Jazz/World

Shut it down! – Kimagasló művészek Solti Árpád szerzői lemezén

2020.07.22. 16:00
Ajánlom
A Junior Prima-díjas zeneszerző régebbi és új műveit a szerző művész barátai szólaltatják meg a Shut it down! című kortárs zenei albumon.

Július 22-én megjelent Solti Árpád szerzői lemeze, a Shut it down!, amelyet a Junior Prima-díjas zeneszerző művész barátaival közösen készített el. A kortárs zenei albumon közreműködik Harcsa Veronika (ének), Anastasia Razvalyaeva (hárfa), Palotás Gábor (timpani), Opauszki Gergely György (kürt), Szűcs Péter (klarinét) és Bán Máté (fuvola), vezényel: Derecskei András.

A változatos hangszer apparátus (zongora, ének, ütőhangszerek, kürt, fuvola és klarinét), hangzások (akusztikus és elektronikus) és stílusok (jazz, klasszikus, experimentális, techno) nem mindennapi zenei élményt nyújtanak.

IMG_1454-170709.jpg

Harcsa Veronika és Solti Árpád (Fotó/Forrás: Magyar Zeneműkiadó Kft.)

Solti Árpád gondolatai a lemezen szereplő művek kapcsán:

Cooltrain (2013)

Szűcs Péter klarinétművész felkérésére, Brüsszelben íródott első elektroakusztikus kompozícióm. John Coltrane amerikai jazz-szaxofonos, zeneszerző örök klasszikusa, a Giant Steps és a 2010-es évek népszerű zsánere, a dup-step hatalmas befolyást gyakoroltak a kompozíciós munkálatok során zenei gondolkodásomra, így egyértelmű volt számomra a választás, amikor e két zenei világ találkozása mellett döntöttem: a gépiesen ritmikus (groove-os) elektronikus sáv és az élő klarinét szólam egymásra találása izgalmas gondolatébresztő az ember alkotta technológia művészi felhasználásáról.

Quasi Cadenza (2009/2018)

A mű, amely Tóth Zsolt klarinétművész felkérésére, eredetileg klarinétra íródott, Dratsay Ákos fuvolaművész javaslatára nyerte el fuvolás-, valamint altfuvolás formáját. A cadenzában, a hangszeres versenyművek hagyományainak megfelelően, lehetőséget teremtettem arra, hogy a szólista bemutathassa saját és hangszerének képességeit. Darabomban ez két eltérő karakterben történik meg: a lassú, mély, sejtelmes ősi szertartásokat idéző hangulatot rikító, gyors, sebes skálák követik.

Rontás elleni imádság (2019)

A Dratsay Ákos ösztönzésére piccolora és zongorára komponált darab a görögkatolikus szertartás soraira reflektál:

Nem kell félnem a gonoszságtól, mert Te velem vagy, Istenem, Te vagy az én erősségem, hatalmas Uram, a béke Istene és az eljövendő korok Ura.

Halk zenei ima, ami a csak a vége felé fordul át hangos könyörgéssé. A háromrészes forma tulajdonképpen egy „dal szöveg nélkül”, amelyben egy korábban, 2014-ben szintén piccolo-zongorára írott darab, a Boszorkányszombat hangkészlete kerül újbóli felhasználásra − ám ezúttal annak ellenpólusaként pozitív kontextusban elhelyezkedve. Ezen a felvételen a zongora szerepét a hárfa veszi át, ami talán jobban kifejezi a kompozíció szakralitását.

IMG_1403-170709.jpg

Opauszki Gergely György (Fotó/Forrás: Magyar Zeneműkiadó Kft.)

Femme et Chatte (2017)

Éppen egy barátomnál tartózkodtam Párizsban, aki pár száz méterre lakott a Notre Dame-tól, amikor is telefonhívást kaptam: azonnal írnom kell egy francia dalt. Paul Verlaine 1866-os verse, az Asszony és a Macska megzenésítése pontosan 60 perc alatt készült el. A francia dalirodalomból leginkább Francis Poulenc hatása érhető tetten: egyszerű dallam jazz-harmóniákkal kombinálva – ez fejezi ki számomra a legjobban a szonett tartalmát.

Szonatina (2006/2008)

Álljanak itt a felvételen közreműködő Palotás Gábor szavai: „Szonatina című négy timpanira írt művében a klasszikus formákat ötvözi a rá jellemző energikus nyelvezettel. A Rondino precíz pedál munkát követelő első tételét egy szinte meditatív, az előadótól fegyelmezettséget és elmélyülést igénylő Intermezzo követi. A Szonatina lezárásaként igazi virtuóz tételként megjelenő Toccata minden ütőhangszeres számára kitűnő lehetőséget biztosít hangszerjátékbeli felkészültsége megmutatására.”

Jesus geht auf dem See (2019)

A David E. Molnar szövegére írt rövid szólókantátát kifejezetten Harcsa Veronika művészetét ismerve komponáltam.

