Jazz/World

Snétberger Ferenc: "Jól érzik egymást"

2012.03.26. 07:06
Ajánlom
A Snétberger Zenei Tehetség Központ tanítványai adnak közös koncertet március 31-én a Müpában. Tanáruk most róluk mesél.

Egy tizenhárom éves, csillogó szemű fiú, akinek a klarinétjára valót a család dobta össze nagyszülőktől az unokatestvérekig. És egy világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc, aki úgy kíséri, mintha mindig is együtt improvizáltak volna. Az ifjú klarinétos volt az első ösztöndíjas a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központban, ahol évente hatvan hátrányos helyzetű, 12-20 év közötti tehetséges roma gyerek tanulhat. Az Európában egyedülálló intézményben azóta végzett az első évfolyam, tanárok és tanítványok most közös koncertre készülnek. Snétberger Ferencet kérdeztük az elmúlt egy évről és a 150 forint hatalmáról.  

- Mire ez a cikk megjelenik, már bejárták az országot, hogy tehetségeket találjanak, még Szlovákia területére is szerveztek meghallgatásokat. Emlékszem, alig másfél éve, az első évfolyam budapesti felvételijén figyeltem az arcát. És olyan izgalmat láttam rajta, mintha csak Önnek kéne vizsgáznia.  

- Igen, szerintem még náluk is jobban izgulok, mert pontosan tudom, mit jelent kitörni a szegénységből. Nagycsaládból jöttem, nehéz körülmények közül. Heten laktunk másfél szobában. Az apám nappal dolgozott, este gitározott. Nekem sokáig rendes hangszerem sem volt. Emlékszem, amikor Salgótarjánból Pestre kerültem, 150 forint volt egy privát gitáróra, és csak nehezen tudtam kifizetni. Az akkor óriási pénznek számított, és nem volt még ilyen lehetőség, mint például most a Snétberger Zenei Tehetség Központ, ahol a gyerekek teljesen ingyen tanulhatnak. Amit éppen azért alapítottam, mert a koncertjeim után sok fiatal jön oda hozzám, kezében a hangszerével, hogy szeretne tanulni, és segítsek. Elkeserít, hogy tudom, telik az idő, közben sokan elveszítik a kedvüket és feladják, és így igazi tehetségeket veszítünk el. Szóval a felvételin igyekszem türelmes lenni: ha valaki ront, de látom benne a tehetséget, visszahívom, hadd próbálja meg újra. 

- Hosszú ideje Berlinben él, ahol részt vett már hasonló programban, amit a város vezetése támogatott.   

- Igen, Berlin Neukölln nevű negyedében gitárra tanítottam hátrányos helyzetű gyerekeket. Nagyon lelkesek voltak, de azt hitték, hogy két nap alatt úgy fognak játszani, mint én. Meg kellett dolgoznom a figyelmükért, meg kellett nyernem őket. És itt, a felsőörsi központban is ez a feladat. Hogy az örömzenélésből játszva tanuljanak. Van ugyan lemorzsolódás, de a legtöbben maradnak, mert érzik, hogy ez óriási lehetőség. A tizenkét hetes kurzus alatt nemcsak zenét tanulhatnak, hanem a személyiségük is formálódik. Arra pedig nagyon figyelek, hogy a gyerekek oktatása az otthonról hozott zenei hagyományokra épüljön, ezért is vannak roma kultúrával foglalkozó óráink. 

- Gitár, hegedű, zongora, cselló, cimbalom, bőgő, klarinét, fuvola, dob. A Snétberger Központban tanulható hangszerek skálája egyre szélesebb. De van élet a tanulás után is. És a legtöbb fiatal zenész problémája az, hogyan "adja el"magát a piacon.  

- A gyerekek nálunk tanulhatnak angolt, informatikát, médiaismeretet és művészeti menedzsmentet, de van pályaválasztási tanácsadás is. Önállóságra akarjuk nevelni őket. Amikor Berlinbe érkeztem, csak pár szót tudtam angolul. Aztán egy jam session alkalmával találkoztam külföldi zenészekkel, és két hétre turnéra indultam velük. Mivel csak angolul értettek, a turné végére már egész jól beszéltem. Nyelvtudás nélkül nem megy, és szeretném, ha ez is könnyebb lenne nekik, mint nekem volt. A jövőben az európai cserekapcsolatokat akarjuk erősíteni, hogy a mi diákjaink is mehessenek külföldre tanulni, és onnan is jöhessenek hozzánk. Az intézmény egyébként norvég támogatással jött létre, és most is vannak külföldi tanáraink, akik workshopokat tartanak. 

