Jazz/World

Swingin’ at the Royal

2006.09.04. 00:00
Ajánlom
Jazz-világsztárok lépnek fel 2006 őszétől a Royal Szálló báltermében Count Basie, Shirley Bessey, Ray Charles, Duke Ellington, George Gershwin, Benny Goodman, Billy Holiday, Glenn Miller és Frank Sinatra előtt tisztelegve.

A Szerep Művészeti Alapítvány 2006 őszétől hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Swingin’ at the Royal című programsorozatot. Céljuk, hogy a Corinthia Grand Hotel Royal báltermébe, e nagymúltú és méltán ismert helyszínre varázsolják a hagyományos swinget, a bigband muzsikát, a múlt század első felének hangulatát. A rendezvénysorozat házigazdája a Budapest Jazz Orchestra (BJO), művészeti vezetője Fellegi Balázs. A fellépő vendégművészek között a jazz hazai sztárjai mellett világsztárok is színpadra lépnek, így Jeanne Carroll, valamint Mia és Tommy Vig. Színpadra lép továbbá Balogh József, Berki Tamás, Bíró Eszter, a Bolyki Brothers, Fábián Juli, Fellegi Ádám, Fellegi Balázs, Gyárfás István, Hámori Szabolcs, Jánosi Jutka, Rácz Kati, Szolnoki Apollónia, Szulák Andrea és Vukán György.

A jazz, a swing, a bigband muzsika vitathatatlanul az amerikai kultúra világszerte legismertebb és legnépszerűbb formája, amely napjainkban reneszánszát éli. Glenn Miller, Benny Goodman, George Gershwin, Frank Sinatra, Count Basie – zenészek, akik ma is hatást gyakorolnak a jazz kedvelőire és művelőire, kortól függetlenül. A fiatal és tehetséges jazz zenészekből álló, ma már nemzetközi hírű Budapest Jazz Orchestra az ő zenéjüket hozza el meghívott vendégeivel a budapesti közönség számára.

A Corinthia Grand Hotel Royal 19. század végi, lenyűgöző arányokkal rendelkező épülete, a csodálatosan felújított, ötszáz férőhelyes bálterem kiválóan alkalmas a nagyszabású eseménysorozat megrendezésére. A koncertekre október 15-én, november 12-én, december 3-án és december 10-én kerül sor délután négy órai kezdéssel.

Az első, október 15-ei, vasárnap délutáni gála alkalmával olyan örök klasszikusok hangzanak fel, mint a George Gershwin-est műsorának részét képező Rhapsody in Blue az eredeti fúvósegyüttes-zongora változatban vagy a Porgy and Bess részletei. A Rhapsody in Blue Fellegi Ádám avatott előadásában hangzik majd el, az est további vendégművészei pedig kiváló énekesek, Bíró Eszter, Fellegi Balázs, Hámori Szabolcs és Szolnoki Apollónia lesznek.

A második alkalommal, november 12-én a ’30-as, ’40-es évek klasszikus bigbandje elevenedik meg, Glenn Miller és Benny Goodman muzsikájáé a pódium. Az est igazi sztárparádét ígér, hiszen fellép majd Balogh József, Fábián Juli, Gyárfás István, Vukán György, valamint az itthon egyre gyakrabban fellépő világhírű jazz vibrafonos, Tommy Vig.

December 3-án a Mikulás és a közelgő karácsony jegyében karácsonyi klasszikusok és gospel muzsika hangzik majd fel. Ezen a koncerten ismét valódi világsztár, a jazz egyik nagyasszony, Jeanne Carroll lép színpadra. A koncerten ismét hallható lesz Tommy Vig nagyszerű játékát, akinek szintén világhírű felesége, Mia Vig is színpadra lép. A koncerten a Bolyki Brothers is énekel, és bemutatkozik a Royal Szálló Piano Bárjának nagyszerű zongoristája, Farkas Sándor is.

