Jazz/World

Semmicske énekek őrzik az időt

2008.11.22. 00:00
Ajánlom
Bognár Szilvia nagyszabású lemezbemutató koncertre készül december 3-án este nyolckor a Millenáris Fogadó színpadán. Az eMeRTon-díjas énekesnőnek 2006-ban jelent meg első albuma Ének őrzi az időt címmel, amelynek folytatása az újabb őszinte dalokat egybe gyűjtő Semmicske énekek.

Bognár Szilvia nevével már számtalan helyen találkozhattunk, az Anima Sound System zenekartól kezdve a Makámon át a Szájról Szájra produkcióig, pályafutását egy sor kiváló lemezen való közreműködés és több rangos szakmai díj fémjelzi. A népdaltémára írt kompozíciók színpadra állítása különösen fontos az énekesnő számára, dalaival a hallgató számára a hagyományos paraszti kultúra titkait tárja fel, kincseit pedig szeretné megőrizni és a mai kor emberéhez közelebb hozni.

Az adventi időszak első hetében sorra kerülő koncerten ”semmicske énekek” szólalnak majd meg a barátság fontosságáról, a rokonság dicséretéről és a szerelem ezerarcúságáról. Szilvi ezt már nemcsak magyar népdalokkal fejezi ki, hanem bolgár, csuvas, és cseremisz népek zenei nyelvén. A koncerten vendége lesz a népzene és a world music másik két kiemelkedő énekese: Herczku Ágnes és Szalóki Ági.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.