Jazz/World

Sárga Áspis, Sugárka és Ágnes

2013.11.29. 07:04
Ajánlom
Az egyre újabb csodákat eredményező magyar jazzénekes kultúra három új lemeze nem maradhat említetlenül: a debreceni Sárga Áspis Projekt, a szerzőként debütáló Enyedi Sugárka, és a jazzénekesek híres akadémiai tanára: Lakatos Ágnes - írja Zipernovszky Kornél. Jegyzetében kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt. TAKE7

Az illendőség úgy kívánja, hogy azok közül, akikre még mindképpen idén akartam felhívni a figyelmet ebben a rovatban, Lakatos Ágnes legyen az első. Lakatos Ágnes hosszú ideje oktatja a jazztanszéken és a Bartók konzin a jazzéneklés művészetére a hallgatókat. Hogy milyen sikerrel, azt elég, ha néhány csillagos névvel jelzem: Harcsa Veronika, Kovács Linda, Hajdu Klára, Karosi Júlia, Horváth Sára, meg sokan mások, és akkor még folytathatnám az olyanokkal is, például Pátkai Rozinával, akik itthoni vagy külföldi jazztáborban tanultak tőle.

Ugyancsak a Zeneakadémián tanítja férje, Csuhaj Barna Tibor a nagybőgősöket. Persze ezt csak azért hozom szóba, mert ők ketten másodszor adnak ki duólemezt (és nem azért, hogy jólértesültségemet fitogtassam a zenéről beszélés rovására - ez nem az a website). A jazzben szinte majdnem mindig pizzicato megszólaltatott nagybőgő és az ének duója (bár ez sem nem igazán duó, sem nem teljesen duett) ritka műfaj, bár nem egészen ismeretlen. Ha azt mondom, hogy pokoli nehéz, akkor egyáltalán nem túlzok. A szoros értelemben vett duótól a Voice and Bass 2 - Into the Groove sem tér el, csak az utolsó három számban, de erről majd később.

Bizony sokkal groove-osabb a Hunnia gondozásában megjelent lemez, mint sok másik, ahol dobos is van meg ütős is, Csuhaj bőgője lüktető ritmusára Lakatos hihetetlen time-al és egészen csodás vibrátókkal adja meg a tökéletes jazz-feelinget, annak is a soul-lal teli, az afroamerikaiakra  jellemzőnek tartott árnyalatát. Saját számaik és nagyon is stílusos angol szövegeik (Enyedi Sugárka, Király Martina) mellett klasszikussá vált, de nem hagyományos „örökzöld" számok (Joni Mitchell, Brian May) is szolgálják a hagyományosabb dalformákat kedvelők ízlését. Mindkét szempontot kiválóan egyesíti a szellemes, „Nagyi azt mondta" című saját számuk, de most álljon itt Ágnesék hatalmas energiával megszólalaltottt „sárga taxija" az új lemezről.

A lemez zárását Lakatos Ágnes fivére, a híres fagottművész és sok kortárs zenei projekt elmaradhatatlan előadója, Lakatos György és kvartettje fűszerezi meg néhány számban. Ez sem kevésbé ritka felállás, ha volt már rá egyáltalán példa, főleg egy improvizatív lemezen, hogy négy fagottal lettek hatan, és vitték a groove-ot új, eddig járatlan ösvényekre.

Ágnesék lemezén három számot jegyez az angol szöveg szerzőjeként Enyedi Sugárka, aki ugyan régóta ismert név a magyar jazzpódiumokon, de csak idén döntött úgy, hogy saját szerzői lemezzel teszi le a névjegyét. És rögtön itt az első meglepetés: az énekesnő a lemezen nagyrészt spanyol szöveggel szólal meg. Nem beszélek spanyolul, de azt nyugodtan mondhatom, hogy ha az csak megközelítően olyan magas szinten van, mint Sugárka angol prozódiája, saját szövegei és kiejtése, az fantasztikus. „Laikus" füllel mindenesetre a spanyol is nagyon meggyőző.

Az idősebbek még emlékeznek arra, hogy a Magyar Rádióban, még a Rádióújságban sem volt megengedett az angol és más idegennyelvű számok címének eredeti formában való közlése. De az még nekem is megvan (kazettán), amikor Kiss Imre jazzfelügyelő és szárnysegédje a Pursuit of the Woman in the Feathered Hat című, még csak nem is legbonyolultabb című Weather Report-szám fordításával próbálkoztak. Most viszont az látjuk, hogy a képletesen és átvitt értelemben, nevében és színpadi jelenlétében is tündöklő magyar énekesnő, Sugárka, úgy közlekedik a nyelvi és zenei kultúrák között, mintha vasfüggöny soha nem is lett volna.

