Jazz/World

Spree-parti jazzparty

2013.02.27. 13:52
Ajánlom
Három napos jazzfesztivál kezdődik Berlinben csütörtökön, február 28-án, ahol a magyar fellépők főleg német muzsikusokkal játszanak együtt.

A fesztivált Pallai Péter, a Londoni Magyar Kultúrintézet jazz-kurátora hozta tető alá, aki a londoni 606 Klubbal és az Intézettel rendszeres "csereakciókat" tudott megvalósítani, évek óta segíti elő zenészek és zenekarok határon átívelő művészi együttműködését. Kezdeményezésére a berlini b-flat jazzklub a berlini magyar kultúrintézettel, a Collegium Hungaricummal együtt társult partnerként az itthoni bázist jelentő Budapest Jazz Club mellé. A b-flat a hatalmas metropolis egyik legjelentősebb jazzklubja, a nem csak nevében központi jelentőségű, divatos Mitte városnegyedben. Rendszeres helyszíne a Berlini Jazzfesztiválnak, pódiumára ezekben a hetekben a teljes német élvonal mellett svéd, spanyol és más zenekarok lépnek fel.

A formációkat a nagyobb fesztiválok által gyakran alkalmazott, "hand-picked", vagyis külön válogatási módszerrel állították össze, ami igen izgalmas, váratlan párosításokra ad lehetőséget. Az első este a berlini közönség két magyar zenekarvezetőt ismerhet meg. Fenyvesi Mártonról, nemzedékének kiemelkedő, több ösztöndíjat elnyert, immár nemzetközi pályán mozgó muzsikusáról sokszor esett már szó a Fidelio hasábjain - kvartettjében ezúttal Nicole Johänntgen szaxofonozik. A zenészcsaládból származó szaxofonos hölgy új projektjével nálunk is járt ősszel. A kvartettben Tim Kleinsorge fog bőgőzni és Juhász Márton dobolni. Az est második koncertjét Tóth Viktor szaxofonos adja magyar ritmusszekciójával (Juhász és Orbán György bőgős alkotják), hozzájuk a Simple One művésznevet viselő, r&b énekesnek is elsőosztályú rapper csatlakozik.

A második napot a b-flatben Szőke Niki és férje, Barcza Horváth József nyitják - akikről szintén rendszeresen tudósítunk, hiszen a budapesti jazzéletnek és a japán lemezpiacnak egyaránt fontos szereplői. Az énekesnő mellett Szakcsi Robi helyét ezúttal a zongoránál a ravensburgi születésű Rainer Bühm foglalja el, dobol a fiatal Tobias Backhaus. Az estét egy duópremier zárja, amelyet az egyik résztvevő, Bolla Gábor már kiszivárogtatott egy Fidelio-interjúban: példaképével, Lakatos Tonyval fognak együtt zenélni. A németországi jazzélet nagy tekintélyt kivívott magyar szaxofonosa biztosan telt házat vonz, ráadásul a Münchenbe költözött Bollának is egyre jobban cseng a neve. A garantált tenor madness-t egy olyan német-dán ritmusszekció próbálja majd a földön tartani, amit szintén a tapasztalt Böhm vezet.

A nagyágyúké lesz a szombat, mindjárt három érdekfeszítő produkcióval. A Kossuth-díjas, a közönség szeretetét mindenhol elnyerő Szakcsi Lakatos Bélát, aki mindig nyitott a jammelésre, és akit mindig inspirálnak az új partnerek, Backhaus mellett a londoni születésű, de Berlinben tanító Marc Muellbauer bőgős kíséri. David Friedman, a berlini jazzélet talán legismertebb "honosított" amerikai zenésze folytatja a műsort. A világhírű vibrafonos életrajzában Leonard Bernsteintől Yoko Onóig hosszú azoknak a hírességeknek a sora, akikkel együtt zenélhetett. Most a magyar középgeneráció kiválósága, Tzumó Árpád és állandó partnere, a zseniálisan ösztönös Egri János muzsikálnak a nagy öreggel.

A záróest harmadik, befejező részében a fiatal Natalie Williams brit-német énekesnő szerepel, aki ha tehetségével és hangjával nem szolgált volna eleve rá erre a meghívásra, még egy magyar anyát is fel tud mutatni... De a berlini, londoni, Montreux-i fesztiválok vagy a Ronnie Scots jazzklub nem ez utóbbi körülményre tekintettel léptették fel. Williams koncertjén az énekeseket mesterien kísérő Sárik Péter ül a zongorához, a brit Robin Mullarkey bőgőzik és Kay Lübke dobol.

Nagyon bízunk benne, hogy ezeket az illusztris produkciókat, amelyek biztosan elnyerik a berlini jazzklub közönségének tetszését, mihamarabb a Budapest Jazz Klub falai között üdvözölhetjük - aztán akár még Londonba is elengedjük őket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.