A negyedik délutáni koncert december 10-én már kissé későbbi időszak, Count Basie és Frank Sinatra világát idézi. Ezen a délutánon a nagyszerű vendég-zongorista, Nyáry Károly mellett kiemelkedő énekeseket, Berki Tamást, Rácz Katit és a külföldről nemrégiben hazatért Jánosi Jutkát hallhatják majd.

(Valamennyi koncertre egységes, 6000 Ft-os áron válthatóak jegyek, de azok, akik valamennyi koncertet meg kívánják hallgatni, kedvezményes, 20.000 forintos áron válthatnak bérletet a sorozatra. A jegyek a Ticket Express-nél, az Evetim hálózatában, a Royal szálló portáján valamint az alapítványnál válthatók.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Schiff András szerint ez a hangköz jellemzi Magyarországot

Schiff András évek óta nem lép fel Magyarországon, de még interjút sem nagyon ad a hazai sajtónak. Az Indexszel most kivételt tett, de csak írásban volt hajlandó válaszolni.
Klasszikus

Egyedül Baráti Kristófnak engedik meg, hogy vezényelje a Liszt Ferenc Kamarazenekart

Szeptember 30-án rendhagyó hangversennyel indul a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2018/2019-es zeneakadémiai koncertsorozata. Az együttes egyik fő sajátossága, hogy csak karmester nélkül, kizárólag koncertmester irányításával lép fel. Baráti Kristóf hegedűművész kedvéért most kivételt tesznek.
Zenés színház

Nem ért egyet az Operettszínház társulata és a bírálóbizottság a főigazgató személyének kérdésében

A társulat a jelenlegi igazgatót, Lőrinczy Györgyöt támogatja, a bírálóbizottság Kiss B. Atillát látná szívesen az Operettszínház élén. A döntés Kásler Miklós, az Emmi miniszterének kezében van.
Klasszikus

Arvo Pärt megkönnyezte a Fesztiválzenekar játékát

A klasszikus zene főpapját meghatotta, ahogyan a Budapesti Fesztiválzenekar és a Cantemus Vegyeskar a Te Deum című művét adta elő szeptember 21-én a Müpában.
Könyv

Íróként saját magam és szereplőim igazságát képviselem - Interjú Légrádi Gergellyel

Ügyvéd, író, de mindezek felett egy gondolkodó, kételyekkel élő ember. Légrádi Gergellyel harmadik, Nélkülem című kötetéről és a gondolkodás, lassítás, valamint a pillanatok megélésének fontosságáról beszélgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Tánccal, dallal, szeretettel - Kolompos koncertek a Benczúr Házban

A nyári pihenő után folytatódnak az immár hagyományosnak mondható, a különböző évszakok, ünnepkörök feldolgozását is magában foglaló vasárnap délelőtti gyerekprogramok a Benczúr Házban.
Jazz/World budapest ritmo

Ülj fel Te is a ritmusvillamosra!

Október 5-én indul Budapest legizgalmasabb világzenei rendezvénye, a Budapest Ritmo. Ezt megelőzve villamosra száll a fesztivál, azaz annak egy showcase zenekara, a Dalinda.
Jazz/World fábián juli

Fábián Juli édesanyja lányáról szóló emlékfilmre gyűjt adományokat

December 16-án hunyt el Fábián Juli, aki egyszerűen így jellemezte magát: "fekete hang, szőke haj". Édesanyja emlékfilmmel szeretne búcsúzni a sokak által szeretett énekesnőről, amihez most adományokat gyűjt.
Jazz/World ajánló

Szentendrei Jazz- és Borfesztivál 2018

Az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Szentendrei Jazz- és Borfesztivál szeptember 28. és 30-a között várja a látogatókat Szentendrére.
Jazz/World videó

Óriások, ha találkoznak: Így értelmezte át Miles Davis Michael Jackson slágerét

Mi történik, ha a Sötétség Hercege feldolgozza a popkirály zenéjét? Születik egy új jazz sztenderd, ahogy az Miles Davis és a Human Nature című Michael Jackson-sláger esetében történt.