Jazz/World

Sokszínűség = Pat Metheny

2011.11.02. 09:35
Ajánlom
Ismét Budapesten járt a világ egyik legkiválóbb jazz-gitárosa. BESZÁMOLÓ

Pat Metheny legutóbb 2010 nyarán látogatott Magyarországra Group-jával (Lyle Mays, Steve Rodby, Antonio Sanchez), most pedig triójával lépett fel 00-11 elnevezésű turnéjának keretében október 28-án a Kongresszusi Központban. Metheny ezzel a felállással több, mint egy évtizede játszik. A dobos, Bill Stewart már szerepelt egy 1994-es Metheny lemezen, de a trió a bőgős Larry Grenadier-rel együtt csak 1999 óta létezik. A csapat 2000-ben debütált a Trio 99-00 című albummal, erre a címre utal az idei turné elnevezése is.

A koncert Metheny és Grenadier duójával kezdődött. Az első pillanattól kezdve magával ragadó volt a két profi művész harmonikus játéka, az összhang, a hangzás. Voltak olyan momentumok, amikor azt is érezni lehetett, hogy szinte együtt lélegeznek. Azért tíz év mégiscsak tíz év, úgyhogy bátran kijelenthetjük: ők tényleg egy húron pendülnek. Amikor a felvezető számok után megjelent a dobos Stewart, akkor tűnt csak fel, hogy egészen addig egyáltalán nem hiányzott. Belépésével egy ideig mintha megszűnt volna a varázs. Olyan érzésem támadt, mintha a dobé lenne a főszerep és a többi hangszer csak kísérné: aránytalan hangerő különbségek születtek, és túlságosan előtérbe került Stewart. Lehet, hogy ez csak a hangosítás hibája volt, és szerencsére egy idő után a helyzet érezhetően javult.

Hármójuk előadásában megszólaltak igazi klasszikusnak számító Metheny-slágerek, hallhattunk számokat Metheny első albumáról, a Brad Mehldau-val együtt töltött időszakból, és a trió 2000-ben megjelent lemezéről is. Metheny kezében folyamatosan cserélődtek a gitárok: a koncert elején a plakátokról is ismerős Ibanez jazzgitáron játszott, majd az egyik szám közepén nyakába akasztotta - a Roland GR-300-as gitárszintetizátornak köszönhetően - a jól ismert Metheny hangszínen megszólaló elektromos hangszerét. A 18 Grammy-díjas gitáros olyat szólózott rajta, hogy aki hallotta, egy életre nem fogja elfelejteni. Innentől kezdődött a koncert „mindenkinek tátva maradt a szája" része. Előkerült Metheny egyik legérdekesebb hangszere, a 4 nyakú, 42 húros Pikasso névre keresztelt csoda, melyen az Into the dream című szerzeményét játszotta el. Ezek után teljesen biztos voltam benne, hogy a gitár-orgiát már nem lehet tovább fokozni. És Methenynek mégis sikerült.

Még 2010-ben jelent meg egy kísérleti lemeze Orchestrion címmel, melyen különböző „távirányítással" megszólaltatott hangszereken (marimba, cintányérok, üvegorgona stb.) játszik egyidejűleg Metheny. A hangszereket felszerelték minden, a megszólaltatásukhoz szükséges egyedi gyártású eszközzel, így ami a gitáron megpendül, az megszólal a többin is. Az egyes hangszerek digitális rendszeren keresztül vannak összeköttetésben, és egy pedálsor segítségével lehet őket vezérelni, továbbá felvétel készítésére és visszajátszására is alkalmas a berendezés. (Metheny ezen a videón mutatja be a teljes projektet.) A koncertre ezt a felszerelést is elhozta magával, és szemünk láttára felépítve a szólamokat villantotta fel az „egyszemélyes zenekar" lehetőségeit. A bemutató végén a trió másik két tagja is becsatlakozott, és a koncert örömzenéléssel zárult. Természetesen volt ráadás, nem is egy. Metheny kétszer is egyedül, akusztikus gitárral a kezében jött vissza a színpadra, szépen lekerekítve a sokszínű és változatos koncertet.

Nem kétséges, hogy a világ egyik legsokoldalúbb gitárosa járt Budapesten október 28-án, és hogy ezúttal is felejthetetlen élményben volt része mindenkinek, aki hallotta a jazz-sztárt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Könyv

Strandkönyvtárak az elmúlt 100 évben

Van, akinek a nyár a strandolást, a dinnyeevést vagy a lenge ruhákat jelenti, akad azonban olyan is, akinek még több olvasást. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Agócs Gergely kaukázusi zenészekkel áll a Müpa színpadára

Az Atyai ág című produkcióban Agócs Gergely a kaukázusi népek körében végzett zenei gyűjtőútjának legizgalmasabb találkozásait viszi színpadra szeptember 24-én.
Jazz/World magazin

A növények „énekéből” csinált zenét ez a férfi

Mit mondanának a növények, ha beszélni tudnának? Ismerd meg a kaliforniai Nico Georist, aki két évet töltött a növényvilág nyelvének megfejtésével egy olyan technológia segítségével, amely a növények rezgéseit zenévé változtatja.
Jazz/World hír

Több ezer fotó vált hozzáférhetővé a jazz fénykorából

Csaknem 50 évnyi „porosodás” után online elérhetővé tették Francis Wolff, a Blue Note Records producerének fotóarchívumát.
Jazz/World john coltrane

Coltrane újabb meglepetése az utókornak a Blue World című album

Szeptember 27-én újabb, eddig kiadatlan Coltrane-album lát napvilágot. Hallgasd meg a cikkben a címadó dalt!
Jazz/World ajánló

Az egyszerre három trombitán játszó jazz-zenebohóc is fellép a Müpa nyárzáró fesztiválján

Augusztus 20-án ingyenes jazzkoncertekkel várja a közönséget a Jazz 0820. Augusztus 30. és szeptember 1. között pedig a pezsgő swingkorszakot idézi meg a New Orleans Swingfesztivál, amin a svéd jazz-zenebohóc, Gunhild Carling is fellép.