Jazz/World

Sárik esélyes a Kekeccel

2010.03.04. 10:00
Ajánlom
A szólóban, trióban és énekesekkel egyaránt sikeres zongorista, Sárik Péter újabb babért aratott le. Immár negyedszer jutott döntőbe az amerikai székhelyű International Songwriting Competition dalszerző versenyen, jazz kategóriában.

Ez nem akármilyen megmérettetés, ugyanis évente tíz-tizenötezer dalt neveznek 80-90 országból. A zsűriben világsztárok és a zenei piac nagyágyúi ülnek, mint pl. McCoy Tyner, John Scofield, Tom Waits, Robbie Williams és még sokan mások. Sárik döntős dalára, melynek címe The Stroppy, szavazni is lehet. A közönségdíj a zsűri döntésétől függetlenül külön kategórát képez. A Stroppyról, amit magyarra „Kekec"-nek lehet fordítani, Sárik a Fidelio kérdésére elmondta, hogy előbb írta meg a témát, utána adta hozzá ezt a címet, megfelelően a téma hangulatának.

Tavaly Sárik a közönségszavazatok alapján a harmadik lett, és - láss csodát - a zsűri is éppen a harmadik helyre rangsorolta az I'll Catch You című dalt a jazz kategóriában. A cikkünk végén taláható link Sárik Péter weboldalára vezet, amelyen a versenyben lévő dal hangfelvétel formájában meghallgatható. Egy augusztusban Budapesten felvett, kiadás előtt álló lemez egyik számáról van szó, így ezt a felvételt egyelőre csak itt hallgathatják meg. Hodek Dávid 12 éves (!!!) magyar nemzetiségű szlovákiai dobos kvartettjében Sárik Péter zongorázik, a szlovák Radovan Tariska szaxofonozik és a cseh Tomas Baros bőgőzik.

Sárik honlapján közvetlen link található az ISC verseny weblapjához, ahol rövid regisztráció után szavazni is lehet a magyar döntősre, e hónap végéig, március 31-éig. A sokkal népszerűb műfajok (rap, tánczene, stb) is egyetlen kategóriában versenyeznek a jazz-el és a többi igényesebb műfajjal, tehát ráfér a támogatás. Még egy magyarról van tudomásunk, Terék József is döntős, a „hangszeres" kategóriában. További érdekesség, hogy Branford Marsalis világhírű dobosa, Jeff Tain Watts is méltónak tartotta a versenyt, hogy induljon rajta, őt meg a zsűri a döntőre. A döntő létszáma évenként változó, idén összesen 13 szám került be.

Sárik március negyedikén Pécsett lép fel, Budapesten legközelebb március 20-án hallható a Take 5 klubban, ahol kétzongorás koncertet ad Kuriya Makoto japán zongoristával. Március 25-én pedig a Magyar Jazz Ünnepén lép fel triójával a BJC-ben. Az alábbi videón a kvartett látható-hallható:

www.petersarik.com/

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.