Jazz/World

"Szaporázza" a Fonó a szezon végén

2014.06.02. 16:15
Ajánlom
A Fonó a táncházi évadot két lemezbemutató koncerttel, táncházzal és egy rendhagyó, „világzenei" koncerttel zárja. Június 13-án, a Dobroda Zenekar Legújabb 4ma, a Cimbaliband pedig Vidámpark című lemezét mutatja be egy estén. Június 18-án pedig Leonard Eto japán taikoművész és a Bazseva lép közös színpadra, érdekes világzenei utazásra invitálva a közönséget.

A Dobroda zenekar nemrégiben jelentette meg Legújabb 4ma című lemezét, amely most először lesz hallható a Fonóban. A zenekar 2007-ben kezdte munkáját, amikor négy zenész úgy döntött, hogy a Kárpát-medence autentikus népzenéjét fogja művelni. A szakmai munka, a folyamatos megújulás és az egyre igényesebb háttérmunka meghozta gyümölcsét, hiszen a kezdetben néhány fellépéssel bíró csapatot ma már rengeteg felkérés éri: ezek között egyaránt vannak koncertek, táncházak, bálok, mulatságok, a néptáncegyüttes-kíséret, fesztiválok, turnék és külföldi felkérések is. A zenekar a társadalmi szerepvállalás részeként rendszeresen tart táncházat salgótarjáni Táncházban, amivel a "Táncház a Táncházban" rendezvénysorozatot folytatják. A zenekar tagjai: Fekete Borbála (ének), Ifj. Gelencsér János (hegedű, koboz), Deák-Volom Dávid (klarinét, tárogató, harmonika), Gelencsér János (brácsa, kontra), Szabó István (nagybőgő).

A Cimbaliband Vidámpark című lemeze a Budapest Folk Festre jelent meg áprilisban, amely népzenei alapokra épülő „rock and roll" bulizene. A tizenegy számból álló lemezen közreműködik a Petőfi Rádió tavaly felfedezett rappere, Halott Pénz, valamint a Fanfara Complexa kiváló szaxofonosa, Bede Péter is. A zenekar a Petőfi Rádió választott zenekaraként 2013 januárjában képviselte Magyarországot Hollandiában, az európai rádiók "eurovízióján" az EUROSONIC fesztiválon. Az eredményes szereplés után az együttes megkapta a "Petőfi Rádió 2013. év felfedezett zenekara" titulust. A hazai világzene egyik népszerű csapata hetedik lemezén egy minden eddiginél bulizósabb zenét állított össze. A zenekarvezető Unger Balázs a következőképpen nyilatkozott a lemezről:

"A mostani számok leginkább azt tükrözik vissza, milyen helyeken jártam az elmúlt csaknem két évtizedben, milyen emberekkel találkoztam Moldvától Sopronig, Törökországtól Anglián és Amerikán át Japánig. Az évek során felszedett zenei szuvenírokat igyekszünk összegyúrni, általában én hozom az alapötletet, a többiek pedig hozzáteszik a magukét. A népzenei gyökerekből táplálkozunk, de a CimbaliBand nem autentikus népzenét játszik".

A Bazseva zenekar tavasszal mutatta be a Fonóban első lemezét Első bekezdés címmel. A Budapesten és annak agglomerációjában élő zenész fiatalok közös zenei anyanyelvünkön, az „anyazene" autentikus nyelvén szólnak hozzánk. Szakítani kívánnak azzal a sokakban helytelenül rögzült sztereotípiával, hogy a népzene szeretete külsőségekben is meg kell, hogy nyilvánuljon. Ők kalap, pruszlik, tarsoly és bajusz nélkül lépnek elénk, pusztán a magyar népzenét adva. Eredeti formájában, egyszerű teljességében, mély hagyománytisztelettel. Mert a magyar népzenének vitathatatlan létjogosultsága van a városokban is. Június 18-án Leonard Eto japán taikoművésszel lépnek színpadra. A zenekar tagjai: Paár Júlia (ének), Nyitrai Tamás (hegedű), Szabó Dániel (cimbalom), Papp Endre (brácsa), Bognár András (bőgő).

Leonard Eto New Yorkban született tradicionális japán zenészcsaládban. Szakítva az atyai példával ő a taiko dob nyújtotta kísérleti hangzásvilág kihívásait választotta. Tehetsége és zenéje olyan neves, világszerte is ismert zenei formációkat inspirált, mint a különleges ütőhangszeres mozgásszínház, a Stomp, vagy a Blue Man. Számos Hollywoodi filmhez komponált zenét. Szóló pályafutása alatt több alkalommal ötvözte taiko dob előadóművészetét egyéb előadóművészeti ágakkal, a ritmus és a táncbetétek különös fúzióját idézve elő. Legutóbbi koprodukciója során sikeresen vitte színre a taiko dob, a kortárs tánc, a szteptánc, a nyugati dobok és gitár valamint az elektornikus zene sajátos egyvelegét.

A koncerten közreműködnek a BaHorKa társulat énekesei: Balogh Melinda, Horváth Sára, Kaszai Lili, Hegedűs Luca.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.