Jazz/World

Shut it down! – Kimagasló művészek Solti Árpád szerzői lemezén

2020.07.22. 16:00
Ajánlom
A Junior Prima-díjas zeneszerző régebbi és új műveit a szerző művész barátai szólaltatják meg a Shut it down! című kortárs zenei albumon.

Július 22-én megjelent Solti Árpád szerzői lemeze, a Shut it down!, amelyet a Junior Prima-díjas zeneszerző művész barátaival közösen készített el. A kortárs zenei albumon közreműködik Harcsa Veronika (ének), Anastasia Razvalyaeva (hárfa), Palotás Gábor (timpani), Opauszki Gergely György (kürt), Szűcs Péter (klarinét) és Bán Máté (fuvola), vezényel: Derecskei András.

A változatos hangszer apparátus (zongora, ének, ütőhangszerek, kürt, fuvola és klarinét), hangzások (akusztikus és elektronikus) és stílusok (jazz, klasszikus, experimentális, techno) nem mindennapi zenei élményt nyújtanak.

IMG_1454-170709.jpg

Harcsa Veronika és Solti Árpád (Fotó/Forrás: Magyar Zeneműkiadó Kft.)

Solti Árpád gondolatai a lemezen szereplő művek kapcsán:

Cooltrain (2013)

Szűcs Péter klarinétművész felkérésére, Brüsszelben íródott első elektroakusztikus kompozícióm. John Coltrane amerikai jazz-szaxofonos, zeneszerző örök klasszikusa, a Giant Steps és a 2010-es évek népszerű zsánere, a dup-step hatalmas befolyást gyakoroltak a kompozíciós munkálatok során zenei gondolkodásomra, így egyértelmű volt számomra a választás, amikor e két zenei világ találkozása mellett döntöttem: a gépiesen ritmikus (groove-os) elektronikus sáv és az élő klarinét szólam egymásra találása izgalmas gondolatébresztő az ember alkotta technológia művészi felhasználásáról.

Quasi Cadenza (2009/2018)

A mű, amely Tóth Zsolt klarinétművész felkérésére, eredetileg klarinétra íródott, Dratsay Ákos fuvolaművész javaslatára nyerte el fuvolás-, valamint altfuvolás formáját. A cadenzában, a hangszeres versenyművek hagyományainak megfelelően, lehetőséget teremtettem arra, hogy a szólista bemutathassa saját és hangszerének képességeit. Darabomban ez két eltérő karakterben történik meg: a lassú, mély, sejtelmes ősi szertartásokat idéző hangulatot rikító, gyors, sebes skálák követik.

Rontás elleni imádság (2019)

A Dratsay Ákos ösztönzésére piccolora és zongorára komponált darab a görögkatolikus szertartás soraira reflektál:

Nem kell félnem a gonoszságtól, mert Te velem vagy, Istenem, Te vagy az én erősségem, hatalmas Uram, a béke Istene és az eljövendő korok Ura.

Halk zenei ima, ami a csak a vége felé fordul át hangos könyörgéssé. A háromrészes forma tulajdonképpen egy „dal szöveg nélkül”, amelyben egy korábban, 2014-ben szintén piccolo-zongorára írott darab, a Boszorkányszombat hangkészlete kerül újbóli felhasználásra − ám ezúttal annak ellenpólusaként pozitív kontextusban elhelyezkedve. Ezen a felvételen a zongora szerepét a hárfa veszi át, ami talán jobban kifejezi a kompozíció szakralitását.

IMG_1403-170709.jpg

Opauszki Gergely György (Fotó/Forrás: Magyar Zeneműkiadó Kft.)

Femme et Chatte (2017)

Éppen egy barátomnál tartózkodtam Párizsban, aki pár száz méterre lakott a Notre Dame-tól, amikor is telefonhívást kaptam: azonnal írnom kell egy francia dalt. Paul Verlaine 1866-os verse, az Asszony és a Macska megzenésítése pontosan 60 perc alatt készült el. A francia dalirodalomból leginkább Francis Poulenc hatása érhető tetten: egyszerű dallam jazz-harmóniákkal kombinálva – ez fejezi ki számomra a legjobban a szonett tartalmát.

Szonatina (2006/2008)

Álljanak itt a felvételen közreműködő Palotás Gábor szavai: „Szonatina című négy timpanira írt művében a klasszikus formákat ötvözi a rá jellemző energikus nyelvezettel. A Rondino precíz pedál munkát követelő első tételét egy szinte meditatív, az előadótól fegyelmezettséget és elmélyülést igénylő Intermezzo követi. A Szonatina lezárásaként igazi virtuóz tételként megjelenő Toccata minden ütőhangszeres számára kitűnő lehetőséget biztosít hangszerjátékbeli felkészültsége megmutatására.”

