Jazz/World

Szájharmonika Fesztivál

2006.11.02. 00:00
Ajánlom
A múlt év ősszel útjára indított fesztivál sikerének köszönhetően idén ismét megrendezik a Budapesti Nemzetözi Szájharmonika Fesztivált 2006. november 11-én, Budapest egyik legexkluzívabb klubjában, az A38 hajón.

A rendezvény célja, hogy alkalmat adjon a hangszer szerelmeseinek, hogy élőben is hallgathassák a hangszert. Természetesen nem titkolt szándéka a rendezvénynek, hogy népszerűsítse a hangszert és magát az élőzenét. A II. Budapesti Nemzetközi Szájharmonika Fesztivál délután négy órai kezdettel várja az érdeklődőket, fotókiállítással, múlt századi és kortárs szájharmonika kiállítással, vásárral, hangszerbemutatókkal, valamint filmvetítésekkel.

A koncertek este hatkor kezdődnek, ahol elsőként az idén 35 éves, többszörös “arany kóta” díjas, Európa szerteismert Mihálygergei Szájharmonika Együttes lép színpadra. A nyolc tagú formáció népdalokkal, katonadalokkal szórakoztatja majd a nagyérdeműt.

Este hét órától a hazai szájharmonikások jeles képviselői: Ferenczi György, Pribojszki Mátyás, Szabó Tamás, Flór Gábor, Besenyei Csaba, Oláh Andor egy csapatot alkotva mutatják be a fesztivál napjára megjelenő közös cédéjüket Fishers címmel. A további nemzetközi sztárvendégek sora is egyedülálló. A hangszer világhírű képviselője, az új-zélandi Brendan Power és zenekara is fellép a rendezvényen. Az ő nevét több száz hanghordozó borítóján olvashatjuk mint vendégművész, így többek között Sting, Desree, Van Morrison, Mel C, Paul Young lemezein.

Az est másik főszereplője a világ szinte legtöbb országában fellépő Egidio Juke Ingala Milánóból, Olaszországból. Az ő szájharmonikázása a vidám West Coast Blues-on alapszik, rengeteg boogie-woogival fűszerezve. A fesztivál koncertmenüje igazi zenei csemege, hiszen keverdnek a különböző zenei műfajok, a folk, a blues, a jazz, a rock, a funky valamint a soul és a világzene, melyekben természetesen az egyik főszereplő maga a csodálatos instrument, a szájharmonika.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.