Jazz/World

Sonny Rollins újra az év zenésze

2009.06.18. 12:54
Ajánlom
Az amerikai jazz újságírók szervezete 2006. után újra úgy ítélte, a 78 éves szaxofonos továbbra is a csúcson van.

A legendás előadót a keddi díjátadón háromszor is ünnepelték, ő lett a legjobb tenorszaxofonos is, Road Shows, Vol. 1 című lemezéért pedig, melyen az 1980 és 2007 közötté élő koncertfelvételeit adta ki, megkapta a legjobb történelmi felvételnek, illetve újrakiadásnak járó elismerést. Hogy a zene mennyire tesz jót az egészségnek, illetve, hogy az érettség mennyit számít a jazzben, mi sem jelzi jobban, mint a legjobb idei zongorista választása. Hank Jones júliusban fogja betölteni 91. életévét, és  a jelek szerint remek formában van, hiszen olyan jelölteket előzött meg, mint Kenny Barron, Cecil Taylor, Ahmad Jamal, Keith Jarrett, Jason Moran vagy Matthew Shipp, amire ő a maga szerény módján annyit mondott, csoportos díjnak kéne lennie.

Az életműdíjat Lee Konitz vehette át, az újabb generáció legjobbja pedig Esperanza Spalding lett. Maria Schneider szintén három kategóriában, a legjobb zeneszerzőként, hangszerelőként és nagyegyüttesével győzött, a legjobb lemez pedig a Carla Bley Big Band Appearing Nightly című ECM felvétele lett. Néhány győztest hamarosan itthon is láthatunk, az év altszaxofonosa, Rudresh Mahanthappa a Sziget Fesztivál 0. napján lép fel a Miles from India csapatával, az év énekesnője, Cassandra Wilson november elején érkezik a Müpába, az év tenorszaxofonosa, Branford Marsalis szintén novemberben érkezik Magyarországra.



Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Klasszikus

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Nők a zenében

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Jazz/World fesztivál

Négy magyar zenekar lép fel az Eurosonic Fesztiválon

A Bluebay Foxes, a Harmed, a Qualitons, valamint Devil's Trade képviseli Magyarországot a napokban zajló Eurosonic Fesztiválon, Európa legfontosabb showcase fesztiválján és konferenciáján a hollandiai Groningenben.
Jazz/World Rock & Roll

Whitney Houston az egyetlen nő, aki idén bekerül a Rock & Roll Hírességeinek Csarnokába

Az idei új beiktatandók között szerepel még a T. Rex, a Depeche Mode, Notorious B.I.G., a Nine Inch Nails és a The Doobie Brothers is. A Rock & Roll Hírességek Csarnokába azok kerülhetnek be, akik több mint 25 éve adták ki első albumukat.
Jazz/World gyász

Elhunyt Wolfgang Dauner jazz-zongorista

A német jazz egyik meghatározó „apafigurája” 84 éves volt. Egyaránt alkotott rádiónak, televíziónak, operaháznak, és persze saját jazzegyütteseinek.
Jazz/World ajánló

Melis László emléke előtt tiszteleg a MAO

Az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző a Sörgyári capriccio Pepin bácsija által ihletett darabját is előadja január 18-án a Budapest Music Centerben a Modern Art Orchestra.