Jazz/World

Rohamozás a bárban

2010.11.01. 13:24
Ajánlom
A Roham Bár és Pince teret nyit a vértelen, de azért harcias összecsapásnak a jazzmezőn.

A Vas utcai Roham Pincében november első csütörtökén Free Jazz csata lesz, a III. Roham Jazz Sújtás esten Busa Pista (Zuboly, Irie Mafia) free style rapper és az Iszap csap össze a Pásztorz nevű félelmetes free jazz formációval. Ahogy a szervezők összefoglalták: „Paleontológusok, szociológusok, űrlénykutatók és jószerivel az egész tudományos világ egy emberként várja izgatottan hosszú évtizedek óta ezt a páratlan küzdelmet! A november eleji dátum hosszas tudományos előkészítés után végre megfelelő időpontnak ígérkezik ahhoz, hogy Budapest két free jazz dinoszaurusza összecsaphasson egymással. Az okok nagyon is ismertek, a tét óriási - ebben a legkülönbözőbb nézeteket valló szaktekintélyek is egyetértenek - a kimenetel viszont a legkevésbé sem kiszámítható!"

Hogy Busa szavajárásával éljünk, a ficergő combo, amelyik bátran használja fantáziáját, Busa vezérletével, Iszap néven így áll fel: Bede Péter (szaxofon), Meggyes Ádám (trombita), Hock Ernő Minimál (bőgő), Sárvári Kovács Zsolt (dob).

A Pásztorz nevű hadegység a Sirály Szülőszobáján két éve jött világra, a Sirály tudósítása szerint: „A gyermek hosszú vajúdás után jött a világra - némileg túlsúlyos, kissé pszichotikus természetű, de ugyanakkor rendkívül jó humorú, vidám és filozofikus hajlamú pupák. Mind az öten jól vannak, sőt örömmel újságolhatjuk, hogy a dadák gyermekükké fogadták az új jövevényt, akit - úgy döntöttek - Pásztorz néven tovább is nevelgetnek." A Pásztorz azóta némileg módosult felállása, amellyel felveszi a harcot:  Lukács Gábor Luki (szaxofon), Kovács Royal Ferike (szaxofon), Abbas Murad (pozan), Hevesi Pumi Nándor (basszus), Boros Lev (ütők).

A Roham Bárban november 13-án szombaton a Babám, az egyik legígéretesebb új zenekar is fellép. Kása Juli, az Anima Sound System volt énekese saját szerzeményeit adja elő magyarul, angolul, vegyesen, füleket simogató vokállal és úgymond „stenkes" zenészekkel. A szeptemberi A38-as koncertjük óta most lépnek fel Pesten először.

November 4, 21:00 - Roham Bár (Pince)
III. Roham Jazz Sújtás: Busa Pista és az Iszap vs. Pásztorz

November 13, 21:00 - Roham Bár
Babám

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.