Jazz/World

Saját hang

2009.07.27. 15:59
Ajánlom
Négy saját lemez után Palya Bea vett egy nagy levegőt és jó adag bátorságot, és kiadott egy albumot, amelyen egy szál magában énekel. Magyarország egyik legnépszerűbb énekesnőjét, aki Őriszentpéteren épp olyan szívesen lép fel, mint New Yorkban, az új lemezről kérdeztük.

Fidelio: Mióta tervezel a most megjelent, Egyszálének című lemezedhez hasonló szólólemezt, amelyen teljesen egyedül énekelsz?

Palya Bea: Nagyon régóta, de konkrétan hat éve próbálkozom vele. Mostanáig nem hittem, hogy képes vagyok rá. Sokat gondolkoztam a munka folyamán, hogy hol is kezdődik, vagy végződik a zene. Hiszen legalább John Cage óta tudjuk, de talán már jóval korábbról is, hogy valójában minden zaj és zörej is tekinthető zenének. A Lábam alá hosszú utat című dalban a háttérben gyerekzsivaj hallatszik, ami éppúgy hallható zeneként, mint az énekdallam. Számomra ezek a zajok és hangok nagyon fontosak, van a lemezen három dal, amelyet külső helyszínen rögzítettem. Ezek közül a legkülönösebb talán a Csillagtalan setét éjjel, amit Mexikóban énekeltem fel a saját kis felvevőmre. Ez egy furcsa lélekröpködős, lélekvándorlós népdal, amit nagyon jól esett az óceán partján énekelnem. Minden olyat használtam tehát a lemezen, ami hang, és ami én vagyok. Ütögettem a mellkasomat például, táncoltam, kopogtam, összesimítottam a tenyerem és hasonlók.

F: Okoz nehézséget, hogy ennyire személyes lemezt készítettél?

PB: Egy időben perzsa zenékkel is foglalkoztam, és ennek kapcsán rengeteget tanultam egy szőnyegkereskedő barátomtól, Amintól. Képzelj el egy végtelenül finom, érzékeny lényt, akinek már a beszédhangja is gyönyörű. Egy alkalommal bementem a boltjába, énekeltünk, és egyszerre azt mondja nekem: „Bea, sing on your own voice!" Húszéves voltam, hosszú évek óta mást sem csináltam, mint népdalokat tanultam kagylózós-imitációs módszerrel, és akkor valaki azt mondja nekem, hogy „énekelj a saját hangodon". Meghatározó mondat volt ez számomra. Az énekes-embernek minden életszakaszában fel kell tennie a kérdést, hogy „mi a te saját hangod?". A legjobb választ pedig akkor kapom, ha teljesen egyedül énekelek, otthon, de még inkább koncerten vagy stúdióban: állok a mikrofon előtt, és tudom, most itt csak az fog szólni, ami belőlem, egyedül belőlem jön. A kötéltánc félelmetesen izgató kihívása ez. A kérdésedre a válaszom tehát az, hogy nem, nem okoz nehézséget, sőt, ez a lemez egyfajta öndefiníció, ami szükségképpen nagyon személyes.

F: Hova helyezed ezt a lemezt a saját lemezek sorában?

PB: Ez a' utolsó gyerök, ezt szeretöm, me' pici, szoptatom, etetem, bár má' majdnem jár. Ettől függetlenül persze, talán fontosabb a többinél. Ami nem jelenti, hogy mostantól már mindig így lesz: fogok zenészekkel is új dolgokat csinálni, már most sokkal mélyebb, izgalmasabb az együttzenélés akár a régi társakkal, Szokolay Dongó Balázzsal, Dés Andrással, Bolya Mátyással, akár újakkal, például Lajkó Félixszel. De szükségem volt arra, hogy megtudjam, egyedül mit tudok. Hogy meghalljam a bennem lévő zene erejét, szépségét, de a csiszolatlan részeket is. Azóta egyébként sokkal többet foglalkozom zenével, új dalokkal, a hangommal, könnyebben írok szöveget és dallamot - mintha ebbe az irányba is tereltem volna magam ezzel az egész egyszál-folyamattal. Meg egy fontos örökséghez is kapcsolódom, amely gyerekkorom óta meghatározó számomra. Azoknak a néniknek és bácsiknak a tradíciójához, akiknek az „egyszálénekét" kazettás magnóról hallgattam egykor. Van, akinek ez a hagyomány az én szűrőmön át éppen nem tetszik, de egy másik nagyon fontos hozadéka a lemeznek, hogy most már nem zavar, ha valakinek nem tetszik, amit csinálok.

F: Magyarország egyik legismertebb énekese vagy, januárban „meghódítottad" a New York-i Carnegie Hallt. Mennyire célod, hogy tiéd legyen az egész világ?

PB: Bennem van a világhódítás vágya, de nem minden áron akarok én híres lenni és sok lemezt eladni. Csak úgy jó ez nekem, ha közben a zene legbelülröl tör föl, nem elvárások mentén születik, időt és munkát szentelek egy-egy lemeznek, és akkor szállok ki az egészből, amikor én akarom. Azt hiszem, az az oka annak, hogy az előző lemez, az Adieux les complexes végső soron nem az lett, amit megálmodtam, hogy akkor még nem bírtam volna el ezt az álmot. És ez független attól, hogy végül a World Music Chart huszadik helyére eljutott a lemez. Azt gondolom, hogy csak akkor érdemes sikeresnek lenni, ha az ember elbírja a sikert. Jó dolog, hogy szeretnek, hogy hallgatják a zenédet, de a kérdés az, hogy te mit kezdesz ezzel? Hol húzod meg a saját határaidat? Két éve még nem bírtam volna el azt, amit most elbírok. Úgyhogy igen, ide nekem a világot, vagy legalábbis azt a részét, amelyik szívesen hallgatja a zenémet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Trianon100

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Jazz/World hír

Kihirdették, mely jazz együttesek kapnak támogatást

A Budapest Music Center közzétette a Köszönjük, Magyarország! program keretében támogatott magyar jazz együttesek listáját.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lennie Niehaus amerikai szaxofonos

Az Emmy-díjas művész 90 éves korában múlt csütörtökön távozott. Az amerikai altszaxofonos, komponista számos híres film zenéjében működött közre, Clint Eastwooddal több mint két tucat moziban dolgozott együtt.
Jazz/World interjú

A Metro ötven éve vette fel az első magyar koncertlemezt

Az Egy este a Metro Klubban... című korongról a jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel emlékeit és nosztalgiázott a zenekar történetéről.
Jazz/World online közvetítés

Online jön a Müpa könnyűzenei fesztiválja, a Hey June!

Június 3. és 17. között a Müpa online közvetítéssorozata, a Müpa Home speciális Hey, June! kiadása az elmúlt évek legizgalmasabb magyar könnyűzenei koncertjeiből válogat, így hozva el a nyarat virtuálisan a Müpába és a rajongók otthonába is.