerekkorig, a szülők, nagyszülők sorsán át pedig egész a XX. század kataklizmáihoz visszanyúlva. 

  

Február 26, 19:00, Hagyományok Háza, színházterem

„Dúdoltam én..." - Krulik Zoltán

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.