Jazz/World

Swingin’ at the Royal

2006.09.04. 00:00
Ajánlom
Jazz-világsztárok lépnek fel 2006 őszétől a Royal Szálló báltermében Count Basie, Shirley Bessey, Ray Charles, Duke Ellington, George Gershwin, Benny Goodman, Billy Holiday, Glenn Miller és Frank Sinatra előtt tisztelegve.

A Szerep Művészeti Alapítvány 2006 őszétől hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Swingin’ at the Royal című programsorozatot. Céljuk, hogy a Corinthia Grand Hotel Royal báltermébe, e nagymúltú és méltán ismert helyszínre varázsolják a hagyományos swinget, a bigband muzsikát, a múlt század első felének hangulatát. A rendezvénysorozat házigazdája a Budapest Jazz Orchestra (BJO), művészeti vezetője Fellegi Balázs. A fellépő vendégművészek között a jazz hazai sztárjai mellett világsztárok is színpadra lépnek, így Jeanne Carroll, valamint Mia és Tommy Vig. Színpadra lép továbbá Balogh József, Berki Tamás, Bíró Eszter, a Bolyki Brothers, Fábián Juli, Fellegi Ádám, Fellegi Balázs, Gyárfás István, Hámori Szabolcs, Jánosi Jutka, Rácz Kati, Szolnoki Apollónia, Szulák Andrea és Vukán György.

A jazz, a swing, a bigband muzsika vitathatatlanul az amerikai kultúra világszerte legismertebb és legnépszerűbb formája, amely napjainkban reneszánszát éli. Glenn Miller, Benny Goodman, George Gershwin, Frank Sinatra, Count Basie – zenészek, akik ma is hatást gyakorolnak a jazz kedvelőire és művelőire, kortól függetlenül. A fiatal és tehetséges jazz zenészekből álló, ma már nemzetközi hírű Budapest Jazz Orchestra az ő zenéjüket hozza el meghívott vendégeivel a budapesti közönség számára.

A Corinthia Grand Hotel Royal 19. század végi, lenyűgöző arányokkal rendelkező épülete, a csodálatosan felújított, ötszáz férőhelyes bálterem kiválóan alkalmas a nagyszabású eseménysorozat megrendezésére. A koncertekre október 15-én, november 12-én, december 3-án és december 10-én kerül sor délután négy órai kezdéssel.

Az első, október 15-ei, vasárnap délutáni gála alkalmával olyan örök klasszikusok hangzanak fel, mint a George Gershwin-est műsorának részét képező Rhapsody in Blue az eredeti fúvósegyüttes-zongora változatban vagy a Porgy and Bess részletei. A Rhapsody in Blue Fellegi Ádám avatott előadásában hangzik majd el, az est további vendégművészei pedig kiváló énekesek, Bíró Eszter, Fellegi Balázs, Hámori Szabolcs és Szolnoki Apollónia lesznek.

A második alkalommal, november 12-én a ’30-as, ’40-es évek klasszikus bigbandje elevenedik meg, Glenn Miller és Benny Goodman muzsikájáé a pódium. Az est igazi sztárparádét ígér, hiszen fellép majd Balogh József, Fábián Juli, Gyárfás István, Vukán György, valamint az itthon egyre gyakrabban fellépő világhírű jazz vibrafonos, Tommy Vig.

December 3-án a Mikulás és a közelgő karácsony jegyében karácsonyi klasszikusok és gospel muzsika hangzik majd fel. Ezen a koncerten ismét valódi világsztár, a jazz egyik nagyasszony, Jeanne Carroll lép színpadra. A koncerten ismét hallható lesz Tommy Vig nagyszerű játékát, akinek szintén világhírű felesége, Mia Vig is színpadra lép. A koncerten a Bolyki Brothers is énekel, és bemutatkozik a Royal Szálló Piano Bárjának nagyszerű zongoristája, Farkas Sándor is.

A negyedik délutáni koncert december 10-én már kissé későbbi időszak, Count Basie és Frank Sinatra világát idézi. Ezen a délutánon a nagyszerű vendég-zongorista, Nyáry Károly mellett kiemelkedő énekeseket, Berki Tamást, Rácz Katit és a külföldről nemrégiben hazatért Jánosi Jutkát hallhatják majd.

(Valamennyi koncertre egységes, 6000 Ft-os áron válthatóak jegyek, de azok, akik valamennyi koncertet meg kívánják hallgatni, kedvezményes, 20.000 forintos áron válthatnak bérletet a sorozatra. A jegyek a Ticket Express-nél, az Evetim hálózatában, a Royal szálló portáján valamint az alapítványnál válthatók.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.