Jazz/World

RomaPage Oláh Kálmánnal

2006.07.12. 00:00
Ajánlom
Oláh Kálmán jazz-zongorista látogat el a RomaPage chatszobájába július 12-én 18 órától.

A zongoraművész-zeneszerző az egyik legismertebb hazai jazz-muzsikus, aki zenéjében ötvözi a dzsessz, a népzene és a kortárs klasszikus zene elemeit. Alapító tagja a László Attila Bandnek. Saját zenekara, a Trio Midnight 1990-es megalakulása óta állandó résztvevője számos hazai és külföldi fesztiválnak.

Évek óta tanulmányozza Bartók zenéjét. Legfontosabb törekvéseinek egyike, hogy a Bartók által létrehozott modern zenei elemeket nemcsak a komponálásban, hanem a jazz-improvizációban is alkalmazza. 2000 óta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemem jazz-zongorát és zeneszerzést tanít. A nemzetközi hírű zongoraművész számos elismerésben részesült: idén márciusban Liszt-díjjal tüntették ki.

A RomaPage chatszobáját a Kurt Lewin Alapítvány – együttműködve az ország legismertebb chat-központjával, a Trefort-Nettel – 2005 januárjában hozta létre. A fórum napi aktualitású, a romákat közvetlenül érintő témákkal foglalkozik. Az elmúlt másfél évben többek között olyan közismert személyiségeket láttak vendégül, mint Szakcsi Lakatos Béla, Miczura Mónika, Szalóki Ági, Molnár Ferenc Caramel, Gáspár László, LL Junior vagy éppen a Fekete Vonat. Az online interjúk szerkesztett változata a RomaPage Chat rovatában megtekinthető.

Ha valaki részt akar venni a műsorban, és kérdései vannak Oláh Kálmánhoz, nem kell mást tennie, mint július 12-én este hat órakor ellátogatni a www.romapage.hu oldalra. Ott egy választott, tetszőleges, anonim névvel kell bejelentkezni, s máris lehet írni a kérdéseket, amelyek a Modetátor névre kattintva tehetők fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World videó

Imádjuk a mongol torokénekes és kislánya duettjét!

Nem pusztán bájos felvétel, hanem igazi, eredeti zenei élmény Batzorig Vaanchigot és kislányát hallgatni. Videó.