Jazz/World

Subicz koszos duóban és kvintettben

2011.03.05. 14:20
Ajánlom
A pesti klubélet keresett trombitása, Subicz Gábor duóban és az SG5-tel is fellép a héten. VIDEÓVAL

A 28 éves Subicz Gábor (pontosabban alteregója, Tony Ass) tagja az egyik legnépszerűb bulizenekarnak, a Pannonia Allstars Ska Orchestrának, de mint jazz szólista és zenekarvezető is már sok elismerést szerzett. A debreceni származású muzsikus Fekete-Kovács Kornél tanítványa volt előbb Kőbányán, azután a Jazz tanszéken, ahol 2008-ban szerezte meg diplomáját. Ugyanabban az évben a Bartók rádió országos Tomsits Rudolf Jazztrombita Tehetségkutató Versenyén közönségdíjas, valamint különdíjas és harmadik lett.

Vendégként időközben sok zenekarban trombitált, például a Harcsa Veronika Quartetben és az Erik Sumo Bandben, melyeknek hangszerelője is, szerepelt azonkívül Márkus Tiborral, a Debrecen Jazz Banddel és a Molnár Sándor kvintettel. Alakulása óta gyakran játszik a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestrában. A PASÓ-n kívül tagja volt a debreceni Monchichi Potenciálnak, játszott többek között a Skafunderz, az Anselmo Crew és az Esclin Syndo zenekarokban. Stúdiómunkái között találhatók hazai poplemezek (Yonderboi, Heaven Street Seven, Rapülők stb.) és filmzenék is.

Az SG5 néven működő kvintettjét 2008-ban alapította. A tagok a hazai jazz- illetve pop-élet ifjú tehetségeiből verbuválódtak. Benkő Dávid billentyűs a PASO-ban, Lukács Gábor szaxofonos többek között a Plastic Septet-ben, Feke Zsolt bőgős a Syntax Orchestrán kívül rengeteg budapesti jazz-formációban, Mihalik Ábel dobos pedig a Kispál és a Borzban és a Kiscsillagban zenél(t). A zenekar pszichedelikus jazz-funkot játszik, de bátran nyúl bármilyen területre, a jelenlegi kompozíciókban egyformán találunk dubot, drum and bass-t, hiphopot és nujazzt. Subicz tudatosan műveli a koszos (dirty) játékot, ami a jazz több stlíuskorszakának is meghatározó jegye, így nem csoda, hogy jóideje egyfolytában ezen a fokon áll myspace-es hangulatmutatója...

A Jazzfogócska sorozatban két nappal a Kőleves-fellépés után a kvintett két tagja duózik. Erről Benkő így nyilatkozott: „Évek óta játszunk együtt a Pannonia Allstars Ska Orchestra és az SG5 zenekarokban, ahol volt alkalmunk megismerni egymás zenei gondolkodásának főbb elemeit. Trombita-billentyűs duónk célja, hogy az improvizáción keresztül megpróbáljunk betekintést nyújtani a különböző zenei stílusok (jazz, rhythm and blues, funk, soul, reggae) közötti átjárás lehetőségeibe. Ismert szerzők dalai mellett saját kompozíciók is részét képezik a folyamatosan frissülő, szub-kulturális elemeket hordozó repertoárunknak."

Kedvcsinálónak itt az SG5 2009-es Müpa-koncertjének videója, Subicz szerzeményének címe: Question mark.

Március 8,
21:00 Kőleves Jazz Kedd a Mika Tivadar Mulatóban:
SG5

Március 10, 20:00 Jazzfogócska a Fogasházban
BSD (Benkő-Subicz Duó)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – ezzel a gondolattal hívja a Pesti Vigadó a kisgyermekes családokat három év alatti gyerekekkel a Ringató-foglalkozásokra, ahol cél a zenei élmény.
Jazz/World ajánló

A brazil zene esszenciája

A legendás Grammy-díjas brazil énekes, gitáros és dalszövegíró, Gilberto Gil október 22-én a Liszt Ünnep keretében, a MOM Kulturális Központban ad nagyszabású koncertet.
Jazz/World ajánló

Minden, amit Cory Henryről tudnod kell

Egy zseniális alkotó, aki egyszerre lenyűgöző zongorista, énekes, producer és dalszerző. Hatéves kora óta áll színpadon, számtalan műfajban bizonyított a gospeltől az r&b-n át a jazzig, és olyan világsztárokkal dolgozott, mint Bruce Springsteen, a The Roots, a Boyz II Men, Kenny Garrett, Kanye West vagy az Imagine Dragons, a Snarky Puppy tagjaként pedig több Grammy-díjat nyert. Ő Cory Henry, akinek Müpa-beli lemezbemutató koncertje az ősz egyik legjobban várt zenei eseménye. El is meséljük, miért!
Jazz/World ajánló

A Birdman zeneszerzője Budapesten

Az ötszörös Grammy-díjas jazzdobos és zeneszerző, Antonio Sanchez október 29-én a MOMkult színpadán lép fel zenekarával. A világhírű művész jegyzi többek között az Oscar-díjas Birdman zenéjét is.
Jazz/World ajánló

A legendás underground zenekar ráadáskoncertje

A Kontroll Csoport megalakulása 40. évfordulója alkalmából idén augusztusban egy koncert erejéig újra összeállt, viszont engedve a közönség kérésének október 22-én az A38 Hajón még egyszer színpadra lépnek, különleges vendégek társaságában.