Jazz/World

Sírkőavatás

2007.10.09. 00:00
Ajánlom
Új sírkövet avatnak Vass Lajos zeneszerző és felesége Dr. Kaposi Edit emlékére november 10-én fél 11-kor a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben a XX. parcella 5. sor 1. számú sírjánál.

Vass Lajos 1927. április 5-én született a Heves megyei Poroszlón. A debreceni Református Tanítóképző növendékeként megnyert egy ifjúsági zeneszerzői pályázatot, majd 1946-tól a budapesti Zeneművészeti Főiskolán zeneszerző és karnagy szakon folytatta tanulmányait.

1949-től a Honvéd Férfikarnál dolgozott karnagyként Vásárhelyi Zoltán tanítványaként. 1953-ban a kórus vezetője lett. Az együttes 1956 szeptemberében három hónapos Kínai turnéra indult. Amikor karácsonykor hazafelé indultak és átutaztak Moszkván is, azt a parancsot kapták, hogy adjanak ott egy koncertet, de az énekkar és Vass Lajos a magyarországi forradalom leverése miatt ezt megtagadták. Hazatérve 1957 elején elbocsátották a kórust, Vass Lajost pedig lefokozták. Az együttes azonban nem esett szét: több neves személy (köztük Kodály Zoltán) közbenjárására Állami Férfikar néven tovább működhetett. A vezető Vass Lajos maradt.

1958-ban ismét a Honvédség vette át az énekkart, Vass Lajost azonban nem vette vissza a hadsereg, csak 1990 után rehabilitálták. 1960 és 1964 között a Ganz-MÁVAG "Acélhang" Férfikarát vezette. 1964-től haláláig a Vasas Központi Művészegyüttes vegyeskarának, 1975-től a Szimfonikus Zenekarának is vezető karnagyaként dolgozott. 1964-től haláláig havonta járt át vendégkarnagyként a Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkarához.

Országosan ismertté a Magyar Televízióban is közvetített, 1969-70-ben megrendezett Röpülj Páva vetélkedő tette, melynek szervezője és műsorvezető-riportere volt. Ennek hatására lendült fel hazánkban újra a népzenei mozgalom. Országszerte Pávakörök alakultak, melyek a mai napig működnek. Vass Lajos jó néhány Pávakör alapításában személyesen is részt vett: szülőfaluja, Poroszló népdalkörét is ő alapította.

Mint komponista, oratóriumokat, kantátákat, gyermekoperákat, mesejátékok, bábjátékok, színpadi művek kísérőzenéit és természetesen kórusműveket alkotott. Gyakran publikált a zenei lapokban.

A Püski Kiadónál 1998-ban jelent meg a "Vass Lajos Emlékezete" című kötet Berlász Melinda szerkesztésében. Ebben tanulmányok és dokumentumok mellett műveinek pontos jegyzéke is megtalálható.

Vass Dániel - Vass Lajos és Dr. Kaposi Edit fia - minden, a sírkőavatáson megjelenő barát rövid megszólalását és szereplését megtiszteltetésnek veszi. Arra kér mindenkit, hogy az emlékezés virágai helyett a Vass Lajos Népzenei Szövetséget támogassák a 11701004-20178983-es OTP számlaszámon. A részvételi szándék ezen a címen jelezhető: 1144 Budapest, Vezér uta 71. b, tel.: (30) 275-13-54, e-mail: vass.daniel@vipmail.hu.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.