Jazz/World

RomaPage Oláh Kálmánnal

2006.07.12. 00:00
Ajánlom
Oláh Kálmán jazz-zongorista látogat el a RomaPage chatszobájába július 12-én 18 órától.

A zongoraművész-zeneszerző az egyik legismertebb hazai jazz-muzsikus, aki zenéjében ötvözi a dzsessz, a népzene és a kortárs klasszikus zene elemeit. Alapító tagja a László Attila Bandnek. Saját zenekara, a Trio Midnight 1990-es megalakulása óta állandó résztvevője számos hazai és külföldi fesztiválnak.

Évek óta tanulmányozza Bartók zenéjét. Legfontosabb törekvéseinek egyike, hogy a Bartók által létrehozott modern zenei elemeket nemcsak a komponálásban, hanem a jazz-improvizációban is alkalmazza. 2000 óta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemem jazz-zongorát és zeneszerzést tanít. A nemzetközi hírű zongoraművész számos elismerésben részesült: idén márciusban Liszt-díjjal tüntették ki.

A RomaPage chatszobáját a Kurt Lewin Alapítvány – együttműködve az ország legismertebb chat-központjával, a Trefort-Nettel – 2005 januárjában hozta létre. A fórum napi aktualitású, a romákat közvetlenül érintő témákkal foglalkozik. Az elmúlt másfél évben többek között olyan közismert személyiségeket láttak vendégül, mint Szakcsi Lakatos Béla, Miczura Mónika, Szalóki Ági, Molnár Ferenc Caramel, Gáspár László, LL Junior vagy éppen a Fekete Vonat. Az online interjúk szerkesztett változata a RomaPage Chat rovatában megtekinthető.

Ha valaki részt akar venni a műsorban, és kérdései vannak Oláh Kálmánhoz, nem kell mást tennie, mint július 12-én este hat órakor ellátogatni a www.romapage.hu oldalra. Ott egy választott, tetszőleges, anonim névvel kell bejelentkezni, s máris lehet írni a kérdéseket, amelyek a Modetátor névre kattintva tehetők fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.