Jazz/World

Söndörgő & Ferus Mustafov

2009.02.24. 00:00
Ajánlom
A Söndörgő Együttes március 6-án este nyolckor a Millenáris Teátrumban mutatja be legújabb lemezét. A Söndörgő & Ferus Mustafov in Concert című album dalait a zseniális makedón zenész társaságában játsszák el, egy különleges vendéggel, Szalóki Ágival kiegészülve.

Ferus Mustafov a makedón cigány lakodalmi zene legjelesebb képviselője. A szaxofonos és klarinétos a Skopje melleti Sutkából, egy ötvenezres lélekszámú cigány kolóniából, tradicionális zenészcsaládból származik. Számos híres előadó zenekarát is megjárta, és a hetvenes évek eleje óta saját kiadványokat is megjelentetett, amelyek több százezres példányszámban keltek el. Jelenleg az egyik legkeresettebb zenész, igazi tekintély a térségben, de sokszor tett eleget külföldi felkéréseknek is. Zenészi elfoglaltságai mellett a makedón televízió cigány műsorainak zenei szerkesztését végzi.

A Söndörgő és Ferus Mustafov együttműködése 2005-ben kezdődött, első Müpa-beli közös fellépés óta számos nagy sikerű koncertet játszottak, többek között a bécsi SargFabrik és a Londoni Queen Elizabeth Hall közönsége előtt, illetve a budapesti Sziget Fesztivál Világzenei nagyszínpadán. Ebből a zenei anyagból válogatták a legújabb, Söndörgő & Ferus Mustafov in Concert című albumukat, amely a világzenével foglalkozó hazai terjesztők eladási listáin is szépen szerepel. A balkáni országokban csak csocsekkirályként ismert Ferus Mustafov így ismét Budapestre látogat, hogy a magyarországi délszláv kultúra ”utazó nagyköveteként” ismert fiatal szentendrei együttessel újra elkápráztassa a közönséget. A koncert további különlegessége, hogy Szalóki Ági, akitől a balkáni cigány dallamok mesterfokú előadását már megszokhattuk, és aki a népzene mellett már több műfajban is szép sikereket tudhat magáénak, első alkalommal lép fel ebben a formációban.

(2009. március 6. 20:00 Millenáris Teátrum (Budapest) – Söndörgő & Ferus Mustafov in Concert; vendég: Szalóki Ági (ének))

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.