Jazz/World

Rongyosra hallgatott Django-lemezek

2014.07.02. 10:20
Ajánlom
Biréli Lagrène francia gitárművész igazi csillag a jazz zene égboltján. Magyarországon először augusztus 5-én lép fel az Alba Regia Feszt-en, Székesfehérváron. INTERJÚ

Zenészcsaládban nőtt fel, négy évesen kezdett gitározni, környezete csodagyerekként tekintett rá. Cigány hagyományokon alapuló ötletes játéka miatt sokáig Django Reinhardt-hoz hasonlították. A nyolcvanas években aztán elektromos gitárra váltott, számos jazz fusio formációban megfordult és olyan zenészekkel játszott, mint Jaco Pastorius, Kenny Garrett, Michel Petrucciani vagy John McLaughlin. Rengeteg koncertet ad világszerte (manouche jazz és fusion stílusban egyaránt), jazzfesztiválok állandó szereplője, számtalan albumon működött közre.

- Korábbi interjúiban számos zenészt felsorolt, akik hatottak Önre, zenéjére, stílusára, gitárjátékára, említette Jimi Hendrixet, Frank Sinatrát, George Bensont, Jaco Pastoriust egyaránt. Mégis ki volt az, aki Önre a legnagyobb hatást tette?

- Django Reinhardt volt az, talán azért is, mert az ő zenéje volt az egyik legelső, amit hallgattam. Zenészcsaládba születtem, édesapám, és a bátyám is gitárosok. Sokat játszottam a testvéremmel, aki imádta Djangot. Tulajdonképpen ő mutatta meg nekem ezt a zenei világot. Egészen kicsi voltam akkor, három-négy éves lehettem. Rongyosra hallgattuk a lemezeit, és próbáltunk úgy játszani, mint ő.

- Az imént említett zenészek mellett kiket hallgat szívesen?

- Zeneileg mindenevő vagyok, hallgatok klasszikus zenét éppen úgy, mint az éppen aktuális slágereket, melyek a rádiókban mennek. Nincs kedvenc stílusom. A legutóbbi, 2012-ben megjelent albumom születésekor például főleg komolyzenét hallgattam, Johann Sebastian Bach hatása észre is vehető a Mouvements számaiban.

- Karrierjében több nagy stílusváltás is megfigyelhető volt.

- Igen, ez így van, mert nem szeretek leragadni egy stílusnál. Azzal, hogy különböző zenék hatnak rám, a gitárjátékom is folyamatosan megújul. A tradicionális, Reinhardt-féle manouche jazztől indultam, majd húszévesen, 1986-ban találkoztam Jaco Pastoriusszal, és belemerültem a fúziós, jazz-rock zenébe. Aztán 2001-ben megalapítottam a Gypsy Project-et, ami tíz sikeres éven át tartott, utána megint visszatértem a fúziós zenéhez. Jelenleg több formációval is koncertezem, a quartetemmel, de a Gypsy Project-tel is vannak fellépéseim.

- Vannak-e olyan fiatal zenészek, akiknek figyeli a munkásságát?

- Természetesen, ott van például Andreas Varady, nincs még húszéves, hihetetlenül jó gitáros, aki előtt egy fantasztikus karrier áll.

- Magyar zenészekkel állt már együtt színpadon?

- Igen, például Pege Aladárral többször is játszottam, és nagyon sajnálom, hogy már nincs közöttünk. Roby Lakatossal és a testvérével Tony-val is zenéltem együtt.

- Szabadidejében, a zenén kívül mit szeret csinálni, van valamilyen hobbija?

- Teljesen hétköznapi életet élek, összejárunk a barátaimmal beszélgetni, nincs semmilyen különleges időtöltésem. Szeretek otthon lenni, pihenni, kicsit gyakorolni, ha éppen ahhoz van kedvem.

- Magyarországi fellépésének lesz valami különlegessége?

Az új együttesemmel érkezem, egy gitár - Hammond-orgona- szaxofon-dob felállású formációval. Talán a tőlem megszokottnál kicsit modernebb zenét fognak hallani augusztusban Székesfehérváron, most ezek a szerzemények állnak hozzám a legközelebb, ez a kicsit jazz és blues beütésű zenei világ. Az a célom, hogy több oldalamat, különböző stílusaimat is megismerjék minél többen.

- Ha jól tudom, szívesen zenélne közösen egy-két szám erejéig az Ön koncertje másnapján fellépő Dirty Loops svéd trióval? Igaz ez a hír?

- Nem tudom, hogy létre jön-e ez a közös zenélés, de nagyon remélem. Izgalmas zenét csinálnak, jó lenne egy kis örömzenélés velük.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Plusz

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

A fiatalok útkereséséről szól a Bolyki Tamás Quartet első lemeze

A GPS című album személyes értékek és élmények gyűjteménye. A lemez borítóját mesterséges intelligencia készítette, a megadott „hívószavak” alapján.
Jazz/World ajánló

Afousis Kréta szigetéről – megjelent a Meybahar új online kislemeze

Online kiadványként napvilágot látott a görög-magyar gyökerű Meybahar újabb single-je Afousis címmel. A zenekar első, Abyss (2019) című albuma rögtön a nemzetközi toplistákra került, az új kislemez klipje pedig azonnal nagy elérést produkált az online felületeken.
Jazz/World ajánló

Máshogy szól a Cimbaliband – remaster koncert a Fonóban

A többszörösen nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas zenekar legnépszerűbb műsorában régi slágereiket keverte újra, igazította jelenlegi hangzásvilágukhoz. A dalok január 28-án két nagyszerű vendéggel együtt szólalnak meg: Maszkurával és Lócival.
Jazz/World ajánló

A jövő jazztehetségeit ismerhetjük meg a Müpa Jazz Showcase programján

2023. január 27. és 29. között ismét jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A fiatal jazzcsapatok bemutatkozására is a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor.
Jazz/World ajánló

Konkoi új dallal és friss klippel indítja az évet

A 33000 feet above sea level című számhoz készült videófilmben Molnár Csaba többszörös Lábán Rudolf-díjas kortárs táncos, koreográfus három szólója látható. A dal a zenész új lemezén is szerepelni fog, amelyet február 17-én mutatnak be a Három Hollóban.