Jazz/World

Smártonék először Párizsban és Brüsszelben

2011.11.22. 15:27
Ajánlom
A Smárton trió először a Jazzycolors fesztiválon vesz részt Párizsban, majd Brüsszelben, a Balassi Intézetben lép fel.

Az együttes 2003-ban alakult (Sütő Márton zeneszerző-gitáros az együttes vezetője, Kovács Zoltán bőgőzik, Szabó Hunor pedig dobol), két lemezt adott ki: az egyik a Még nem tudom 2006-ból, a másik a Premecz Mátyás Hammond-virtuózzal közös Smárton Trió+1 című 2008-ból. Azóta régi számaik is átalakultak, és van számtalan ingyen letölthető zenéjük is az internetről - tette hozzá. Zenéjük stílusa "a nagyvárosi lét akusztikus megfogalmazása, amelyben keveredik a dzsessz a dekonstruktív poppal, hippirockkal, sok improvizációval fűszerezve". Megalakulásuk óta folyamatosan változó sajátos színt visznek a magyar dzsessz palettájára, a kiskocsmától a Sziget Fesztiválon keresztül a Művészetek Palotájáig a legkülönbözőbb színpadokon lépnek közönség elé.

A Jazzycolors fesztivált 2002-ben alapította Michael Werner-Pospisil, elnöke pedig Ecsedi Derdák András, a párizsi Magyar Intézet akkori vezetője lett. Elgondolásuk az volt, hogy a francia fővárosban működő külföldi kulturális intézetek szervezzenek közösen dzsesszfesztivált. Azóta a mostani (november 8-30.) a 9. dzsessz-összejövetel. Ezúttal 17 intézet és nagykövetség szervezett 17 nemzeti csapatot Európából és a Balkánról hét helyszínre. Ezúttal egy-egy nemzet föllépője nem a saját intézetében szerepel, így került a Smárton trió a Szerb Kulturális Intézetbe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.