Jazz/World

Sokszínű dzsessz

2005.10.31. 00:00
Ajánlom
Két érdekes, a dzsessz két műfaját képviselő koncert is lesz a héten az A38-on: hétfő este nyolckor a Vienna Art Orchestra, szerdán pedig a cseh Gulo Car játszik.

A Vienna Art Orchestrát a legsokoldalúbb és legőrültebb bigbandnek tartják: dzsesszesített Stauss-keringőkön és klaszszikus Ellington- vagy Mingus-sztenderdek feldolgozásain át a minimalista zajzenéig szinte mindent játszik. A lassan 30 éve működő zenekart a svájci származású (és nevét szigorúan kisbetűvel író) mathias rüegg alapította, aki a grazi Zenei Főiskola után egy ideig bárzongoristaként dolgozott. Csatlakozott hozzá Wolfgang Puschnig szaxofonos, majd az együttes szép lassan tizenhat fősre bővült. Soha nem ragaszkodtak a hagyományos bigband-hangszereléshez, a tagok játszanak például marimbán, basszusklarinéton, tubán és pikolón, és dolgoztak már együtt kórussal, rezesbandával is.

Szerdán a hajó Dívák az A38-on című sorozata folytatódik. Az estét Varga Zsuzsa nyitja, aki a Venus zenekarból ismerős. Szólókarrierjét két éve kezdte a Szívadóvevő című albummal, amelynek koncertturnéján a Stopsonic volt a kísérőzenekar. Most is velük lép föl.

Az este másik felében kilenctagú cseh funk-acid dzsesszformáció, a Brno roma negyedéből érkező Gulo Car szórakoztatja a közönséget. Bájos és vadóc énekesnőjük, Irena Horváthová cigány nyelven adja elő a jórészt saját dalokból álló repertoárt. A híres roma negyed világa a mai napig befolyásolja vad grooveokkal, feszes funkykkal, halálpontos fúvósokkal felturbózott acid-dzsesszüket. A csapat játszott már James Brown és Little Richard, illetve a Gipsy Kings előzenekaraként, megkapták a legrangosabb cseh zenei elismerést, az Andel-díjat világzenei kategóriában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Nem kopik – Suzanne Vega elvarázsolta Budapestet

Kortalan és nemtelen, maszkulin famme fatale, bohóc bőrbe bújt díva, drámai alkat és komika, kislány és érett nő, világhírű sztár és a „lány a szomszédból” – ez mind egy személyben Suzanne Vega, és még valami: időtlen dalok énekes-dalszerzője.
Jazz/World bjo

Jazz és inspiráció - interjú Náray Erikával és Urbán Orsival

Szilveszter estéjén két vendéggel, Náray Erika és Urbán Orsi jazz énekesnőkkel egészül ki a Budapest Jazz Orchestra (BJO) a Pesti Vigadó Dísztermében hallható koncertjén.
Jazz/World hírek

Szabó Dániel jazz-zeneszerző rangos amerikai díjat kapott

Az USA legnagyobb zenei jogkezelő szervezete, az ASCAP és a Symphonic Jazz Orchestra ítélte oda neki az 5000 dollárral és egy zeneszerzői felkéréssel járó Commissioning Prize nevű díjat – írta meg a dalszerzo.hu.
Jazz/World ajánló

Tankcsapdát és Quimby-t is feldolgoz új lemezén a Sárik Péter Trió

Nemrég még Bartók jazzfeldolgozásai apropóján beszélgettünk Sárik Péter zongorista-zeneszerzővel, most azonban könnyedebb vizekre eveztünk a Jazzkívánságműsor magyarul című lemez kapcsán, amit december 14-én mutatnak be a MOMKultban.
Jazz/World magazin

60 éve készült ez az ikonikus fotó a jazz-legendák találkozójáról

Art Kane, az Esquire magazin jazz-szerető szerkesztője 1958-ban ötvenhét veterán és feltörekvő jazz-csillagot hívott egybe, hogy elkészítse A Great Day in Harlem című, azóta emblematikussá vált fotót.