Jazz/World

Snétberger-Keller kollaboráció a nyitányon

2014.06.11. 11:12
Ajánlom
Snétberger Ferenc For My People című művével nyílik meg a Budapesti Nyári Fesztivál a Margitszigeten. A gitárverseny új formában történő előadása, melyben a Keller András vezette Concerto Budapest közreműködik, felér egy ősbemutatóval.

Keller András nagy becsben tartja Snétberger Ferencet mint zeneszerzőt - és nem csak azért, mert kifejezetten szereti Snétberger első concertóját, a For My People-t. Még ennél is személyesebb oka van erre. Több mint tíz évvel ezelőtt Keller még főleg a nevét viselő világhírű vonósnégyes primáriusaként járta a világot. Ekkor váratlan meghívást kapott, ugyanis egy olasz hangverseny-szervező a Padova-Venetoi zenekarhoz hívta vezényelni. Ez volt az első hangverseny, amin karmesterként működött közre. Az est végig magyar művekből állt, Bartók- és Kurtág-darabok között a For My People is elhangzott. "Fogalmam sem volt - mondta Keller a napokban a koncert előzeteseként tartott sajtófogadáson -, hogy ki az a Snétberger, de ott találkoztunk, és azt hiszem, hogy azonnal egymásra is hangolódtunk. Ferivel azóta, ha nem is minden évben, de rendszeresen együtt dolgozunk, legutoljára Berlinben volt egy emlékezetes közös előadásunk. Ez a 2003-as padovai koncert nagyon fontos az életemben, hiszen így kezdődött az úgynevezett karmesteri pályafutásom."

A For My People lemezfelvételei 1999-ben zajlottak, a nagysikerű kiadványt, amelyen a Liszt Ferenc Kamarazenekar játszik, a német Enja kiadó jelentette meg a következő évben. A háromtételes mű előadása már korábban összekapcsolódott előbb az Empathy című darab meghangszerelt változatával, ezt már a Concerto Budapest is megszólaltatta. Teljesen új viszont Snétberger Song To the East című műve; ez és az Empathy együtt már külön művet alkot, amelyet Snétberger be is jegyeztetett Rhapsody in Romanesque címmel - a két tételes mű második részét Magyarországon viszont még nem lehetett hallani. A Népemnek írt első darab továbbgondolásáról van szó tematikai értelemben is.

Nem hétköznapi, nem szokásos feladat a Concerto Budapest tagjai számára ez a koncert, már csak az improvizáló szólista miatt is, vetettem fel Keller András főigazgatónak. Egyfajta tettrekészség kell, hogy a tagok minden idegszálukkal átéljék az adott zenét, akkor is, amikor nem éppen ők játszanak - válaszolta. De ez mindennapos feladat, folytatta, sőt, e nélkül nem lehet jól zenélni. Ő arra tanítja a zenekart a nagyszabású szimfonikus műveknél is, hogyha például adott egy fúvós szóló, és utána be kell lépni az első hegedűszólamnak, hogy a fúvós szóló kifejezését, ritmusát, és akár a dikcióját is teljes mértékben élje át a hegedűszólam is, mert ha nem, akkor a belépésénél a darab "el fog törni", nem fognak kellően harmonikusan csatlakozni. Ha ez viszont jól sikerül, tette hozzá Keller, akkor Snétbergert is jól fogják tudni kísérni.

A For My People a roma holokauszt mementója, Snétberger a világon több helyen előadta, már az ENSZ New York-i székházában is. Nem ez az egyetlen olyan rekviem, vagy zenei emlékmű, amelyet a Porrajmos - másként Pharrajimos, a roma holokauszt - kapcsán született, másfél éve a Müpában is előadta művét az erre alakult európai zenekarral Romeno "Roger" Rathgeb, egy hollandiai szinti tangóharmonikás. A roma-szinti származású Snétberger, akinek nagyszülei apai ágon Ausztriából vándoroltak be Magyarországra, személyében testesíti meg az európai roma és szinti népesség egységét.  

