Jazz/World

Süle László mesterkurzusa

2005.12.05. 00:00
Ajánlom
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszakos hallgatóinak minden évben lehetőségük nyílik arra, hogy testközelből figyelhessék meg egy-egy nemzetközileg is elismert jazz-zenész játékát és vegyenek részt annak előadásain. Olyan híres zenészek is megfordultak már a tanszaknak otthont adó Újpesti Ady Endre Művelődési Ház falai között, mint Al Foster, Archie Shepp, Tony Lakatos vagy Orszácky Jacki. Idén novemberben a Finnországban élő zongorista, Süle László oktatta a diákokat.

Bár Süle nem tartozik a világ vezető jazz-zenészei közé, előadássorozata valószínűleg mégis gyümölcsözőbb volt, mint a híres szaxofonos Archie Sheppé, aki évekkel korábban nem volt hajlandó „fújni”, még a tanulók kérésére sem, bár cserébe zongorázott egy kicsit. Egyesek szerint a honoráriumot kevesellte. Arról vajmi keveset tudhatott, hogy a Zeneművészeti Egyetem nevetségesen szegény. Anyagilag legalábbis. Tehetségekben ugyanis nem szűkölködik. Az állapotok szemléltetésére, íme egy rövid történet:

Mivel a 2005/2006-os tanévben anyagi megszorításokra került sor, a jazz-tanszaknak nélkülöznie kellett a korábban használt CD-lejátszóit. A tanárok kénytelen-kelletlen a már szinte használhatatlan kazettás magnókra „fanyalodtak”. Így fordulhatott elő egy 20. századi zenetörténet órán, hogy a diákok Sztravinszkij Tűzmadár című művének hallgatásakor hatalmas reccsenést észleltek. Mivel az efféle zajokhoz már mindenki hozzászokhatott, senki sem kapta fel a fejét egészen addig, amíg a tanár így nem szólt: „Gyerekek! Ez volt az üstdob!”

Süle valószínüleg tisztában van a tanszak pénzügyi helyzetével, hiszen körülbelül huszonöt éve ő is itt koptatta a zongoraszéket, s fiatal korában a tanszakvezető Binder Károllyal készített közös lemeze első díjat nyert a Zeneművészek Szövetségének hanglemezpályázatán. A máig fennálló ismeretség közvetlen, jó hangulatú előadásokat eredményezett.

Azok számára, akik részt vettek Süle zeneelmélet-, zongora- és zeneszerzés-óráin, nyilvánvalóvá válthatott: elavult az a nézet, miszerint a jazz-zenészek csak rögtönözni tudnak, a klasszikus zeneirodalomhoz nem konyítanak. Süle majdnem olyan jól ismeri a komolyzenét, mint a jazzt, amit ékesen bizonyít, hogy egyik elhangzott kompozíciója egy szokatlan hangszerösszeállítású (trombita, zongora, dob, elektromos gitár) fúga volt.

Művészetéhez hasonlóan, amely a nagy jazz-elődök mellett Bartók és Messiaen munkásságában is mélyen gyökerezik, előadásai is a különböző zenei irányzatok keveredésének létjogosultságát hirdetik. Saját bevallása szerint lemezeit valamiféle összművészeti alkotásnak tekinti, ahol szöveg, zene és látvány szerves egységet alkot. Ezért szerzeményeinek szövegét maga írja, lemezborítóin pedig saját festményei láthatóak.

Hogy őszinte legyek, az összművészeti alkotások valamint a stílus-párosítások mindig gyanút ébresztenek bennem: vajon nem pusztán arról van-e szó, hogy a szóban forgó művész középszerűségének leplezésére próbál valami különlegeset létrehozni, ezért nyúl az egyik legkézenfekvőbb eszközhöz, a stílusok vegyítéshez? A félreértések elkerülése végett: a zeneirodalom telis-tele van mesteri stílusötvözetekkel komoly- és könnyűzenei téren egyaránt. De jócskán akadnak felületes adaptációk is, amelyek leginkább a számítógépes szimulátorokhoz hasonlóak. Bárki lehet Formula 1-es pilóta vagy hadvezér, élvezheti ezek előnyeit tét és befektetett munka nélkül, az efölött érzett öröm azonban kérészéletű lesz. Ugyanígy, egy zenekultúra legjellegzetesebb közönségcsalogató külsőségei se adhatnak igazán mély lelki örömöt.

Süle esetében a gyanúm alaptalannak bizonyult. „Koktéljai” ízletesek, az egyes stíluselemek nem taszítják egymást. Szerzeményeiről nehezen lehetne megállapítani, hogy azok a jazz vagy a kortárs improvizatív zene kategóriájába sorolhatóak. Ez a kettősség zenészeinek képzettségét illetően is megmutatkozik. Nem ritka, hogy lemezein a kiváló jazz-zenészekkel együtt szerepel rock-gitáros és operaénekesnő. Utóbbiról kiderült, hogy kissé szégyenlős. Történt ugyanis, hogy a lemezfelvételek során az egyik szerzői utasításnak, nevezetesen annak, hogy sikoltozzon, csak azután engedelmeskedett, hogy Süle felidegesítette. Talán az északi emberek nyugodt temperamentumához - ami hátrányt csak ebben az esetben jelentett - nem passzol az efféle feladat.

Majd’ minden északi zeneszerző művészete kissé misztikus és megfejthetetlen a délebben élő ember számára. Ez Süle munkásságára is igaz, de csak részben. Esetében a Griegre emlékeztető színek és kifejezőeszközök mellé tüzesebb temperamentum társul. Ez a kettősség teszi izgalmassá és egyedivé zenéjét, amely könnyednek semmiképpen sem nevezhető, mélyrehatónak viszont annál inkább. Hallgatása közben úgy érezheti az ember, hogy Süle szánt szándékkal emlékezteti azokra az apró lelki rezdüléseire, melyeket fél bevallani.

Süle nem fél az őszinteségtől. A mesterkurzusán elhangzottak talán a diákokat is hozzásegítik majd a bátor alkotáshoz. A Zeneakadémia célja is ez lehet, mert újra a jazz-tanszak rendelkezésére bocsátotta a CD-lejátszókat. Köszönjük!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.
Jazz/World magazin

Chick Corea – Hogyan kezdjünk ismerkedni a legendás billentyűs zenéjével?

Összeszedtünk tíz felvételt – stúdiólemezeket és élő felvételeket egyaránt –, amelyek remekül bevezetnek Chick Corea világába, ha még nem ismered a művészetét. Azok számára pedig, akik ismerik már az életművet, lehetőséget teremtünk az emlékezésre.
Jazz/World felhívás

Jelentkezőket vár a Snétberger Zenei Tehetség Központ

Elindult a jelentkezés a Snétberger Zenei Tehetség Központ 11. évfolyamára. Az idén jubileumát ünneplő Snétberger Program keretén belül hatvan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait júniusban a felsőörsi központban. Online formában, április 30-ig várják a bemutatkozó videókat.
Jazz/World magazin

Több dalt adtak ki a zenészek tavaly, a koronavírus alatt, mint a korábbi években

A kifizetett jogdíjak fele – 4,74 milliárd forint – jutott hazai dalok, zeneművek alkotóinak. 2020-ban 15 468 magyar zenei szerző részesült jogdíjban és rekordszámú új dal született. A pandémiás helyzet miatt megnőtt a jogdíjak jelentősége, ugyanakkor az Artisjus tavalyi bevételei már 17,7 százalékkal csökkentek, ezen belül az élőzenei jogdíjbevételek a felére zuhantak – tette közé friss zeneipari statisztikáit a szerzői egyesület.