Jazz/World

Sárik esélyes a Kekeccel

2010.03.04. 10:00
Ajánlom
A szólóban, trióban és énekesekkel egyaránt sikeres zongorista, Sárik Péter újabb babért aratott le. Immár negyedszer jutott döntőbe az amerikai székhelyű International Songwriting Competition dalszerző versenyen, jazz kategóriában.

Ez nem akármilyen megmérettetés, ugyanis évente tíz-tizenötezer dalt neveznek 80-90 országból. A zsűriben világsztárok és a zenei piac nagyágyúi ülnek, mint pl. McCoy Tyner, John Scofield, Tom Waits, Robbie Williams és még sokan mások. Sárik döntős dalára, melynek címe The Stroppy, szavazni is lehet. A közönségdíj a zsűri döntésétől függetlenül külön kategórát képez. A Stroppyról, amit magyarra „Kekec"-nek lehet fordítani, Sárik a Fidelio kérdésére elmondta, hogy előbb írta meg a témát, utána adta hozzá ezt a címet, megfelelően a téma hangulatának.

Tavaly Sárik a közönségszavazatok alapján a harmadik lett, és - láss csodát - a zsűri is éppen a harmadik helyre rangsorolta az I'll Catch You című dalt a jazz kategóriában. A cikkünk végén taláható link Sárik Péter weboldalára vezet, amelyen a versenyben lévő dal hangfelvétel formájában meghallgatható. Egy augusztusban Budapesten felvett, kiadás előtt álló lemez egyik számáról van szó, így ezt a felvételt egyelőre csak itt hallgathatják meg. Hodek Dávid 12 éves (!!!) magyar nemzetiségű szlovákiai dobos kvartettjében Sárik Péter zongorázik, a szlovák Radovan Tariska szaxofonozik és a cseh Tomas Baros bőgőzik.

Sárik honlapján közvetlen link található az ISC verseny weblapjához, ahol rövid regisztráció után szavazni is lehet a magyar döntősre, e hónap végéig, március 31-éig. A sokkal népszerűb műfajok (rap, tánczene, stb) is egyetlen kategóriában versenyeznek a jazz-el és a többi igényesebb műfajjal, tehát ráfér a támogatás. Még egy magyarról van tudomásunk, Terék József is döntős, a „hangszeres" kategóriában. További érdekesség, hogy Branford Marsalis világhírű dobosa, Jeff Tain Watts is méltónak tartotta a versenyt, hogy induljon rajta, őt meg a zsűri a döntőre. A döntő létszáma évenként változó, idén összesen 13 szám került be.

Sárik március negyedikén Pécsett lép fel, Budapesten legközelebb március 20-án hallható a Take 5 klubban, ahol kétzongorás koncertet ad Kuriya Makoto japán zongoristával. Március 25-én pedig a Magyar Jazz Ünnepén lép fel triójával a BJC-ben. Az alábbi videón a kvartett látható-hallható:

www.petersarik.com/

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.