Jazz/World

Santana papnak áll

2008.10.06. 00:00
Ajánlom
A latin jazz és rock legendás előadója visszavonul a koncertezéstől és Little Richard életútját követve saját parókiát szeretne vezetni.

Santana hat év múlva, 67 éves korában tervezi abbahagyni a zenélést, Hawaii egyik szigetén, Mauin fog új életet kezdeni. A jelenleg is turnézó gitáros Multi-Dimensional Warrior című lemeze október közepén jelenik meg, a koncertezés közben pedig jótékony kezdeményezéseivel is foglalkozik, hátrányos helyzetű fiatalokat támogat, egy mexikói étteremláncban is társtulajdonos. Továbbra is az embereknek sorsát szeretné javítani, de gitárja helyett a Biblia segítségével.

A mexikói születésű muzsikus a hatvanas évek végén vált ismertté, kiemelkedő virtuozitása mellett sajátos hangzással állt elő, amely többek között Szabó Gábor hatására a rock, a blues, és a fúziós jazz elemeit ötvözte latin ritmusokkal. Az elmúlt négy évtized során több stílusban is maradandót alkotott, olyan zenészekkel játszott együtt, mint John McLaughlin, Jack DeJohnette, Alice Coltrane, Dave Holland, Herbie Hancock, Wayne Shorter, McCoy Tyner, John Lee Hooker, vagy Salif Keita, az utóbbi években pedig a populárisabb műfajok képviselőivel közösen készített elképesztően sikeres produkciókat, 1999-es Supernatural című lemezével például 9 Grammy-díjat gyűjtött be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.