Jesus geht auf dem See (2019)

A David E. Molnar szövegére írt rövid szólókantátát kifejezetten Harcsa Veronika művészetét ismerve komponáltam.

Ennek tudatában nagy hangterjedelmet és változatos hangszínhasználatot követeltem meg tőle.

Veronika felvetésére egy looper nevű felvevő készüléket is bevetettünk. Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy az előadó élőben felvételeket készítsen saját magával, így kvázi mini kórust formáljon magából. Az eszköz egyéb hangzásbeli manipulációra is képes, így például a darab végén a „Veronika-kórust” hallhatjuk egy oktávval mélyebben, megfelezett tempóban. Ily módon olyan komikus hatást keltve, amely a szöveg ironikus-tónusát emeli ki: „Jesus geht auf dem See”, azaz Jézus a vízen jár. Mindent összevetve tehát a minimalista, groove-os gondolkodással korunk emberének kereszténységgel szemben kimutatható, elidegenült viszonyát kívántam szemléltetni.

IMG_1441-170709.jpg

Anastasia Razvalyaeva (Fotó/Forrás: Magyar Zeneműkiadó Kft.)

Listen to Me Now (2019)

Az eredetileg Harcsa Veronika tollából származó kompozícióról, amely hangszerelésem által nyert megújult formát, ekképp vélekedett az énekes-dalszerző: „A Gyémánt Bálinttal közös, Shapeshifter című lemezünk utolsó darabjaként írtam. Már bepróbáltuk a lemez többi dalát, összeálltak bonyolult ritmikai képletek, éles váltások, és

megvolt a megfelelő alkotói nyugalom ahhoz, hogy egy igazán egyszerű dalt is meg merjek írni.

A Listen To Me Now-ban nem akartam semmilyen komplex zenei problémát megfejteni, egyszerű, skandináv minimalista szépséget kerestem a dallamban és az akkordokban. Végül ez lett a lemez nyitódala, a hallgató figyelmének invitálása. Nagy öröm, hogy Solti Árpád hangszerelésében új éteriséget nyert a hangzás.”

Shapeshifter (2019)

Gyémánt Bálint meghatározása szerint: „Az »alakváltó« kifejezés mindig is nagy hatással volt rám. Az a gondolat, hogy egy mesebeli figura egyetlen mozdulattal változtatja meg külsejét, miközben a személyisége ugyanaz marad, kisgyermek korom óta lenyűgöz. (…) Talán a létezés maga is egy alakváltás. Ahogyan kapjuk, később pedig továbbadjuk az életet ékes bizonyítéka annak, hogy bár minden változik körülöttünk, a lényeg mégis ugyan az marad.”

IMG_1547-170710.jpg

Harcsa Veronika (Fotó/Forrás: Magyar Zeneműkiadó Kft.)

Shut It Down! (2018)

A Shadanga Duo felkérésére írott elektro-akusztikus darabom a Cooltrainhez hasonlóan több műfajt ötvöz: techno, soundtrack, indiai népzene stb. A három részből álló kompozíció valamennyi szakasza egy-egy apró zenei sejtből építkezik egészen addig, amíg csúcspontot nem ér el. Ezek a tetőpontok sokszor következmény nélküliek a folytatás szempontjából, de ugyanakkor mégis lehetővé válik általuk a két rész organikus összekapcsolódása, akárcsak egy DJ-mixben.

A Shut It Down! itt meghallgatható:

 

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Kapcsolódó

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Gitárpengetéstől lesz hangos Balatonfüred

Immár 16. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legjelentősebb gitárfesztiválját, a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált, amely a több hónapnyi bezártság után friss zenei élményeket szeretne nyújtani a városba látogatóknak.
Jazz/World gyász

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Jazz/World ajánló

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.
Jazz/World ajánló

Teljes a Paloznaki Jazzpiknik magyar színpadának programja

Július utolsó két napján a magyar jazzélet színe-java Paloznakra utazik, hogy közös örömzenével búcsúztassák az év legforróbb hónapját. A Fábián Julinak emléket állító színpadon ezúttal is a legnagyobb nevekkel találkozhatnak az érdeklődők: itt lesz Saya Noé, Swing á la Django, a Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, illetve az Amoeba Band is.
Jazz/World gyász

Elhunyt Szappanos György eMeRTon-díjas basszusgitáros

„Elment a Szapi” – tudatta Facebookon az 55 évesen elhunyt basszusgitáros zenésztársa, Borlai Gergő. A hardrock.hu információi szerint Szappanos György pár nappal ezelőtt stroke-ot kapott, és bár az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálják az állapotát, végül nem tudták megmenteni.