Jazz/World

Sárik és Gyárfás a Mohában

2013.01.31. 15:20
Ajánlom
Cikkünk címe annyiban csalóka, hogy február 8-án Berki Tamás nemcsak házigazdaként lesz jelen, hanem énekesként csatlakozik is a duóhoz.

Sárik Péter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 1997-ben, de magánúton klasszikus zenei tanulmányokat is folytatott Prunyi Ilona irányításával. Az évek során a jazz mellett majd' minden zenei irányzatban kipróbálta magát. Jelenleg saját trióját vezeti, emellett számos zenekarban és előadóval dolgozik. Mint zeneszerző jelentős nemzetközi sikereket mindhat magáénak: kompozíciói rendre dobogós helyezéseket értek el az Egyesült Államok és Nagy Britannia legjelentősebb dalszerző versenyein.

Gyárfás István a magyar jazz zenei élet kiemelkedő alakja. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után hegedűsként kezdte karrierjét, de gitárosként vált nemzetkölieg elismertté. Olyan amerikai sztárokkal játszott együtt, mint Peter Erskine, Scott Hamilton, Herbie Mann, vagy Ken Peplowsky. Több mint 30 CD közreműködöje, többek között Deseő Csaba, Berki Tamás, Dés László, Dresch Mihály partnereként. Saját triójával és a Budapest Jazz Orchestrával is rendszeresen koncertezik, emellett kurzusokat tart, zenét szerez, és átiratokat készít.

A február 8-i esten a Moha Jazz Koncertsorozat házigazdája, Berki Tamás beszélget és zenél is a Sárik-Gyárfás duóval. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje és Szabó Gábor-életműdíjas jazz-énekes, egyetemi tanár vendégeihez hasonlóan mestere a hangulatteremtésnek és a közönséggel való kommunikációnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Jazz/World magazin

Amikor Andy Warhol még jazzborítókat tervezett

Persze nem akármilyeneket: többek között a jó ízléséről híres Blue Note kiadó albumaihoz adta kézjegyét, később pedig több pop és rockelőadó lemezén díszelgett műve.
Jazz/World hír

Magyar vezetéssel indul program a balkáni világzene fellendítésére

A Hangvető vezetésével és az Európai Unió támogatásával, MOST néven indul nemzetközi program a nyugat-balkáni világzene fejlesztésére.
Jazz/World ajánló

Képes mesekönyv készült Miles Davis életéről

A trombitás egyik legnagyobb hatású albuma után Birth of the Cool: How Jazz Great Miles Davis Found His Sound címre keresztelte könyvét a szerző, Kathleen Cornell Berman.
Jazz/World ajánló

Ismét beköltözik a kultúra a vajdasági löszfalak közé

Többek között a Kiscsillag, a Los Orangutanes, a Mostar Sevdah Reunion és Lajkó Félix várja a közönséget a délvidéki magyarság legjelentősebb kulturális fesztiválján, a Dombos Festen, amelyet július 11. és 14. között tartanak Kishegyesen.