Jazz/World

Sonny Rollins az év zenésze

2006.07.01. 00:00
Ajánlom
A Jazz Újságírók Szövetsége a 75 éves szaxofonost választotta az év muzsikusának. A New York-i ünnepségen számos kategóriában osztottak ki díjakat, az abszolút győztes Rollins lett.

Sonny Rollins az év tenor szaxofonosaként is elismerésben részesült, miután tavaly Grammy-díjat nyert Without a Song: The 9/11 Concert című, a New York-i terrortámadás után néhány nappal készített lemezével, mely közel 20 éve az első élő felvétele. A ragyogó jazz muzsikus zongoristaként kezdett, a ’40-es években Thelonius Monkkal játszott együtt. Később tenor szaxofonra váltott, olyan mesterekkel zenélt közösen, mint John Coltrane, Miles Davis, Art Blakey, vagy Bud Powell.

Az idén februárban elhunyt Ray Barretto lett az év ütőse, a díjat felesége és fia vette át. A Puerto Rico-i származású kongás a New York-i latin jazz szcéna egyik vezéregyénisége volt. Utolsó, Standards Rican-ditioned című albumán hazájából származó zenészekkel vett fel jazz standardeket, amint szaxofonos fia elmondta, azt akarta megmutatni, a jazz bőrszíntől függetlenül, minden nép sajátja.

Íme néhány győztes a további kategóriákból: Paul Motian (dob), Dianne Reeves (énekesnő), Dave Douglas (trombita), Jane Ira Bloom (szoprán szaxofon), Paquito D'Rivera (klarinét), Bill Charlap (zongora), Toots Thielemans (harmonika: „ritka jazz hangszer”), Jim Hall (gitár).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.