Jazz/World

Sorsfordító pillanataink – Interjú Guessous Mesi énekes-dalszerzővel

2021.05.29. 16:40
Ajánlom
Guessous Mesi, Junior Prima díjas magyar-marokkói énekes, dalszerző életének és alkotói munkájának hosszú évek óta szerves részét képezi a kapcsolódás témaköre. A különleges hangzásvilágáról ismert, szociálisan is kifejezetten érzékeny művésznő néhány évvel ezelőtt elkezdte megvalósítani egyik álmát és hosszú, alapos alkotófolyamattal elkészítette az Átváltozás – Sorsok & Dalok című legújabb albumát.

Hátrányos helyzetű, nehéz sorsú gyermekek és felnőttek sorsa ihlette a dalanyagot, akik pozitív kisugárzásukkal, alázatukkal, lelki erejük nagyságával, életbölcsességeikkel példák lehetnek mindannyiunk számára.

Hogyan alakult ki benned az Átváltozás alapgondolata?

Egy igazi szívbéli projektet sikerült megvalósítanunk, amelynek gyökere, gondolati magva az egymáshoz való, őszinte kapcsolódás, mint alapvető emberi szükséglet. Eddig is foglalkoztam a témával, azonban leginkább a kultúrák közti kapcsolódás köré épült a szakmai utam. Számomra ez is lényegi erővel bír a magyar-marokkói származásom miatt. Az Átváltozásnál viszont ez az irány még teljesebbé vált és egy másik oldalról is közelítettem a témához.

Milyen oldalról pontosan?

Az „énekesi hídlét” kiegészült egy szociális, társadalmi elhivatottsággal, ami mindig is nagy vágyam volt. Egy másfajta kapcsolódási minőséggel találkozhatnak az emberek a lemez által.

Az első saját dalaimon, valamint a népdalokon keresztül szeretném felhívni a figyelmet azokra az emberekre, akik velünk élnek, de szükségük lenne rá, hogy (még inkább?) észrevegyük, értékeljük őket.

A másik megbecsülésével pedig kéz a kézben jár a tanulás is. Sok mindent tanulhatunk az életük, a tapasztalataik által. Ez egy egyszerre kifelé és befelé ható folyamat, ami szerintem „minden jó” forrása lehet egy társadalomban.

IMG_1969b-151214.jpg

Guessous Mesi (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

A hátrányos helyzetű emberekkel folytatott munkafolyamat hogyan hatott rád?

Mindig azt szoktam mondani, hogy az egész folyamatnak, ha csak az lett volna az eredménye, hogy elkészítem az interjúsorozatokat, – amelyeken keresztül elindult az alkotási folyamat – már azért megérte volna belevágni. Életem legboldogabb pillanatai között vannak ezek a találkozások, azzal együtt, hogy sok fájdalom is felszínre került. Hisz amikor az ember arról beszélget, hogy mik a pozitív változás mozgatórugói, akkor akaratlanul is megjelenik a nem kívánt állapot, amiből szeretnének kiutat találni. Amikor hallgatod a dalokat, egyszer csak ráébredsz azokra a saját sorsfordító pillanataidra is, amikor neked is szükséged volt a lendítésre. Az is lehet, hogy épp nagy változásban van az életed és keresed a válaszokat.

Nekem az volt a célom, hogy az album egyfajta kettős kapaszkodó legyen. Adjon a rászorulóknak és kapaszkodót nyújtson bárki másnak is.

Mi a következő lépés az album kapcsán?

A lemezbemutató! Szeptember 28-án a Lóvasút Kulturális Központban várunk mindenkit szeretettel a partnerintézményeinkkel együtt. Már kaphatók a jegyek! Nagyon szeretném az emberekhez eljuttatni a dalokat, most ezen dolgozom. Sok tervem van, remélem, hamarosan hírt adhatok róluk.

Apropó, partnerintézmények. Hogyan kerültek ők a projektbe?

Megkerestük őket, hogy szeretnének-e csatlakozni hozzánk, ezzel segítve az album létrejöttét. Egytől-egyig nyitottak voltak és rögtön belevágtunk a közös munkába. A Cseppkő Gyermekotthon, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a MUS-E Magyarország, valamint közismertebb nevén a „Pető Intézet” végül mind mellénk álltak és ők kötöttek össze azokkal az emberekkel, akikkel az interjúkat készítettem. Fontos szempont volt az interjúalanyok kiválasztásánál, hogy az illető szeressen beszélgetni, nyitott és pozitív kisugárzású legyen.