- Hogyan telik egy nap a Snétberger Központban? 

- Megható érzés, amikor látom, ahogy a gyerekek hajnalban kijönnek az apartmanjaikból, és még kicsit álmosan cipelik magukkal a gitárjaikat. Egész nap el tudnám nézni őket. Reggeltől késő délutánig persze órákon vannak. De van ebben klasszikus táborhangulat is. Például sokszor elkapom őket, amikor együtt játszanak a teraszon: csak úgy, mert élvezik. Jól érzik egymást. 

- Talán az együttzenélésnek ezt a boldogságát láttam az arcán akkor is, amikor a bokrétaünnepségen az első ösztöndíjasukkal játszott. Ez a tehetség felismerésének boldogsága is? 

- Igen. Meg azé, hogy mennyit tanulok tanítás közben. 

-A Snétberger Zenei Tehetség Központ első évfolyamának jótékonysági koncertje március 31-én lesz a Művészetek Palotájában, és a diákokkal fellépnek majd a tanárok is, többek között Szakcsi Lakatos Béla és Oláh Kálmán jazz-zongoristák, Lukács Miklós cimbalomművész, és az ismert olasz ütőhangszeres, Paolo Vinaccia. Szóval most már nagyközönség előtt is jól érezhetik egymást...

- Még sosem csináltam ilyet, úgyhogy izgulok, milyen lesz. A programot most találjuk ki. Lesznek duók, triók. Egyébként a gyerekek a kurzus során már két hét után felléptek koncerten. Ez azért fontos, mert az a célunk, hogy ebben az iskolában megtanulják az együtt muzsikálást, az alkalmazkodást egymáshoz a színpadon. A Snétberger Központ diákjaiból akár együttesek, kamarazenekarok is alakulhatnak később. A koncert nagy megmérettetés lesz ebből a szempontból is.

- Ha tíz év múlva beszélgetünk, mit szeretne majd elmondani a Snétberger Központról?

- Azt, hogy a gyerekek, akik itt tanultak, és kiváló zenészek lettek, úgy emlegetik, mint az iskolát, ahonnan elindultak.

Tehetséggondozás a Művészetek Palotájában

"A Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjainak koncertjével szeretnénk hagyományt teremteni. Reméljük, hogy ezentúl évente megrendezhetjük majd a végzősök estjét" - mondja Csonka András, a Művészetek Palotájának vezérigazgató helyettese. De nem ez a koncert az egyetlen, amivel a Művészetek palotája a fiatal tehetségeket támogatja. Miután csatlakoztak az Európai Koncerttermek Szövetségéhez (ECHO), részt vesznek az általuk szervezett Rising Star programban is. Ennek során az intézmények által kiválasztott öt fiatal zenész vagy kamaraegyüttes egy turné során végigjárja Európa legfontosabb koncerttermeit. A Művészetek Palotája idén Banda Ádám hegedűművésznek adott erre lehetőséget.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Klasszikus

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.
Klasszikus

Dubóczky Gergely: Rajongok Ives elképesztően ötletgazdag szemléletéért

A kísérletező zeneszerző, Charles Ives két karmestert is foglalkoztató IV. szimfóniája először hangzik fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A mű második karmesterével, Dubóczky Gergellyel beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„Mindig keresgélek új előadók után is” – a Hallgató új részében Gyémánt Bálint osztja meg kedvenceit  

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője mutatja meg olvasóinknak, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World magazin

„Youn Sun Nah az egyik legfontosabb példakép számomra" – Karosi Júlia jazzénekes kedvenc lemezei

„Hallgató” címmel indult el nemrég a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz- és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World ajánló

Világsztárokat hoz el tavasszal a Jazzfest Budapest

Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips, Stacey Kent, Stefano Bollani – csak néhány név azok közül a nemzetközi sztárok közül, akik Magyarországra érkeznek április 26. és május 17. között.
Jazz/World ajánló

Női vonások – pénteken a hölgyeké a színpad a Fonóban

Március 10-én a népzene emblematikus női előadói teremtenek táncos hangulatot a Fonó Budai Zeneházban: a Női vonások című műsorban fellép többek között a Fehérnépek Társulat és a Triolina Folk. A koncertek mellett táncházzal is várják a közönséget.
Jazz/World ajánló

Zenei kísérletek, kortárs útkeresések a Fonóban

Csütörtökönként új zenei kísérletekkel telik meg a Fonó: a fellépők között vannak fiatal alkotók, új formációk és olyan zenészek is, akiket már régóta ismerünk és szeretünk, de most más arcukat mutatják.