Jazz/World

Sikeres volt a Pozsony-Budapest Jazzfesztivál I.

2005.07.28. 00:00
Ajánlom
Az Euforte Alapítvány és a CD Bár Buda szervezésében került sor az első Pozsony-Budapest Jazzfesztivál első részére július 22-én. A hagyományteremtő szándékkal létrehozott rendezvény helyszíne Pozsony főtere volt.

A rendezvény Jurij Griglak és együttese koncertjével kezdődött. A fiatal szlovák muzsikusokból álló zenekar magas színvonalú mainstream zenét játszott. A második koncerten a szinten ifjú zenészekből álló, magyar Connection Quartet lépett a színpadra. A fiatal koruk ellenére igen felkészült zenészek a jazz egy egészen másik oldalát mutatták meg a közönségnek: ez a formáció a Coltrane-vonalat képviselte.

Őket követte az immár klasszikusnak számító magyar jazz-hegedűs, Deseő Csaba és együttese, majd ismételten egy szlovák zenekar, a Pacora Trio lépett a közönség elé, amely az etno-jazzt képviselt a fesztiválon. A rendezvény a funkynak is helyet adott, ezt a zenét a fiatalokból álló szlovák Valihora Funky Group tolmácsolásában élvezhette az egyre gyarapodó publikum. Végül Szakcsi Lakatos Béla együttese zárta a fesztivált, nagy sikert aratva.

A Pozsony-Budapest Jazzfesztivál következő helyszíne Budapest lesz: ugyanezek a zenekarok novemberben a Millenárison fognak játszani. A fesztivál programjának összeállításánál nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a kevésbé ismert ifjú muzsikusok is helyet kaphassanak a műfaj nagy öregjei mellett. Így egyfelől a generációk közötti átjárhatóságra nyílik alkalom, másfelől a neves zenészek által vonzott közönség megismerheti az fiatalabbakat is. Azzal pedig, hogy szlovák és magyar muzsikusok egy színpadon játszanak, a szervezők reményei szerint elindulhat egy regionális műhely jellegű együttműködés, amely a további találkozók során teljesedhet ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Vizuál

A világ legszebb mozijai között a Puskin

A Los Angeles-i Cinemarama és a római Dei Piccoli mellett a budapesti Puskin mozi is szerepel Timeout ötvenes listáján - írja a Telex.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.