Jazz/World

Rohamozás a bárban

2010.11.01. 13:24
Ajánlom
A Roham Bár és Pince teret nyit a vértelen, de azért harcias összecsapásnak a jazzmezőn.

A Vas utcai Roham Pincében november első csütörtökén Free Jazz csata lesz, a III. Roham Jazz Sújtás esten Busa Pista (Zuboly, Irie Mafia) free style rapper és az Iszap csap össze a Pásztorz nevű félelmetes free jazz formációval. Ahogy a szervezők összefoglalták: „Paleontológusok, szociológusok, űrlénykutatók és jószerivel az egész tudományos világ egy emberként várja izgatottan hosszú évtizedek óta ezt a páratlan küzdelmet! A november eleji dátum hosszas tudományos előkészítés után végre megfelelő időpontnak ígérkezik ahhoz, hogy Budapest két free jazz dinoszaurusza összecsaphasson egymással. Az okok nagyon is ismertek, a tét óriási - ebben a legkülönbözőbb nézeteket valló szaktekintélyek is egyetértenek - a kimenetel viszont a legkevésbé sem kiszámítható!"

Hogy Busa szavajárásával éljünk, a ficergő combo, amelyik bátran használja fantáziáját, Busa vezérletével, Iszap néven így áll fel: Bede Péter (szaxofon), Meggyes Ádám (trombita), Hock Ernő Minimál (bőgő), Sárvári Kovács Zsolt (dob).

A Pásztorz nevű hadegység a Sirály Szülőszobáján két éve jött világra, a Sirály tudósítása szerint: „A gyermek hosszú vajúdás után jött a világra - némileg túlsúlyos, kissé pszichotikus természetű, de ugyanakkor rendkívül jó humorú, vidám és filozofikus hajlamú pupák. Mind az öten jól vannak, sőt örömmel újságolhatjuk, hogy a dadák gyermekükké fogadták az új jövevényt, akit - úgy döntöttek - Pásztorz néven tovább is nevelgetnek." A Pásztorz azóta némileg módosult felállása, amellyel felveszi a harcot:  Lukács Gábor Luki (szaxofon), Kovács Royal Ferike (szaxofon), Abbas Murad (pozan), Hevesi Pumi Nándor (basszus), Boros Lev (ütők).

A Roham Bárban november 13-án szombaton a Babám, az egyik legígéretesebb új zenekar is fellép. Kása Juli, az Anima Sound System volt énekese saját szerzeményeit adja elő magyarul, angolul, vegyesen, füleket simogató vokállal és úgymond „stenkes" zenészekkel. A szeptemberi A38-as koncertjük óta most lépnek fel Pesten először.

November 4, 21:00 - Roham Bár (Pince)
III. Roham Jazz Sújtás: Busa Pista és az Iszap vs. Pásztorz

November 13, 21:00 - Roham Bár
Babám

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.
Jazz/World hír

Tíz évig titkolták, hogy félmillió történelmi jelentőségű felvétel égett el

500 ezer master, köztük jazz- és poptörténeti jeletőségűek váltak a lángok martalékává a los angeles-i Universal Studióban kitört tűzvészben, 2008-ban. A hatalmas veszteségre most derült fény.
Jazz/World ajánló

Dzsesszben formált Bartók-művek

A Bartók Plusz Operafesztivál megnyitja a komolyzenei műfaj határait. Báb- és animációs operaelőadások mellett Bartók-művek dzsesszátiratait mutatja be a mai magyar dzsesszélet egyik legmeghatározóbb együttese, a Sárik Péter Trió közreműködésével.
Jazz/World Partitúra

„Itt, Budapesten valójában csak imitáljuk a népzenét” - Interjú Kuczera Barbarával

Minden év júliusának első hetében rendezik meg a Méta népzenei tábort, más-más helyszínen, rendszerint apró falvakban. Idén Karádon, nem messze a Balatontól lesz a tábor, a Partitúra forgatásán Kuczera Barbara mesélt róla.
Jazz/World lemez

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint bejárják az országot új lemezükkel

Kilenc állomásos magyarországi turnén mutatja be februárban megjelent Shapeshifter című lemezét a Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Quartet.