Jazz/World

Subicz koszos duóban és kvintettben

2011.03.05. 14:20
Ajánlom
A pesti klubélet keresett trombitása, Subicz Gábor duóban és az SG5-tel is fellép a héten. VIDEÓVAL

A 28 éves Subicz Gábor (pontosabban alteregója, Tony Ass) tagja az egyik legnépszerűb bulizenekarnak, a Pannonia Allstars Ska Orchestrának, de mint jazz szólista és zenekarvezető is már sok elismerést szerzett. A debreceni származású muzsikus Fekete-Kovács Kornél tanítványa volt előbb Kőbányán, azután a Jazz tanszéken, ahol 2008-ban szerezte meg diplomáját. Ugyanabban az évben a Bartók rádió országos Tomsits Rudolf Jazztrombita Tehetségkutató Versenyén közönségdíjas, valamint különdíjas és harmadik lett.

Vendégként időközben sok zenekarban trombitált, például a Harcsa Veronika Quartetben és az Erik Sumo Bandben, melyeknek hangszerelője is, szerepelt azonkívül Márkus Tiborral, a Debrecen Jazz Banddel és a Molnár Sándor kvintettel. Alakulása óta gyakran játszik a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestrában. A PASÓ-n kívül tagja volt a debreceni Monchichi Potenciálnak, játszott többek között a Skafunderz, az Anselmo Crew és az Esclin Syndo zenekarokban. Stúdiómunkái között találhatók hazai poplemezek (Yonderboi, Heaven Street Seven, Rapülők stb.) és filmzenék is.

Az SG5 néven működő kvintettjét 2008-ban alapította. A tagok a hazai jazz- illetve pop-élet ifjú tehetségeiből verbuválódtak. Benkő Dávid billentyűs a PASO-ban, Lukács Gábor szaxofonos többek között a Plastic Septet-ben, Feke Zsolt bőgős a Syntax Orchestrán kívül rengeteg budapesti jazz-formációban, Mihalik Ábel dobos pedig a Kispál és a Borzban és a Kiscsillagban zenél(t). A zenekar pszichedelikus jazz-funkot játszik, de bátran nyúl bármilyen területre, a jelenlegi kompozíciókban egyformán találunk dubot, drum and bass-t, hiphopot és nujazzt. Subicz tudatosan műveli a koszos (dirty) játékot, ami a jazz több stlíuskorszakának is meghatározó jegye, így nem csoda, hogy jóideje egyfolytában ezen a fokon áll myspace-es hangulatmutatója...

A Jazzfogócska sorozatban két nappal a Kőleves-fellépés után a kvintett két tagja duózik. Erről Benkő így nyilatkozott: „Évek óta játszunk együtt a Pannonia Allstars Ska Orchestra és az SG5 zenekarokban, ahol volt alkalmunk megismerni egymás zenei gondolkodásának főbb elemeit. Trombita-billentyűs duónk célja, hogy az improvizáción keresztül megpróbáljunk betekintést nyújtani a különböző zenei stílusok (jazz, rhythm and blues, funk, soul, reggae) közötti átjárás lehetőségeibe. Ismert szerzők dalai mellett saját kompozíciók is részét képezik a folyamatosan frissülő, szub-kulturális elemeket hordozó repertoárunknak."

Kedvcsinálónak itt az SG5 2009-es Müpa-koncertjének videója, Subicz szerzeményének címe: Question mark.

Március 8,
21:00 Kőleves Jazz Kedd a Mika Tivadar Mulatóban:
SG5

Március 10, 20:00 Jazzfogócska a Fogasházban
BSD (Benkő-Subicz Duó)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.