Jazz/World

Spree-parti jazzparty

2013.02.27. 13:52
Ajánlom
Három napos jazzfesztivál kezdődik Berlinben csütörtökön, február 28-án, ahol a magyar fellépők főleg német muzsikusokkal játszanak együtt.

A fesztivált Pallai Péter, a Londoni Magyar Kultúrintézet jazz-kurátora hozta tető alá, aki a londoni 606 Klubbal és az Intézettel rendszeres "csereakciókat" tudott megvalósítani, évek óta segíti elő zenészek és zenekarok határon átívelő művészi együttműködését. Kezdeményezésére a berlini b-flat jazzklub a berlini magyar kultúrintézettel, a Collegium Hungaricummal együtt társult partnerként az itthoni bázist jelentő Budapest Jazz Club mellé. A b-flat a hatalmas metropolis egyik legjelentősebb jazzklubja, a nem csak nevében központi jelentőségű, divatos Mitte városnegyedben. Rendszeres helyszíne a Berlini Jazzfesztiválnak, pódiumára ezekben a hetekben a teljes német élvonal mellett svéd, spanyol és más zenekarok lépnek fel.

A formációkat a nagyobb fesztiválok által gyakran alkalmazott, "hand-picked", vagyis külön válogatási módszerrel állították össze, ami igen izgalmas, váratlan párosításokra ad lehetőséget. Az első este a berlini közönség két magyar zenekarvezetőt ismerhet meg. Fenyvesi Mártonról, nemzedékének kiemelkedő, több ösztöndíjat elnyert, immár nemzetközi pályán mozgó muzsikusáról sokszor esett már szó a Fidelio hasábjain - kvartettjében ezúttal Nicole Johänntgen szaxofonozik. A zenészcsaládból származó szaxofonos hölgy új projektjével nálunk is járt ősszel. A kvartettben Tim Kleinsorge fog bőgőzni és Juhász Márton dobolni. Az est második koncertjét Tóth Viktor szaxofonos adja magyar ritmusszekciójával (Juhász és Orbán György bőgős alkotják), hozzájuk a Simple One művésznevet viselő, r&b énekesnek is elsőosztályú rapper csatlakozik.

A második napot a b-flatben Szőke Niki és férje, Barcza Horváth József nyitják - akikről szintén rendszeresen tudósítunk, hiszen a budapesti jazzéletnek és a japán lemezpiacnak egyaránt fontos szereplői. Az énekesnő mellett Szakcsi Robi helyét ezúttal a zongoránál a ravensburgi születésű Rainer Bühm foglalja el, dobol a fiatal Tobias Backhaus. Az estét egy duópremier zárja, amelyet az egyik résztvevő, Bolla Gábor már kiszivárogtatott egy Fidelio-interjúban: példaképével, Lakatos Tonyval fognak együtt zenélni. A németországi jazzélet nagy tekintélyt kivívott magyar szaxofonosa biztosan telt házat vonz, ráadásul a Münchenbe költözött Bollának is egyre jobban cseng a neve. A garantált tenor madness-t egy olyan német-dán ritmusszekció próbálja majd a földön tartani, amit szintén a tapasztalt Böhm vezet.

A nagyágyúké lesz a szombat, mindjárt három érdekfeszítő produkcióval. A Kossuth-díjas, a közönség szeretetét mindenhol elnyerő Szakcsi Lakatos Bélát, aki mindig nyitott a jammelésre, és akit mindig inspirálnak az új partnerek, Backhaus mellett a londoni születésű, de Berlinben tanító Marc Muellbauer bőgős kíséri. David Friedman, a berlini jazzélet talán legismertebb "honosított" amerikai zenésze folytatja a műsort. A világhírű vibrafonos életrajzában Leonard Bernsteintől Yoko Onóig hosszú azoknak a hírességeknek a sora, akikkel együtt zenélhetett. Most a magyar középgeneráció kiválósága, Tzumó Árpád és állandó partnere, a zseniálisan ösztönös Egri János muzsikálnak a nagy öreggel.

A záróest harmadik, befejező részében a fiatal Natalie Williams brit-német énekesnő szerepel, aki ha tehetségével és hangjával nem szolgált volna eleve rá erre a meghívásra, még egy magyar anyát is fel tud mutatni... De a berlini, londoni, Montreux-i fesztiválok vagy a Ronnie Scots jazzklub nem ez utóbbi körülményre tekintettel léptették fel. Williams koncertjén az énekeseket mesterien kísérő Sárik Péter ül a zongorához, a brit Robin Mullarkey bőgőzik és Kay Lübke dobol.

Nagyon bízunk benne, hogy ezeket az illusztris produkciókat, amelyek biztosan elnyerik a berlini jazzklub közönségének tetszését, mihamarabb a Budapest Jazz Klub falai között üdvözölhetjük - aztán akár még Londonba is elengedjük őket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.
Vizuál

Vastag porréteg alól bukkant elő az értékes Rubens-festmény

A flamand mester maga készítette azt az alkotást, amely július végén kerül kalapács alá Londonban.
Klasszikus

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.
Plusz

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja a Magyar Tudományos Akadémia élén.
Klasszikus

Balogh Máté különdíjas lett a CESQ Nemzetközi Zeneszerzőversenyén

22 ország 53 pályaműve közül választotta ki a zsűri a nyerteseket a Central European String Quartet II. Nemzetközi Zeneszerzőversenyén.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ha esik, ha fúj – szabadtéren koncertezik a Louisiana Double & Csillagkórus

Apák énekei két zenészre, hat hangszerre, egy kortárs költőre, két torokra és három szívre július 9-én este 7 órakor.
Jazz/World ajánló

Minden hétvégén koncert a Városmajorban

Július közepétől egészen szeptember közepéig változatos és színes programkínálattal, szombat esténként pedig igazi zenei csemegének ígérkező koncertek sorával várja közönségét a Városmajori Szabadtér Színház.
Jazz/World gyász

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Jazz/World magazin

KÉP-regény: Buller a Pubban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy felettébb szokatlan sajtótájékoztatót idéz fel.
Jazz/World hír

Segítséget kérnek a válság miatt a brit zenészek a kormánytól

Paul McCartney, Ed Sheeran és a Rolling Stones 1500 további zenésszel együtt azt kéri, hogy a kormány adjon támogatást az élő zenei rendezvények életben tartásához.