Jazz/World

Spree-parti jazzparty

2013.02.27. 13:52
Ajánlom
Három napos jazzfesztivál kezdődik Berlinben csütörtökön, február 28-án, ahol a magyar fellépők főleg német muzsikusokkal játszanak együtt.

A fesztivált Pallai Péter, a Londoni Magyar Kultúrintézet jazz-kurátora hozta tető alá, aki a londoni 606 Klubbal és az Intézettel rendszeres "csereakciókat" tudott megvalósítani, évek óta segíti elő zenészek és zenekarok határon átívelő művészi együttműködését. Kezdeményezésére a berlini b-flat jazzklub a berlini magyar kultúrintézettel, a Collegium Hungaricummal együtt társult partnerként az itthoni bázist jelentő Budapest Jazz Club mellé. A b-flat a hatalmas metropolis egyik legjelentősebb jazzklubja, a nem csak nevében központi jelentőségű, divatos Mitte városnegyedben. Rendszeres helyszíne a Berlini Jazzfesztiválnak, pódiumára ezekben a hetekben a teljes német élvonal mellett svéd, spanyol és más zenekarok lépnek fel.

A formációkat a nagyobb fesztiválok által gyakran alkalmazott, "hand-picked", vagyis külön válogatási módszerrel állították össze, ami igen izgalmas, váratlan párosításokra ad lehetőséget. Az első este a berlini közönség két magyar zenekarvezetőt ismerhet meg. Fenyvesi Mártonról, nemzedékének kiemelkedő, több ösztöndíjat elnyert, immár nemzetközi pályán mozgó muzsikusáról sokszor esett már szó a Fidelio hasábjain - kvartettjében ezúttal Nicole Johänntgen szaxofonozik. A zenészcsaládból származó szaxofonos hölgy új projektjével nálunk is járt ősszel. A kvartettben Tim Kleinsorge fog bőgőzni és Juhász Márton dobolni. Az est második koncertjét Tóth Viktor szaxofonos adja magyar ritmusszekciójával (Juhász és Orbán György bőgős alkotják), hozzájuk a Simple One művésznevet viselő, r&b énekesnek is elsőosztályú rapper csatlakozik.

A második napot a b-flatben Szőke Niki és férje, Barcza Horváth József nyitják - akikről szintén rendszeresen tudósítunk, hiszen a budapesti jazzéletnek és a japán lemezpiacnak egyaránt fontos szereplői. Az énekesnő mellett Szakcsi Robi helyét ezúttal a zongoránál a ravensburgi születésű Rainer Bühm foglalja el, dobol a fiatal Tobias Backhaus. Az estét egy duópremier zárja, amelyet az egyik résztvevő, Bolla Gábor már kiszivárogtatott egy Fidelio-interjúban: példaképével, Lakatos Tonyval fognak együtt zenélni. A németországi jazzélet nagy tekintélyt kivívott magyar szaxofonosa biztosan telt házat vonz, ráadásul a Münchenbe költözött Bollának is egyre jobban cseng a neve. A garantált tenor madness-t egy olyan német-dán ritmusszekció próbálja majd a földön tartani, amit szintén a tapasztalt Böhm vezet.

A nagyágyúké lesz a szombat, mindjárt három érdekfeszítő produkcióval. A Kossuth-díjas, a közönség szeretetét mindenhol elnyerő Szakcsi Lakatos Bélát, aki mindig nyitott a jammelésre, és akit mindig inspirálnak az új partnerek, Backhaus mellett a londoni születésű, de Berlinben tanító Marc Muellbauer bőgős kíséri. David Friedman, a berlini jazzélet talán legismertebb "honosított" amerikai zenésze folytatja a műsort. A világhírű vibrafonos életrajzában Leonard Bernsteintől Yoko Onóig hosszú azoknak a hírességeknek a sora, akikkel együtt zenélhetett. Most a magyar középgeneráció kiválósága, Tzumó Árpád és állandó partnere, a zseniálisan ösztönös Egri János muzsikálnak a nagy öreggel.

A záróest harmadik, befejező részében a fiatal Natalie Williams brit-német énekesnő szerepel, aki ha tehetségével és hangjával nem szolgált volna eleve rá erre a meghívásra, még egy magyar anyát is fel tud mutatni... De a berlini, londoni, Montreux-i fesztiválok vagy a Ronnie Scots jazzklub nem ez utóbbi körülményre tekintettel léptették fel. Williams koncertjén az énekeseket mesterien kísérő Sárik Péter ül a zongorához, a brit Robin Mullarkey bőgőzik és Kay Lübke dobol.

Nagyon bízunk benne, hogy ezeket az illusztris produkciókat, amelyek biztosan elnyerik a berlini jazzklub közönségének tetszését, mihamarabb a Budapest Jazz Klub falai között üdvözölhetjük - aztán akár még Londonba is elengedjük őket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Oláh Szabolcs: "A zenét spirituális útnak tartom"

A Fidelión debütál a gitáros-zeneszerző Oláh Szabolcs kvintettjének új sessionvideója, mely a szeptember 6-án megjelenő – de az iTunes-on már előrendelhető – Crystal Brook című lemezen szereplő Dawn Rider című kompozícióhoz készült. Ennek apropóján fel is tettünk néhány kérdést Oláh Szabolcsnak.
Jazz/World magazin

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?
Jazz/World balatonfüred

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Ebben az évben a cigányprímásokon a sor, hiszen a 7. Prímásverseny nekik szól. A versenyre idén tíz prímás jelentkezett az ország több pontjáról.
Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.