Jazz/World

Söndörgő: Oj javore

2006.05.08. 00:00
Ajánlom
A Söndörgő együttes 2006. május 31-én, este nyolc órakor Budapesten, a Belvárosi Színházban (egykori Filmmúzeum) tartja tíz éves jubileumi koncertjét, amely egyben a közelmúltban megjelent második album, az Oj javore bemutatója.

„Tíz év telt el azóta, hogy az első hangot megpendítettük, ezért eddigi munkánk összefoglalása, mérföldköve az Oj Javore címmel megjelent, sorrendben második lemezünk. Az albumon elsősorban a magyarországi délszláv népzene változatos dallamkincséből válogattunk, illetve szerbiai és makedón dallamokat dolgoztunk fel. A címadó dal az Oj Javore (Jávorfa) a szláv néphagyományban mágikus erejű szimbólum. A mi „Jávorfánk” gyökerei évszázados hagyományokig nyúlnak, hirdetve a népzene jelenlétét, erejét és egyetemességét. Ezért kerültek az albumra Bartók Béla bánáti szerb, Vujicsics Tihamér pomázi gyűjtései, valamint budakalászi, tököli, és mohácsi dallamok mellé olyan balkáni rokon-dallamok, amelyek már egy újabb kor jegyeit viselik, azonban eredetük archaikus népzene. A lemezen olyan nagyszerű előadók szerepelnek, mint, Sebestyén Márta és Pál István „Szalonna”, az Állami Népi Együttes prímása. A koncerten az elmúlt tíz év repertoárjából is válogatunk, de elsősorban az „Oj Javore” dallamai hangzanak fel a lemez közreműködőivel, valamint a Vujicsics Együttes vendégszereplésével. A koncerten kísérletet teszünk egy látványosabb színpadi produkció megvalósítására és archív hanganyagok olyan módon történő megszólaltatására, melyek betekintést engednek az alkotói folyamatba.” (Söndörgő Együttes)

(2006. május 31. 20:00 Belvárosi Színház – A Söndörgő együttes „Oj Javore” című lemezbemutató koncertje; km.: Sebestyén Márta (ének), Pál István „Szalonna” (hegedű), Vujicsics együttes)

(Jegyek 1600–2500–3000 forintos áron a Stereo Kft. címén (1114 Budapest, Bartók Béla út 59.), a színház pénztárában és az együttesnél.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World lemezajánló

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Jazz/World gyász

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Jazz/World hír

Lukács Miklósé az év jazzalbuma

A MagyarJazz.hu szakmai szavazatok alapján ismerte el az év legjobb jazzelőadóit és lemezeit. A legjobb zenekar a Modern Art Orchestra, a legjobb énekesek Winand Gábor és Hajdu Klára.
Jazz/World lemezajánló

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.