Jazz/World

Szalóki Ági kicsiknek

2007.01.21. 00:00
Ajánlom
A Téli-nyári laboda és a Cipity Lőrinc gyereklemezek elvarázsolt zenei világába enged bepillantást az énekesnő ovisoknak, kisiskolásoknak - és persze az őket kísérőknek a Trafóban .

Februárban a Trafó első ízben kínál különleges gyerekprogramot. Bár a remek mondókák, dalok éneklésében, a közös játékokban, táncban valószínűleg inkább a kisebbek fognak részt venni, Szalóki Ági gyerekprogramját mégis minden korosztály élvezheti. A művésznőt aligha kell bemutatni: gyönyörű énekhangjának és kísérletező kedvének köszönhetően találkozhattunk vele autentikus népzenét játszó zenekarokban, a Besh o Drom tagjaként vagy Szakcsi Lakatos Béla, Nikola Parov, a Makám, Oláh Kálmán jazz-zongorista, Tony Lakatos szaxofonos, illetve a Budapest Táncegyüttes vendégeként.

Zenekarvezetőként Hallgató című lemezével 2005-ben elnyerte a MAHASZ Az év jazzlemeze díját. Két gyereklemezén magyar és cigány népdalokat, saját szerzeményeket, megzenésített verseket énekel Kiss Mari és Kulka János színművészek vendégszereplésével.
A Fonóbeli közel egyórás programról így nyilatkozott: "Szeretem, ha a gyerekek aktívan vesznek részt koncertjeimen, ezért dallal, tánccal, mondókával, verssel, játékkal vonom be őket. " A gyerekek a tapasztalatok szerint szívesen megmutatják ének- és tánctudásukat a színpadon, lelkesen tapsolnak ütemesen a zenére és visongva mulatnak, de akár Bach prelúdiumát is áhítattal hallgatják.

(2007. február 10:00 Trafó, Kortárs Művészetek Háza - Szalóki Ági (ének) gyerekműsora; km.: Lamm Dávid (gitár), Nagy Judit (cselló), Kovács Zoltán (nagybőgő), Dés András (ütőhangszerek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.