Jazz/World

Roby Lakatos-imitátornál az Arany Angyal

2008.09.01. 00:00
Ajánlom
Az Edinburghi Fesztivál magyar vendégei sorra lenyűgözték a közönséget és a zsűrit. Fischer Iván és a Fesztiválzenekar Lendvai József virtuóz játékával, Roby Lakatos pedig saját együttesével és utolérhetetlen előadásmódjával aratott sikereket.

A cigányzene egyik legnevesebb képviselője, Roby Lakatos augusztusban három koncert során csalta elő hegedűjéből a klasszikus-, a népzene és az jazz ötvözetét. Az elismerés nem maradt el, hiszen az összművészeti fesztivál legrangosabb díját, az Arany Angyalt ítélték oda számára. Mivel az átadón nem tudott jelen lenni, az edinburghi rendezvény egyik szervezője, Christopher Wynn vette át a nevében, és a művész tiszteletére hatalmas álbajuszban.

Roby Lakatos

Roby Lakatos hatévesen a Dankó Pista-emlékkoncerten, a művész hegedűjével lépett színpadra, óriási sikert aratva, majd 18 évesen már Brüsszelben játszott, s azóta is ebben a városban él. Szinte saját klubja lett az a brüsszeli étterem, ahol először hallotta játszani Robyt Yehudi Menuhin vagy Stéphane Grapelli. Menuhin pártfogásába vette az ifjú hegedűst, és szakmai útján barátként és mentorként egyaránt segítette. Lakatos Roby olyan művészekkel játszott együtt, mint Vadim Repin, Randy Brecker, Giora Feidman, Herbie Hancock vagy Maxim Vengerov.

Különleges hangulatú zenéje a magyar cigányzene, a klasszikus és a jazzmuzsika stílusjegyeit hordozza. A hegedűvirtuóz az utóbbi években számos albumot készített (2005-ben a Fire Dance címűt): első lemezeit a Deutsche Grammophon adta ki, későbbi albumait az Universale-tag Avanti Classic jelentette meg. Zenekarával - amely a műfajnak köszönhetően szintén formabontó - járja a világ legnagyobb koncerttermeit (Prága, Párizs, New York, London, Tokió), a leghíresebb fesztiválok meghívott művésze az USA-tól Ausztráliáig. Roby Lakatos, a Magyar Köztársaság lovagkeresztjével kitüntetett hegedűművész, nemrég Mexikóban hasonló elismerésben részesült.

 
 
 

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ez a történet rólunk szól - Meselemez-szerű albumot adott ki a Soharóza és a Jónás Vera Experiment

A nyolcas sáv című album története Tibi, egy hatodikos fiú hétköznapjain fut végig, és miközben a főszereplő képzeletbeli barátaival kommandózik vagy az iskolai bulira készül, a tizenéves gyerekek nehézségeiről, vágyairól és kihívásairól is látleletet kapunk.
Jazz/World ajánló

Hámori Gabriella, Kamarás Iván, Csorba Lóci és Kiss B. Ádám a Fonó Literatúra vendégei

December 12-én folytatódik a Fonó Literatúra sorozata, amelyben kortárs költők versei találkoznak népköltésekkel, dalok, népdalok az irodalommal alkotnak spontán egységet, ismert színészek és zenészek töltik meg a megismételhetetlen estéket különleges tartalommal.
Jazz/World ajánló

Lina_Raül Refree: portugál énekesnő és spanyol producer sikerlistás projektje a Müpában

A portugál kultúra megismeréséhez kulcsfontosságú a gyakran az ország nemzeti zenéjének hívott fado, ám a szigorú szabályokkal rendelkező, hagyományos muzsika alkalmas a kísérletezésre is. Az 1984-ben született, eredetileg operaénekesi tanulmányokat folytató Carolina Cardoso Rodrigues (Lina) a spanyol producer, Raül Refree segítségével hozta létre rendhagyó projektjét, amelyben a fado műfaj megkerülhetetlen nagyasszonya, az 1999-ben elhunyt és hazájában háromnapos nemzeti gyásszal búcsúztatott Amália Rodrigues keserédes dalait dolgozták fel.
Jazz/World ajánló

Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra ad szilveszteri koncertet a Pesti Vigadóban

Pontosan száz éve vette kezdetét a jazz-korszak, s keltek szárnyra az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek örökzöld melódiái, melyeket az 1945 utáni Magyarországon, első ízben a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra kelti életre korhű formában.
Jazz/World gyász

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.