Jazz/World

Sokszínűség = Pat Metheny

2011.11.02. 09:35
Ajánlom
Ismét Budapesten járt a világ egyik legkiválóbb jazz-gitárosa. BESZÁMOLÓ

Pat Metheny legutóbb 2010 nyarán látogatott Magyarországra Group-jával (Lyle Mays, Steve Rodby, Antonio Sanchez), most pedig triójával lépett fel 00-11 elnevezésű turnéjának keretében október 28-án a Kongresszusi Központban. Metheny ezzel a felállással több, mint egy évtizede játszik. A dobos, Bill Stewart már szerepelt egy 1994-es Metheny lemezen, de a trió a bőgős Larry Grenadier-rel együtt csak 1999 óta létezik. A csapat 2000-ben debütált a Trio 99-00 című albummal, erre a címre utal az idei turné elnevezése is.

A koncert Metheny és Grenadier duójával kezdődött. Az első pillanattól kezdve magával ragadó volt a két profi művész harmonikus játéka, az összhang, a hangzás. Voltak olyan momentumok, amikor azt is érezni lehetett, hogy szinte együtt lélegeznek. Azért tíz év mégiscsak tíz év, úgyhogy bátran kijelenthetjük: ők tényleg egy húron pendülnek. Amikor a felvezető számok után megjelent a dobos Stewart, akkor tűnt csak fel, hogy egészen addig egyáltalán nem hiányzott. Belépésével egy ideig mintha megszűnt volna a varázs. Olyan érzésem támadt, mintha a dobé lenne a főszerep és a többi hangszer csak kísérné: aránytalan hangerő különbségek születtek, és túlságosan előtérbe került Stewart. Lehet, hogy ez csak a hangosítás hibája volt, és szerencsére egy idő után a helyzet érezhetően javult.

Hármójuk előadásában megszólaltak igazi klasszikusnak számító Metheny-slágerek, hallhattunk számokat Metheny első albumáról, a Brad Mehldau-val együtt töltött időszakból, és a trió 2000-ben megjelent lemezéről is. Metheny kezében folyamatosan cserélődtek a gitárok: a koncert elején a plakátokról is ismerős Ibanez jazzgitáron játszott, majd az egyik szám közepén nyakába akasztotta - a Roland GR-300-as gitárszintetizátornak köszönhetően - a jól ismert Metheny hangszínen megszólaló elektromos hangszerét. A 18 Grammy-díjas gitáros olyat szólózott rajta, hogy aki hallotta, egy életre nem fogja elfelejteni. Innentől kezdődött a koncert „mindenkinek tátva maradt a szája" része. Előkerült Metheny egyik legérdekesebb hangszere, a 4 nyakú, 42 húros Pikasso névre keresztelt csoda, melyen az Into the dream című szerzeményét játszotta el. Ezek után teljesen biztos voltam benne, hogy a gitár-orgiát már nem lehet tovább fokozni. És Methenynek mégis sikerült.

Még 2010-ben jelent meg egy kísérleti lemeze Orchestrion címmel, melyen különböző „távirányítással" megszólaltatott hangszereken (marimba, cintányérok, üvegorgona stb.) játszik egyidejűleg Metheny. A hangszereket felszerelték minden, a megszólaltatásukhoz szükséges egyedi gyártású eszközzel, így ami a gitáron megpendül, az megszólal a többin is. Az egyes hangszerek digitális rendszeren keresztül vannak összeköttetésben, és egy pedálsor segítségével lehet őket vezérelni, továbbá felvétel készítésére és visszajátszására is alkalmas a berendezés. (Metheny ezen a videón mutatja be a teljes projektet.) A koncertre ezt a felszerelést is elhozta magával, és szemünk láttára felépítve a szólamokat villantotta fel az „egyszemélyes zenekar" lehetőségeit. A bemutató végén a trió másik két tagja is becsatlakozott, és a koncert örömzenéléssel zárult. Természetesen volt ráadás, nem is egy. Metheny kétszer is egyedül, akusztikus gitárral a kezében jött vissza a színpadra, szépen lekerekítve a sokszínű és változatos koncertet.

Nem kétséges, hogy a világ egyik legsokoldalúbb gitárosa járt Budapesten október 28-án, és hogy ezúttal is felejthetetlen élményben volt része mindenkinek, aki hallotta a jazz-sztárt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.
Jazz/World fonó

Rangos magyar lemezdíjra jelölték a Fonó öt lemezét

Legjobbak közé került a Balázs Elemér Group, a Cimbaliband, a Besh o droM, a Dalinda és az Ötödik Évszak lemeze a Fonogram-díjak idei jelöltjeinek listáján.