Jazz/World

Söndörgő: Oj javore

2006.05.08. 00:00
Ajánlom
A Söndörgő együttes 2006. május 31-én, este nyolc órakor Budapesten, a Belvárosi Színházban (egykori Filmmúzeum) tartja tíz éves jubileumi koncertjét, amely egyben a közelmúltban megjelent második album, az Oj javore bemutatója.

„Tíz év telt el azóta, hogy az első hangot megpendítettük, ezért eddigi munkánk összefoglalása, mérföldköve az Oj Javore címmel megjelent, sorrendben második lemezünk. Az albumon elsősorban a magyarországi délszláv népzene változatos dallamkincséből válogattunk, illetve szerbiai és makedón dallamokat dolgoztunk fel. A címadó dal az Oj Javore (Jávorfa) a szláv néphagyományban mágikus erejű szimbólum. A mi „Jávorfánk” gyökerei évszázados hagyományokig nyúlnak, hirdetve a népzene jelenlétét, erejét és egyetemességét. Ezért kerültek az albumra Bartók Béla bánáti szerb, Vujicsics Tihamér pomázi gyűjtései, valamint budakalászi, tököli, és mohácsi dallamok mellé olyan balkáni rokon-dallamok, amelyek már egy újabb kor jegyeit viselik, azonban eredetük archaikus népzene. A lemezen olyan nagyszerű előadók szerepelnek, mint, Sebestyén Márta és Pál István „Szalonna”, az Állami Népi Együttes prímása. A koncerten az elmúlt tíz év repertoárjából is válogatunk, de elsősorban az „Oj Javore” dallamai hangzanak fel a lemez közreműködőivel, valamint a Vujicsics Együttes vendégszereplésével. A koncerten kísérletet teszünk egy látványosabb színpadi produkció megvalósítására és archív hanganyagok olyan módon történő megszólaltatására, melyek betekintést engednek az alkotói folyamatba.” (Söndörgő Együttes)

(2006. május 31. 20:00 Belvárosi Színház – A Söndörgő együttes „Oj Javore” című lemezbemutató koncertje; km.: Sebestyén Márta (ének), Pál István „Szalonna” (hegedű), Vujicsics együttes)

(Jegyek 1600–2500–3000 forintos áron a Stereo Kft. címén (1114 Budapest, Bartók Béla út 59.), a színház pénztárában és az együttesnél.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.