Jazz/World

Rongyosra hallgatott Django-lemezek

2014.07.02. 10:20
Ajánlom
Biréli Lagrène francia gitárművész igazi csillag a jazz zene égboltján. Magyarországon először augusztus 5-én lép fel az Alba Regia Feszt-en, Székesfehérváron. INTERJÚ

Zenészcsaládban nőtt fel, négy évesen kezdett gitározni, környezete csodagyerekként tekintett rá. Cigány hagyományokon alapuló ötletes játéka miatt sokáig Django Reinhardt-hoz hasonlították. A nyolcvanas években aztán elektromos gitárra váltott, számos jazz fusio formációban megfordult és olyan zenészekkel játszott, mint Jaco Pastorius, Kenny Garrett, Michel Petrucciani vagy John McLaughlin. Rengeteg koncertet ad világszerte (manouche jazz és fusion stílusban egyaránt), jazzfesztiválok állandó szereplője, számtalan albumon működött közre.

- Korábbi interjúiban számos zenészt felsorolt, akik hatottak Önre, zenéjére, stílusára, gitárjátékára, említette Jimi Hendrixet, Frank Sinatrát, George Bensont, Jaco Pastoriust egyaránt. Mégis ki volt az, aki Önre a legnagyobb hatást tette?

- Django Reinhardt volt az, talán azért is, mert az ő zenéje volt az egyik legelső, amit hallgattam. Zenészcsaládba születtem, édesapám, és a bátyám is gitárosok. Sokat játszottam a testvéremmel, aki imádta Djangot. Tulajdonképpen ő mutatta meg nekem ezt a zenei világot. Egészen kicsi voltam akkor, három-négy éves lehettem. Rongyosra hallgattuk a lemezeit, és próbáltunk úgy játszani, mint ő.

- Az imént említett zenészek mellett kiket hallgat szívesen?

- Zeneileg mindenevő vagyok, hallgatok klasszikus zenét éppen úgy, mint az éppen aktuális slágereket, melyek a rádiókban mennek. Nincs kedvenc stílusom. A legutóbbi, 2012-ben megjelent albumom születésekor például főleg komolyzenét hallgattam, Johann Sebastian Bach hatása észre is vehető a Mouvements számaiban.

- Karrierjében több nagy stílusváltás is megfigyelhető volt.

- Igen, ez így van, mert nem szeretek leragadni egy stílusnál. Azzal, hogy különböző zenék hatnak rám, a gitárjátékom is folyamatosan megújul. A tradicionális, Reinhardt-féle manouche jazztől indultam, majd húszévesen, 1986-ban találkoztam Jaco Pastoriusszal, és belemerültem a fúziós, jazz-rock zenébe. Aztán 2001-ben megalapítottam a Gypsy Project-et, ami tíz sikeres éven át tartott, utána megint visszatértem a fúziós zenéhez. Jelenleg több formációval is koncertezem, a quartetemmel, de a Gypsy Project-tel is vannak fellépéseim.

- Vannak-e olyan fiatal zenészek, akiknek figyeli a munkásságát?

- Természetesen, ott van például Andreas Varady, nincs még húszéves, hihetetlenül jó gitáros, aki előtt egy fantasztikus karrier áll.

- Magyar zenészekkel állt már együtt színpadon?

- Igen, például Pege Aladárral többször is játszottam, és nagyon sajnálom, hogy már nincs közöttünk. Roby Lakatossal és a testvérével Tony-val is zenéltem együtt.

- Szabadidejében, a zenén kívül mit szeret csinálni, van valamilyen hobbija?

- Teljesen hétköznapi életet élek, összejárunk a barátaimmal beszélgetni, nincs semmilyen különleges időtöltésem. Szeretek otthon lenni, pihenni, kicsit gyakorolni, ha éppen ahhoz van kedvem.

- Magyarországi fellépésének lesz valami különlegessége?

Az új együttesemmel érkezem, egy gitár - Hammond-orgona- szaxofon-dob felállású formációval. Talán a tőlem megszokottnál kicsit modernebb zenét fognak hallani augusztusban Székesfehérváron, most ezek a szerzemények állnak hozzám a legközelebb, ez a kicsit jazz és blues beütésű zenei világ. Az a célom, hogy több oldalamat, különböző stílusaimat is megismerjék minél többen.

- Ha jól tudom, szívesen zenélne közösen egy-két szám erejéig az Ön koncertje másnapján fellépő Dirty Loops svéd trióval? Igaz ez a hír?

- Nem tudom, hogy létre jön-e ez a közös zenélés, de nagyon remélem. Izgalmas zenét csinálnak, jó lenne egy kis örömzenélés velük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.
Jazz/World zenés állatkerti esték

Hallgasson zenét az Állatkert csodás környezetében!

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén is válogatott nyáresti koncertekkel várja a zenerajongókat július 4-étől minden szerdán.