Ennek tudatában nagy hangterjedelmet és változatos hangszínhasználatot követeltem meg tőle.

Veronika felvetésére egy looper nevű felvevő készüléket is bevetettünk. Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy az előadó élőben felvételeket készítsen saját magával, így kvázi mini kórust formáljon magából. Az eszköz egyéb hangzásbeli manipulációra is képes, így például a darab végén a „Veronika-kórust” hallhatjuk egy oktávval mélyebben, megfelezett tempóban. Ily módon olyan komikus hatást keltve, amely a szöveg ironikus-tónusát emeli ki: „Jesus geht auf dem See”, azaz Jézus a vízen jár. Mindent összevetve tehát a minimalista, groove-os gondolkodással korunk emberének kereszténységgel szemben kimutatható, elidegenült viszonyát kívántam szemléltetni.

IMG_1441-170709.jpg

Anastasia Razvalyaeva (Fotó/Forrás: Magyar Zeneműkiadó Kft.)

Listen to Me Now (2019)

Az eredetileg Harcsa Veronika tollából származó kompozícióról, amely hangszerelésem által nyert megújult formát, ekképp vélekedett az énekes-dalszerző: „A Gyémánt Bálinttal közös, Shapeshifter című lemezünk utolsó darabjaként írtam. Már bepróbáltuk a lemez többi dalát, összeálltak bonyolult ritmikai képletek, éles váltások, és

megvolt a megfelelő alkotói nyugalom ahhoz, hogy egy igazán egyszerű dalt is meg merjek írni.

A Listen To Me Now-ban nem akartam semmilyen komplex zenei problémát megfejteni, egyszerű, skandináv minimalista szépséget kerestem a dallamban és az akkordokban. Végül ez lett a lemez nyitódala, a hallgató figyelmének invitálása. Nagy öröm, hogy Solti Árpád hangszerelésében új éteriséget nyert a hangzás.”

Shapeshifter (2019)

Gyémánt Bálint meghatározása szerint: „Az »alakváltó« kifejezés mindig is nagy hatással volt rám. Az a gondolat, hogy egy mesebeli figura egyetlen mozdulattal változtatja meg külsejét, miközben a személyisége ugyanaz marad, kisgyermek korom óta lenyűgöz. (…) Talán a létezés maga is egy alakváltás. Ahogyan kapjuk, később pedig továbbadjuk az életet ékes bizonyítéka annak, hogy bár minden változik körülöttünk, a lényeg mégis ugyan az marad.”

IMG_1547-170710.jpg

Harcsa Veronika (Fotó/Forrás: Magyar Zeneműkiadó Kft.)

Shut It Down! (2018)

A Shadanga Duo felkérésére írott elektro-akusztikus darabom a Cooltrainhez hasonlóan több műfajt ötvöz: techno, soundtrack, indiai népzene stb. A három részből álló kompozíció valamennyi szakasza egy-egy apró zenei sejtből építkezik egészen addig, amíg csúcspontot nem ér el. Ezek a tetőpontok sokszor következmény nélküliek a folytatás szempontjából, de ugyanakkor mégis lehetővé válik általuk a két rész organikus összekapcsolódása, akárcsak egy DJ-mixben.

A Shut It Down! itt meghallgatható:

 

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Kapcsolódó

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Nem csak szerelmeseknek: Barbra Streisand örök

A Pannon Filharmonikusok nagysikerű ABBA-estjeik után most Király Linda, Király Viktor és Veres Mónika Nika fellépésével a 80 éves Barbra Streisand dalait szólaltatják meg a pécsi Kodály Központban. A február 14-15-re tervezett koncertek a járvány miatt elmaradtak, a belépők a június 1-2-i estekre érvényesek, jegyek csak korlátozottan elérhetők.
Jazz/World ajánló

Júniusban irány Szentendre! – Jazz esték a Barcsay udvarban

Szentendre évszaktól függetlenül mindig kínál valami varázslatosat, június elején a jazzkedvelőket kényezteti majd. Nemzetközi és hazai sztárokkal indul a Ferenczy Múzeumi Center új programsorozata, a Jazz Estek Szentendrén, melynek eseményeit a hangulatos Barcsay udvarban kísérhetik figyelemmel 2022. június 3. és 5. között.
Jazz/World ajánló

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Jazz/World ajánló

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.
Jazz/World magazin

Szaxofonos főhajtás a nagy elődök előtt – Kenny Garrett újra Budapesten!

Aligha lehetne méltóbb zárlata a JazzFest Budapestnek, mint Kenny Garrett fellépése a MOMKultban. A világhírű altszaxofonos ezúttal tavalyi Sounds From The Ancestors albumának dalait és vele a rhythm & blues, az afro-kubai dallamvilág lüktetését és egész kozmopolita lényét hozza el május 12-én.