Jazz/World

Sorsfordító pillanataink – Interjú Guessous Mesi énekes-dalszerzővel

2021.05.29. 16:40
Ajánlom
Guessous Mesi, Junior Prima díjas magyar-marokkói énekes, dalszerző életének és alkotói munkájának hosszú évek óta szerves részét képezi a kapcsolódás témaköre. A különleges hangzásvilágáról ismert, szociálisan is kifejezetten érzékeny művésznő néhány évvel ezelőtt elkezdte megvalósítani egyik álmát és hosszú, alapos alkotófolyamattal elkészítette az Átváltozás – Sorsok & Dalok című legújabb albumát.

Hátrányos helyzetű, nehéz sorsú gyermekek és felnőttek sorsa ihlette a dalanyagot, akik pozitív kisugárzásukkal, alázatukkal, lelki erejük nagyságával, életbölcsességeikkel példák lehetnek mindannyiunk számára.

Hogyan alakult ki benned az Átváltozás alapgondolata?

Egy igazi szívbéli projektet sikerült megvalósítanunk, amelynek gyökere, gondolati magva az egymáshoz való, őszinte kapcsolódás, mint alapvető emberi szükséglet. Eddig is foglalkoztam a témával, azonban leginkább a kultúrák közti kapcsolódás köré épült a szakmai utam. Számomra ez is lényegi erővel bír a magyar-marokkói származásom miatt. Az Átváltozásnál viszont ez az irány még teljesebbé vált és egy másik oldalról is közelítettem a témához.

Milyen oldalról pontosan?

Az „énekesi hídlét” kiegészült egy szociális, társadalmi elhivatottsággal, ami mindig is nagy vágyam volt. Egy másfajta kapcsolódási minőséggel találkozhatnak az emberek a lemez által.

Az első saját dalaimon, valamint a népdalokon keresztül szeretném felhívni a figyelmet azokra az emberekre, akik velünk élnek, de szükségük lenne rá, hogy (még inkább?) észrevegyük, értékeljük őket.

A másik megbecsülésével pedig kéz a kézben jár a tanulás is. Sok mindent tanulhatunk az életük, a tapasztalataik által. Ez egy egyszerre kifelé és befelé ható folyamat, ami szerintem „minden jó” forrása lehet egy társadalomban.

IMG_1969b-151214.jpg

Guessous Mesi (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

A hátrányos helyzetű emberekkel folytatott munkafolyamat hogyan hatott rád?

Mindig azt szoktam mondani, hogy az egész folyamatnak, ha csak az lett volna az eredménye, hogy elkészítem az interjúsorozatokat, – amelyeken keresztül elindult az alkotási folyamat – már azért megérte volna belevágni. Életem legboldogabb pillanatai között vannak ezek a találkozások, azzal együtt, hogy sok fájdalom is felszínre került. Hisz amikor az ember arról beszélget, hogy mik a pozitív változás mozgatórugói, akkor akaratlanul is megjelenik a nem kívánt állapot, amiből szeretnének kiutat találni. Amikor hallgatod a dalokat, egyszer csak ráébredsz azokra a saját sorsfordító pillanataidra is, amikor neked is szükséged volt a lendítésre. Az is lehet, hogy épp nagy változásban van az életed és keresed a válaszokat.

Nekem az volt a célom, hogy az album egyfajta kettős kapaszkodó legyen. Adjon a rászorulóknak és kapaszkodót nyújtson bárki másnak is.

Mi a következő lépés az album kapcsán?

A lemezbemutató! Szeptember 28-án a Lóvasút Kulturális Központban várunk mindenkit szeretettel a partnerintézményeinkkel együtt. Már kaphatók a jegyek! Nagyon szeretném az emberekhez eljuttatni a dalokat, most ezen dolgozom. Sok tervem van, remélem, hamarosan hírt adhatok róluk.

Apropó, partnerintézmények. Hogyan kerültek ők a projektbe?

Megkerestük őket, hogy szeretnének-e csatlakozni hozzánk, ezzel segítve az album létrejöttét. Egytől-egyig nyitottak voltak és rögtön belevágtunk a közös munkába. A Cseppkő Gyermekotthon, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a MUS-E Magyarország, valamint közismertebb nevén a „Pető Intézet” végül mind mellénk álltak és ők kötöttek össze azokkal az emberekkel, akikkel az interjúkat készítettem. Fontos szempont volt az interjúalanyok kiválasztásánál, hogy az illető szeressen beszélgetni, nyitott és pozitív kisugárzású legyen.

IMG_2190copy-151212.jpg

Guessous Mesi (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

A MUS-E Magyarországgal másfajta kooperációról volt szó, hisz az Egyesület keretein belül már 2010 óta dolgoztam művésztanárként. Megkértem őket, hogy az akkori osztályomban hadd vigyem végig az Átváltozás programot. A változás, változtatás témáját jártuk körbe különböző játékokon keresztül.

