Jazz/World

Sodrott franciák

2006.07.31. 00:00
Ajánlom
Magyar díszvendég köré szerveződött a XV. Vieilles CharrueS fesztivál, és sok ezer ember előtt adott nagysikerű koncertet a BesH O Drom zenekar Bretagne-ban. Az avignoni rendezvényre immár 60., a bretagne-i fesztiválra 15. alkalommal került sor.

Franciaországban a nyár, csakúgy, mint Magyarországon, a fesztiválok ideje. Szinte minden megtalálható, a jazztől a színházig, a gasztronómiai rendezvényeken át a természetvédelmi fesztiválokig. Néhány fontosabb helyszínen magyar fellépők is bemutatkozhattak, így Avignonban, a színházi szakma legrangosabb nyári rendezvényén Joseph Nadj, vagyis Nagy József koreográfus-táncos játszott főszerepet, míg Bretagne egyik leglátogatottabb zenei rendezvényén, a Vieilles Charrues-i Fesztiválon a Besh o droM zenekar.

A jubileumi, a 15. születésnapját ünneplő legnagyobb bretagne-i fesztiválon a Besh o droM zenekar aratott nagy sikert. Július 20-23-a között rendezték meg az ország legnyugatibb szegletében a Vieilles Charrues-i (ejtsd. Viej Sárü) fesztivált. A rendhagyó módon idén négy (általában három) napos rendezvény Franciaország egyik leglátogatottabb szabadtéri zenei eseménye, ahová naponta több mint 50 ezren váltanak belépőt.

A fellépők legtöbbje francia csapat, néhány közülük már Budapesten is hallható volt. Ilyen többek között az EuroConnections keretében a Banán Klubban bemutatkozó Dinysos és Orange Blossom vagy a Zene Ünnepe alkalmából a Millenárisra meghívott Tétes Raides és Babylon Circus. Ám a húzónevek természetesen itt is a nemzetközi sztárok: játszott például a Placebo és a Madness is.

A magyar Besh o droM zenekar, amely több mint 15 állomásos nyári franciaországi turnét tartott, július 22-én, szombaton lépett fel a fesztivál nagyszínpadán. A több ezer fős közönség lelkesen fogadta a kelet-európai és balkáni népzenén alapuló produkciót, amely többek között a Párizsi Magyar Intézet támogatásával jöhetett létre. Az PMI januárban hivatalba lépett új igazgatója, Ecsedi-Derdák András elmondta, hogy rendkívül fontosnak tartja ezeket a lehetőségeket, hiszen egy-egy ilyen rendevényen sok ezer francia fiatalhoz juthat el magyar kultúra, olyanokhoz, akik előtte nem érdeklődtek hazánk iránt, s még hírből sem találkoztak a közvetítő szerepet betöltő Párizsi Magyar Intézet nevével.

A világ legrangosabb nyári színházi eseményén, a Vieilles CharrueS fesztiválon – ahol a szakma válogatott képviselői, előadói, rendezői vonulnek fel – idén a díszvendég magyar volt. A rendezvény programjai az utóbbi három évben egyetlen ember művészete köré csoportosultak. Idén a magyar származású, Franciaországban élő Joseph Nadj-ra, azaz Nagy Józsefre esett a választás. A vajdasági előadó saját ízlése szerint fűszerezte a kínálatot, hisz ő ajánlhatta a művészetére leginkább ható más művészeti alkotásokat és azok létrehozóit. Az Orléans-i Koreográfiai Központban dolgozó táncos maga két előadással (Paso Doble, Asobu), egy fotó és egy tusrajzokból álló kiállítással, valamint egy filmmel szerepelt a műsorban, de színpadra léphetett a magyar jazz jegyében a Dresh Quartet, Szabados György zongorista, Szelevényi Ákos szaxofonon és Mezei Szilárd vonóshangszereken játsszó művész, s kiállította munkáit a franciaországban élő Hollán Sándor festőművész, ahogyan felolvasták Tolnai Ottó felvidéki író, költő verseit is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.