IMG_2190copy-151212.jpg

Guessous Mesi (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

A MUS-E Magyarországgal másfajta kooperációról volt szó, hisz az Egyesület keretein belül már 2010 óta dolgoztam művésztanárként. Megkértem őket, hogy az akkori osztályomban hadd vigyem végig az Átváltozás programot. A változás, változtatás témáját jártuk körbe különböző játékokon keresztül.

Természetesen a legnagyobb és legizgalmasabb téma a hőssé, vagy bármi mássá való átváltozás volt.

Nagy öröm volt látni, ahogy szárnyra kel a fantáziájuk. Az egyik leemlékezetesebb belső képem a közös munkáról az, amikor egy árva roma kislány - egyedül ő nem akart átváltozni semmivé – segített átváltozni a többieknek. Segítő kezet nyújtott és átkísérte őket az „Átváltozás hídján”. Ezek a pillanatok mélyen belém íródtak.

Hogyan maradtak az életedben ezek az alanyok?

Kivel szorosabban, kivel kevésbé rendszeresen, de megmaradt a „fonal” köztünk. Voltak nekik is mélypontjaik, de pl. Nikinek - a hajléktalan interjúalanyomnak – épp kerekedik az élete, lett munkája az utóbbi időben. Igyekszem mindannyiuk sorsát követni.

A tanítás egyébként mindig is az életed része volt. Éveken keresztül dolgoztál a Zeneakadémia tanáraként, majd a már említett MUS-E Magyarországnál. Mi a helyzet most vele?

A kislányom születése után kb. 2 évvel egy új fejezet kezdődött az életemben ilyen téren: újra vállalok magántanítványokat. Egy olyan saját módszertan kidolgozásán munkálkodom, ami az önismeretet és a belső harmónia megélését támogatja és szolgálja elsősorban az éneklésen és a népdalokon keresztül. Elvégeztem egy Magyarországon egyedülálló Art coaching képzést az Indigo Coachingnak köszönhetően és ennek az elemeit próbálom összefésülni azzal a sok tapasztalattal, amit a Zeneakadémiának köszönhetek. Most másfelé visz az utam, de a jövőben lehet, hogy visszafogok térni az egyetemre.

Hogyan éled meg az új kihívást?

Elképesztően élvezem. Ez is egy olyan folyamat, amiben a munkám közvetlen hatását tudom érzékelni. Kapok egyértelmű, konkrét visszajelzést. A karantén időszak rádöbbentett, hogy mennyire szükségem van erre a fajta kapcsolódásra is. Hét év Zeneakadémia után egy új szakasz kezdődött el, amelyért nagyon hálás vagyok a Fennvalónak.

Támogatott tartalom.

Hallottál már magyar népdalt angolul és törökül? – Videó!

Kapcsolódó

Hallottál már magyar népdalt angolul és törökül? – Videó!

Guessous Mesi különböző kultúrák között teremt hidat a magyar népdal erejének segítségével. Október 1-jén, a zene világnapján megjelenő videóklipjeiben magyarul, angolul és törökül is elénekli a Ha felmegyek arra magos, nagy hegyre kezdetű népszerű mezőségi népdalt.

Premier: Guessous Mesi a gyermeki énünkről mesél új dalában

Premier: Guessous Mesi a gyermeki énünkről mesél új dalában

Az egzotikus, népi hangzásvilágáról ismert Guessous Mesi, Junior Príma Díjas énekesnő új dallal és videoklippel jelentkezik szeptember 12-én a Fidelio felületén. "Lüktet a lét" című új dala az anyává válás izgalmas és egyben ismeretlen terepe mellett, a saját belső gyermeki énünk megélését dolgozza fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Csík Jánossal köszöntik a nyarat Újpalotán

A XV. kerületi Boldog Salkaházi Sára templom udvara ad otthont június 21. és 25. között az Újpalotai Nyári Játékoknak, amelynek programjai ingyenesen látogathatók.
Jazz/World hír

Gitárpengetéstől lesz hangos Balatonfüred

Immár 16. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legjelentősebb gitárfesztiválját, a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált, amely a több hónapnyi bezártság után friss zenei élményeket szeretne nyújtani a városba látogatóknak.
Jazz/World gyász

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Jazz/World ajánló

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.
Jazz/World ajánló

Teljes a Paloznaki Jazzpiknik magyar színpadának programja

Július utolsó két napján a magyar jazzélet színe-java Paloznakra utazik, hogy közös örömzenével búcsúztassák az év legforróbb hónapját. A Fábián Julinak emléket állító színpadon ezúttal is a legnagyobb nevekkel találkozhatnak az érdeklődők: itt lesz Saya Noé, Swing á la Django, a Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, illetve az Amoeba Band is.