Jazz/World

Serge Gainsbourg aranyháromszöge

2015.01.01. 12:31
Ajánlom
A zsidó-orosz Gainsbourg család nem egy tagja volt az alkohol rabja. És maga Serge is.

Serge Gainsbourg (ejtsük gánzburgnak), közel hatszáz dal hírhedt szerzője, a francia sanzon legjelentősebb megújítója, Lucien Ginsburg néven látta meg a napvilágot. A franciásabban hangzó nevet felvevő szerzőt kissé kiszámíthatatlan interjú alany volt. Megesett, hogy ittasan jelent meg a stúdióban, és a mellette ülő Whitney Houstonnak félreérthetetlen ajánlatot tett - a kedves Marilou Sous la Neige szerzőjéről ezt nem is feltételeznénk - angolul. A riporter azt hitte rosszul hallja, amit Gainsbourg mond (I want to fuck you), ezért rákérdezett, mire Gainsbourg még hangosabban megismételte az inkriminált mondatot, kérdően nézve a mellette ülő amerikai sztárra.

Gainsbourg, saját bevallása szerint, az alkohol, nők és a Gitane aranyháromszögében élte le életét. Ő is, mint Alain Delon, napi két doboz mezítlábas Gitane-t szívott el. Aki szívott már a légiós cigiből - én magam egy óráig köhögtem, amikor először próbáltam, s majdnem orvost hívtak hozzám -, az tudja, hogy ez nem akármilyen mennyiség. 

Gainsbourg mindig tudott meglepetést okozni riportereknek: egy interjúban arról beszélt, hogy szerinte a Titanic a zsidók miatt süllyedt el. Amikor az őt kérdező érdeklődött, ezt hogy érti, kifejtette: úgy tudom, valami Iceberg (angolul ugyebár jéghegy) tehet róla. És ha Iceberg, akkor csak zsidó lehet.

Egyik legbotrányosabb szerzeménye amúgy a Nazi rock volt. Ennek a kellemes kis rock and roll számnak elég kellemetlen szövege van. Gainsbourg a legkülönbözőbb stílusokban komponált, ezért is volt olyan megtermékenyítő a hatása (a Marilou reggae-t akár a mai francia pop legismertebb kozmopolita sztárja, Gainsbourg legközelebbi mai rokona, Manu Chao is szerezhette volna, írt klasszikus sanzont is, rockot is, a kubai ritmusok is hatottak rá, és ő vezette be a francia könnyűzenébe a rap-et).

Az egyik legnagyobb botrányába a lányát, a legnagyobb francia színésznővé érő Charlotte-ot is belekeverte (nem csodálkozhatunk ezek után, hogy Serge és Jane Birkin színésznő lánya elvállata Lars von Trier Nimfomániás című filmjének főszerepét). A Lemon Incest című szám klipjében a még gyerek lánya - egy szál ingben - játszza el az apa szeretőjét (szerencsére Serge az Oh, baby-t olyan fejjel mondja, hogy nem lehet nem röhögni ezen a botrányosnak szánt művön).

Gainsbourg kedvelte a szójátékokat: Quand Gainsbarre se bourre, Gainsbourg se barre, mondta magáról, vagyis, amikor Amikor Gainsbarre beiszik, eltűnik Gainsbourg. Meg volt győződve arról, hogy két énje van, és hogy a rosszabbik én, Gainsbarre fog felülkerekedni. Többé-kevésbé ez is történt: elég durva életmódját sem a szíve, sem a szerettei nem bírták sokáig.

Amúgy, végezetül, nem árt tisztázni, a leghíresebb Gainsbourg szám címe nem az, hogy Je t'aime, hanem az, hogy Je t'aime... moi non plus (Szeretlek... én sem téged), és ha ezt tudjuk, akkor már nem is lehetünk annyira biztosak abban, hogy ez minden idők legnagyobb erotikus sláger - bár kétségtelen, a hetvenes években sok gyermek fogantatásában szerepe volt. Ez az egyetlen eset tehát, amikor azt mondhatjuk: még szerencse, hogy olyan kevesen tudnak nálunk franciául.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ecuadori, perui és bolíviai örökzöldekkel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Los Gringos

A dél-amerikai zenét játszó hazai együttes új dalokkal is kedveskedik a december 2-i jubileumi koncerten, amelyet követően sztorizós közönségtalálkozót is tartanak a Fonóban.
Jazz/World magazin

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Jazz/World ajánló

Határátlépés Ligetivel – Lukács Miklós és muzsikustársai a BMC-ben

Nem számít, hogy a klasszikus, a kortárs zene vagy a jazz területén működnek, hiszen mindannyian kiváló zenészek. Lukács Miklós Cimbiózis Triója a Ligeti Ensemble-lal lép fel.
Jazz/World ajánló

Muzsikás 50 – Jubileumi évadzáró koncert a Magyar Nemzeti Múzeumban

Az 50 éve alakult Muzsikás jubileumi koncertsorozatát a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében zárja a zenekar, egy mély és feledhetetlen koncerttel december 8-án.
Jazz/World interjú

Az alkotás öröme – interjú Czakó-Kuraly Sebestyénnel

Nagyinterjú a budapesti Platon Karataev zenekar egyik énekes-gitárosával, Czakó-Kuraly Sebestyénnel, akinek hamarosan új szólólemeze jelenik meg.