Jazz/World

Swingin’ at the Royal

2006.09.04. 00:00
Ajánlom
Jazz-világsztárok lépnek fel 2006 őszétől a Royal Szálló báltermében Count Basie, Shirley Bessey, Ray Charles, Duke Ellington, George Gershwin, Benny Goodman, Billy Holiday, Glenn Miller és Frank Sinatra előtt tisztelegve.

A Szerep Művészeti Alapítvány 2006 őszétől hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Swingin’ at the Royal című programsorozatot. Céljuk, hogy a Corinthia Grand Hotel Royal báltermébe, e nagymúltú és méltán ismert helyszínre varázsolják a hagyományos swinget, a bigband muzsikát, a múlt század első felének hangulatát. A rendezvénysorozat házigazdája a Budapest Jazz Orchestra (BJO), művészeti vezetője Fellegi Balázs. A fellépő vendégművészek között a jazz hazai sztárjai mellett világsztárok is színpadra lépnek, így Jeanne Carroll, valamint Mia és Tommy Vig. Színpadra lép továbbá Balogh József, Berki Tamás, Bíró Eszter, a Bolyki Brothers, Fábián Juli, Fellegi Ádám, Fellegi Balázs, Gyárfás István, Hámori Szabolcs, Jánosi Jutka, Rácz Kati, Szolnoki Apollónia, Szulák Andrea és Vukán György.

A jazz, a swing, a bigband muzsika vitathatatlanul az amerikai kultúra világszerte legismertebb és legnépszerűbb formája, amely napjainkban reneszánszát éli. Glenn Miller, Benny Goodman, George Gershwin, Frank Sinatra, Count Basie – zenészek, akik ma is hatást gyakorolnak a jazz kedvelőire és művelőire, kortól függetlenül. A fiatal és tehetséges jazz zenészekből álló, ma már nemzetközi hírű Budapest Jazz Orchestra az ő zenéjüket hozza el meghívott vendégeivel a budapesti közönség számára.

A Corinthia Grand Hotel Royal 19. század végi, lenyűgöző arányokkal rendelkező épülete, a csodálatosan felújított, ötszáz férőhelyes bálterem kiválóan alkalmas a nagyszabású eseménysorozat megrendezésére. A koncertekre október 15-én, november 12-én, december 3-án és december 10-én kerül sor délután négy órai kezdéssel.

Az első, október 15-ei, vasárnap délutáni gála alkalmával olyan örök klasszikusok hangzanak fel, mint a George Gershwin-est műsorának részét képező Rhapsody in Blue az eredeti fúvósegyüttes-zongora változatban vagy a Porgy and Bess részletei. A Rhapsody in Blue Fellegi Ádám avatott előadásában hangzik majd el, az est további vendégművészei pedig kiváló énekesek, Bíró Eszter, Fellegi Balázs, Hámori Szabolcs és Szolnoki Apollónia lesznek.

A második alkalommal, november 12-én a ’30-as, ’40-es évek klasszikus bigbandje elevenedik meg, Glenn Miller és Benny Goodman muzsikájáé a pódium. Az est igazi sztárparádét ígér, hiszen fellép majd Balogh József, Fábián Juli, Gyárfás István, Vukán György, valamint az itthon egyre gyakrabban fellépő világhírű jazz vibrafonos, Tommy Vig.

December 3-án a Mikulás és a közelgő karácsony jegyében karácsonyi klasszikusok és gospel muzsika hangzik majd fel. Ezen a koncerten ismét valódi világsztár, a jazz egyik nagyasszony, Jeanne Carroll lép színpadra. A koncerten ismét hallható lesz Tommy Vig nagyszerű játékát, akinek szintén világhírű felesége, Mia Vig is színpadra lép. A koncerten a Bolyki Brothers is énekel, és bemutatkozik a Royal Szálló Piano Bárjának nagyszerű zongoristája, Farkas Sándor is.

A negyedik délutáni koncert december 10-én már kissé későbbi időszak, Count Basie és Frank Sinatra világát idézi. Ezen a délutánon a nagyszerű vendég-zongorista, Nyáry Károly mellett kiemelkedő énekeseket, Berki Tamást, Rácz Katit és a külföldről nemrégiben hazatért Jánosi Jutkát hallhatják majd.

(Valamennyi koncertre egységes, 6000 Ft-os áron válthatóak jegyek, de azok, akik valamennyi koncertet meg kívánják hallgatni, kedvezményes, 20.000 forintos áron válthatnak bérletet a sorozatra. A jegyek a Ticket Express-nél, az Evetim hálózatában, a Royal szálló portáján valamint az alapítványnál válthatók.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.