Jazz/World

Sikeres volt a Pozsony-Budapest Jazzfesztivál I.

2005.07.28. 00:00
Ajánlom
Az Euforte Alapítvány és a CD Bár Buda szervezésében került sor az első Pozsony-Budapest Jazzfesztivál első részére július 22-én. A hagyományteremtő szándékkal létrehozott rendezvény helyszíne Pozsony főtere volt.

A rendezvény Jurij Griglak és együttese koncertjével kezdődött. A fiatal szlovák muzsikusokból álló zenekar magas színvonalú mainstream zenét játszott. A második koncerten a szinten ifjú zenészekből álló, magyar Connection Quartet lépett a színpadra. A fiatal koruk ellenére igen felkészült zenészek a jazz egy egészen másik oldalát mutatták meg a közönségnek: ez a formáció a Coltrane-vonalat képviselte.

Őket követte az immár klasszikusnak számító magyar jazz-hegedűs, Deseő Csaba és együttese, majd ismételten egy szlovák zenekar, a Pacora Trio lépett a közönség elé, amely az etno-jazzt képviselt a fesztiválon. A rendezvény a funkynak is helyet adott, ezt a zenét a fiatalokból álló szlovák Valihora Funky Group tolmácsolásában élvezhette az egyre gyarapodó publikum. Végül Szakcsi Lakatos Béla együttese zárta a fesztivált, nagy sikert aratva.

A Pozsony-Budapest Jazzfesztivál következő helyszíne Budapest lesz: ugyanezek a zenekarok novemberben a Millenárison fognak játszani. A fesztivál programjának összeállításánál nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a kevésbé ismert ifjú muzsikusok is helyet kaphassanak a műfaj nagy öregjei mellett. Így egyfelől a generációk közötti átjárhatóságra nyílik alkalom, másfelől a neves zenészek által vonzott közönség megismerheti az fiatalabbakat is. Azzal pedig, hogy szlovák és magyar muzsikusok egy színpadon játszanak, a szervezők reményei szerint elindulhat egy regionális műhely jellegű együttműködés, amely a további találkozók során teljesedhet ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.