Jazz/World

Spanyol jazz a Columbuson

2008.02.22. 00:00
Ajánlom
A fuvolistából lett szaxofonos Perico Sambeat kvartettjével érkezik március 30-án a Columbus-hajóra. A spanyol zenész játszott már többek között Pat Methenyvel, Louis Bellsonnal, Bob Mintzerrel, Michael Breckerrel, most pedig Mariano Díaz (zongora), Javier Colina (basszusgitár), Marc Miralta (dob) és Ángel Sánchez "Cepillo" (cajón) lesznek partnerei.

A kvartett márciusi műsorán Perico kompozíciói mellett jazz standardek és tradicionális latin számok átiratai szerepelnek. Bár a kompozíciók gyökerei a klasszikus jazzhez nyúlnak vissza, világosan felismerhetők a kortárs zene, vagy az afrikai és flamenco hatások is. A quartet - melynek tagjait a spanyol jazz élet legkiemelkedőbb muzsikusai között tartják számon - jónéhány éve változatlan felállásban játszik, aminek következtében együttes játékuk kimunkált, gazdag a négy muzsikus spontán interakciója nyomán. Mindannyian számos lemez felvételén működtek közre, melyek közül kiemelendő a Lola Records gondozásában kiadott "Perico 2000" című album.

(2008. március 30. 20:00 Columbus-hajó (Budapest) - A Perico Sambeat Quartet koncertje; tagjai: Perico Sambeat (szaxofon), Mariano Díaz (zongora), Javier Colina (basszusgitár), Marc Miralta (dob), Ángel Sánchez "Cepillo" (cajón); jegyár: 1500 Ft, diákoknak 950 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.