Az első tétel főtémája egy olyan dallam, amit Snétberger még otthon, Salgótarjánban hallott a nagymamájától. Kérdezgette ugyan tőle később, hogy honnan van ez a dallam, de nagymamája csak annyit mondott erre, hogy ő is a szüleitől hallotta. Szokatlan skálára épülő melódiáról van szó, nagyon közel áll az arab és a török zenei világhoz. Meg kell említeni Szakcsi Lakatos Béla jelentős hozzájárulását, aki a háromtételes mű zenekari hangszerelését annak idején elkészítette.

A koncert második részében a Snétberger Band közreműködik, ekkor a teljes mértékben improvizatív zene kerül előtérbe. A gitáros állandósulni látszó zenekarában Oláh Tzumó Árpád zongorázik, Barcza Horváth József bőgőzik és Toni Snétberger dobol. Ebben a felállásban főleg Tzumó szereplése újdonság, őt Snétberger „kipróbálta" már korábban, hogy egyáltalán mennyire illik így össze a kvartett, de nagyon elégedett az eredménnyel. Tényleg fantasztikus zenész - mondja az amerikai mesterdiplomával rendelkező Tzumóról -, és nagyon sokat segít, a kompozíciókban jó ötleteket ad. A gitárosnak külön öröm, hogy valaki "végre le tud normálisan kísérni, és nem kell annyira szenvednem a gitárszólók alatt, mert hallom a harmóniákat, és akkor kevesebbet kell játszani". A második részben minden bizonnyal közreműködni fognak a Snétberger Tehetségközpont jelenlegi vagy már végzett növendékei, de ez csak a próbák végére dől el - a gitáros európai szinten is egyedülálló, a hátrányos helyzetű roma tehetségek képzését előmozdító oktatási központjáról már többször volt szó ezeken a hasábokon.

A második - sőt, még talán az első résznek is - sztárvendége is lesz a tubán és szerpenten (egy szintén mély fekvésű, de fából készült hangszeren) játszó fantasztikus francia szólista, Michel Godard személyében. Vele Snétberger már régóta jóban van, de a közös produkciót most sikerült csak összehozni. Fantasztikusan improvizáló, páratlan szólistának tartja Snétberger, aki a koncertnek erre az oldalára is már nagyon készül.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Minden, amit Cory Henryről tudnod kell

Egy zseniális alkotó, aki egyszerre lenyűgöző zongorista, énekes, producer és dalszerző. Hatéves kora óta áll színpadon, számtalan műfajban bizonyított a gospeltől az r&b-n át a jazzig, és olyan világsztárokkal dolgozott, mint Bruce Springsteen, a The Roots, a Boyz II Men, Kenny Garrett, Kanye West vagy az Imagine Dragons, a Snarky Puppy tagjaként pedig több Grammy-díjat nyert. Ő Cory Henry, akinek Müpa-beli lemezbemutató koncertje az ősz egyik legjobban várt zenei eseménye. El is meséljük, miért!
Jazz/World ajánló

A Birdman zeneszerzője Budapesten

Az ötszörös Grammy-díjas jazzdobos és zeneszerző, Antonio Sanchez október 29-én a MOMkult színpadán lép fel zenekarával. A világhírű művész jegyzi többek között az Oscar-díjas Birdman zenéjét is.
Jazz/World ajánló

A legendás underground zenekar ráadáskoncertje

A Kontroll Csoport megalakulása 40. évfordulója alkalmából idén augusztusban egy koncert erejéig újra összeállt, viszont engedve a közönség kérésének október 22-én az A38 Hajón még egyszer színpadra lépnek, különleges vendégek társaságában.
Jazz/World ajánló

5 + 1 kötelező cikk egy vadonatúj Liszt Ünnep magazinból

Hogyan boldogulnak a fiatal, ragyogóan egyedi hangú nők ma a zeneiparban? Mi a titok, ami Oscar-díjig repítette Antonio Gades és Carlos Saura flamecofilmjét? Mit hallgat egy óvodás kisfiú, akinek az anyukája és az apukája is kiváló zongoraművész, és vajon ő maga is csodálatos zongorista lesz-e?
Jazz/World hír

A világ legjobb kiadói között a Fonó

A napokban tették közzé hírlevélben és a Womex (World Music Expo) weboldalán a világ legjobb világzenei kiadóinak nemzetközi listáját. A WOMEX Top Label 2021 listán egyetlen magyar kiadóként szerepel a Fonó.