Enyedi Sugárka különleges jelenség, és ezt a lemezről is megérezzük már néhány szám után. A jazz és a world music közötti úton jár, a címadó, a lemez felezőpontján elhelyezett szám pedig azt is megmutatja, hogy a huncut mosolyok, az ábrándos tekintet vagy a befelé forduló gesztusok mögött mekkora nagy mélység és kimunkáltság van. Nem kimódoltságról van itt szó, hanem éppen arról, hogy az őszinte érzelmek, gondolatok kifejezését Sugárka szerzőként indítja el, de előadóként kicsit fel kell őket öltöztesse, különben túl meztelen, védtelen volna. Kiváncsi is volnék, hogy szokott-e, akar-e magyar szöveggel énekelni, vagy talán éppen emiatt inkább nem? De azzal csak egyetérteni lehet, amit vallomásában leszögez: ugyanannyira mások mint a maga gyönyörűségére énekel. Ilyen lenyűgözően:

Nem a világzene, hanem a népzene felől érkezett az általam korábban nem ismert Sárga Áspis Project - amelynek neve azért ezzel az angol szóval megmutatja, hogy a népdalból jött, de a jazzbe érkezett. A SÁP-ot tavalyelőtt alakította négy, a debreceni Csokonai Színházban dolgozó hivatásos énekes: (hagyományos szólamsorrendben) Törő Ildikó, Simon Erika, Ladjánszki László és Lakatos Gergely, akik már korábban is dolgoztak együtt ebben a műfajban. A Projecttel az volt a céljuk, hogy a népzenei kultúrkincsben rejlő értékeket át- és újraértelmezve, új művészi minőségeket hozzanak létre.

Kimeríthetetlen a kútja a népzenének, ha avatott muzsikusok mernek belőle. Az énekeseknek ebben Zakar Zoltán zongorista volt segítségére, aki - ha az előző hasonlatnál akarok maradni - pikáns gyümölcsszörpöt kevert a tiszta artézi vízből, viszont nem Zakar kíséri őket fellépéseiken, sem a lemezen, hanem a Szentai Cecília (zongora), Gajdos Márk (bőgő), Pataji Géza (dob) felállású trió. A lemez egyik gyöngyszeme, ami megmutatja a Project minden erényét, a Szováti templomtorony címmel készült darabjuk.

Bizonyára nem véletlen, hogy a Talentométeren történt indulásuk kapcsán is ezt tették első helyen a site-ra, de a Fészekalj című CD többi számát is jó szívvel ajánlom. A lemezt sokszor elő fogom venni advent idején, a karácsonyi dalokra és egyházi népénekekre ilyenkor duplán ráfér ez a fajta friss, személyes és főleg hittel teli előadásmód, amit a Sárga Áspis hangjai sugároznak. Alig várom, hogy meghallgathassam végre koncerten is őket, mert a lemez fantasztikus vokáljai „élőben" még sokkal hátborzongatóbbak. Addig is idelinkelem az egyetlen koncertvideót, amit velük találtam, bár ennek hangminősége hagy kivánnivalót maga után.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Kocsmazene magyarul – ezért könnyű beleszeretni az Aurevoir.-ba

Ma már egyre inkább elmosódnak a könnyűzene műfaji határai, de még ebben a sokszínű felhozatalban is akadnak karakteres, azonnal felismerhető stílusok. Az Aurevoir. rengeteg forrásból táplálkozó zenéje ethno-beat névre hallgat, és alig pár év alatt hódította meg a hazai klubszínpadokat. Népzene és angolszász beat-folk, lélekig hatoló mélységek és őrült elszállás: mutatjuk, miért ne hagyjátok ki a zenekar május 16-i ingyenes online koncertjét!
Jazz/World hír

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.
Jazz/World interjú

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Jazz/World pannonia entertainment

A jazz, a rhythm'n'blues és a rock'n'roll szülővárosának portréja a mozikban

New Orleans – A zene városa címmel 2021. májusában érkezik a mozikba Michael Murphy zenei betétekkel gazdagon átszőtt dokumentumfilmje, amelyben az amerikai város páratlanul gazdag zeneiségének múltja és jelene tárul fel. A filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte több artmozi is műsorra tűzi.
Jazz/World hír

Három évtized lenyomata Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza új lemezén

A friss albumon moldvai dallamokat, parasztzenéket ad elő saját jellegzetes értelmezésében Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza fúvós hangszereken és kobozon.