Természetesen a legnagyobb és legizgalmasabb téma a hőssé, vagy bármi mássá való átváltozás volt.

Nagy öröm volt látni, ahogy szárnyra kel a fantáziájuk. Az egyik leemlékezetesebb belső képem a közös munkáról az, amikor egy árva roma kislány - egyedül ő nem akart átváltozni semmivé – segített átváltozni a többieknek. Segítő kezet nyújtott és átkísérte őket az „Átváltozás hídján”. Ezek a pillanatok mélyen belém íródtak.

Hogyan maradtak az életedben ezek az alanyok?

Kivel szorosabban, kivel kevésbé rendszeresen, de megmaradt a „fonal” köztünk. Voltak nekik is mélypontjaik, de pl. Nikinek - a hajléktalan interjúalanyomnak – épp kerekedik az élete, lett munkája az utóbbi időben. Igyekszem mindannyiuk sorsát követni.

A tanítás egyébként mindig is az életed része volt. Éveken keresztül dolgoztál a Zeneakadémia tanáraként, majd a már említett MUS-E Magyarországnál. Mi a helyzet most vele?

A kislányom születése után kb. 2 évvel egy új fejezet kezdődött az életemben ilyen téren: újra vállalok magántanítványokat. Egy olyan saját módszertan kidolgozásán munkálkodom, ami az önismeretet és a belső harmónia megélését támogatja és szolgálja elsősorban az éneklésen és a népdalokon keresztül. Elvégeztem egy Magyarországon egyedülálló Art coaching képzést az Indigo Coachingnak köszönhetően és ennek az elemeit próbálom összefésülni azzal a sok tapasztalattal, amit a Zeneakadémiának köszönhetek. Most másfelé visz az utam, de a jövőben lehet, hogy visszafogok térni az egyetemre.

Hogyan éled meg az új kihívást?

Elképesztően élvezem. Ez is egy olyan folyamat, amiben a munkám közvetlen hatását tudom érzékelni. Kapok egyértelmű, konkrét visszajelzést. A karantén időszak rádöbbentett, hogy mennyire szükségem van erre a fajta kapcsolódásra is. Hét év Zeneakadémia után egy új szakasz kezdődött el, amelyért nagyon hálás vagyok a Fennvalónak.

Támogatott tartalom.

Hallottál már magyar népdalt angolul és törökül? – Videó!

Kapcsolódó

Hallottál már magyar népdalt angolul és törökül? – Videó!

Guessous Mesi különböző kultúrák között teremt hidat a magyar népdal erejének segítségével. Október 1-jén, a zene világnapján megjelenő videóklipjeiben magyarul, angolul és törökül is elénekli a Ha felmegyek arra magos, nagy hegyre kezdetű népszerű mezőségi népdalt.

Premier: Guessous Mesi a gyermeki énünkről mesél új dalában

Premier: Guessous Mesi a gyermeki énünkről mesél új dalában

Az egzotikus, népi hangzásvilágáról ismert Guessous Mesi, Junior Príma Díjas énekesnő új dallal és videoklippel jelentkezik szeptember 12-én a Fidelio felületén. "Lüktet a lét" című új dala az anyává válás izgalmas és egyben ismeretlen terepe mellett, a saját belső gyermeki énünk megélését dolgozza fel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Színház

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„A közös nevezőt a jazz biztosítja, illetve az egymás iránti nyitottság” –  interjú Dés Andrással a T.E.L.D. első lemezéről

Négy remek művész találkozásából megszületett a T.E.L.D. első lemeze a Fonó gondozásában. Az új zenei anyagról a jelenleg Bécsben élő, Budapesten sokat koncertező Dés András ütőhangszeres művésszel beszélgettünk.
Jazz/World hír

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában – megjelent a Harmatcseppben él a világ bennem című lemez

Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó a capella együttes. A lemez már kapható digitális terjesztésben, hamarosan fizikai formájában is megjelenik a Fonó gondozásában.
Jazz/World ajánló

Június első hétvégéjén a jazz zene körül forog minden Szentendrén

Nyolc koncerttel várja a jazzrajongókat a Jazz Estek Szentendre rendezvénysorozat a Barcsay udvarban június 2. és 4. között.
Jazz/World magazin

Bornai Tibor a Balatoni nyárról: Az igazi líra a hétköznapok apró rezdüléseiben bújik meg

A KFT együttes énekes-billentyűsét a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán kérdeztük a zenekar legendás, Balatoni nyár című slágeréről.
Jazz/World interjú

„A nagyon jó dalokat régen megírták”

A Canarro New York, Párizs, Budapest című lemeze idén Fonogram-jelölést kapott. A francia manouche swinget unikális módon képviselő zenekar május 27-én a Fonó színpadán lép fel. A zenekar vezetőjével, Szakál Tamással beszélgettünk.