Jazz/World

Szakcsi környezetvédő jazzanyaga

2014.10.23. 09:33
Ajánlom
Climate Change címmel megjelent Szakcsi Lakatos Béla idén tavasszal három amerikai sztárelőadóval közösen rögzített koncertje. A jazzanyag számait az éghajlatváltozás miatt előállt helyzet, a Föld jövője iránti aggodalom ihlette.

"Ez már a harmadik koncert CD-m egymás után, és szerintem életem egyik legjobb lemeze. Nagyon megszerettem ezeket az anyagokat, úgy tervezem, a jövőben csak élő felvételeket fogok megjelentetni. Bár nagyobb a kockázat, nem igazán van lehetőség javítani, nem úgy, mint a stúdióban, mégis sokkal jobb a hangulata a koncertalbumoknak" - mondta el a zongoraművész, zeneszerző.

Mint felidézte, a hatvanötödik születésnapján, 2008-ban a Művészetek Palotájában három amerikai zenésszel, Chris Potter szaxofonossal, Reginald Veal bőgőssel és Terri Lyne Carrington dobossal adott koncertje tavaly jelent meg, a Budapest Jazz Clubban (BJC) tartott szólóestje pedig 2010-ben. A Climate Change egy idén áprilisban a BMC-ben adott koncert lenyomata, Szakcsi Lakatos Bélát ezúttal Tim Ries (szaxofon), Robert Hurst (bőgő) és Rudy Royston (dob) egészítette ki.

A Rolling Stones szaxofonosa, Tim Ries az elmúlt néhány évben többször járt Magyarországon, a ritmusszekcióban muzsikáló Robert Hurst bőgős és Rudy Royston dobos olyan nevekkel lép fel rendszeresen, mint Wynton és Branford Marsalis, Diana Krall, Charles Lloyd, Terence Blanchard, Joshua Redman vagy McCoy Tyner. A kvartett főként az idén hetvenegy éves Szakcsi Lakatos Béla saját szerzeményeit adta elő.

"Tim Riesszel már játszottam egyszer, de így együtt négyen ez volt az eddigi egyetlen alkalom. A koncert előtt két nappal érkeztek a többiek Budapestre, kétszer próbáltunk, ennyi volt az előzmény. Mindig szeretem, ha egy lemez apropóját az aktualitás adja, ebben az esetben ez a klímaváltozás, amellyel számolnia kell az emberiségnek. Ahogy a CD papírtokján is olvasható, a mi hozzáállásunkon múlik, milyen jövője lesz a következő generációnak. A BMC által kiadott CD egyfajta demonstráció is, figyelemfelkeltés" - fejtette ki Szakcsi Lakatos Béla. A célt szolgálja a számok címe is, amelyek között szerepel az Új világ, a Harc a vízért vagy a Hagyd pihenni a Földet. "Általában a zenei hangulat határozza meg, milyen címet adok az egyes kompozícióknak".

A koncert CD záródarabja egy tizenkét perces, több tételből álló felvétel, és ebben szerepel Miles Davis Blue in Green című száma is, a legendás jazztrombitás 1959-es Kind of Blue című albumáról. A kompozíciót Szakcsi az említett BJC-s szólókoncertjén is feldolgozta. "A Blue in Green egyfajta lecsengését adja a lemeznek, a megtisztulást, a lenyugvást".

A zongorista 2010-ben indította Climate Change elnevezésű művészi vállalkozását, amely zenéjét tekintve azt vizsgálja, miként lehet mai magyar improvizatív zeneművészként és zeneszerzőként megragadni és továbbvinni az előző század magyar zenei örökségét, a Kárpát-medencei hangszeres népzene hagyatékát Bartókon, Kodályon, Kurtágon keresztül. Szakcsi Lakatos Béla a Climate Change-et korábban Dresch Mihállyal (szaxofon), Szandai Mátyással (bőgő) és Balázs Elemérrel (dob) játszotta. "Lehet, hogy a jövőben is megtartom a Climate Change nevet a munkáimhoz. Volt már hasonló a jazz történetében, gondoljon a Weather Report zenekarra" - mondta végül nevetve Szakcsi Lakatos Béla, a legendás basszusgitáros, Jaco Pastorius egykori fúziós jazzformációjára, az Időjárás-jelentésre célozva.

Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongorista és zeneszerző a magyar jazz egyik legnagyobb alakja, aki idén a Nemzet Művésze díjat is kiérdemelte. 1957-től koncertezik különböző formációkkal és szólóban, 1970-ben tagja volt Pege Aladár kvartettjének, 1972 és 1976 között a Rákfogóban, később a Saturnusban, majd a Hungarian Jazz Quartetben játszott. A jazzt a komolyzenével, a népzenével és a cigányzenével ötvözve megteremtette a gipsy-jazzt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.